Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  24.10.2019 09:09:26

Mario Draghi zapěje labutí píseň (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnešní zasedání ECB mnoho nového zřejmě nepřinese, ale přitáhne značnou pozornost, neboť jde o poslední zasedání v čele s Mariem Draghim. Hlavním makroúdajem dneška budou PMI indexy z eurozóny, od kterých se čeká mírné zlepšení. Z ČNB zazněly holubičí signály.

PMI by měl zkorigovat předchozí propad

Od dnešního zasedání ECB se všeobecně změny v nastavení měnové politiky ani v indikaci dalších kroků nečekají. Spíše se bude hodnotit dosavadní vývoj. A komentátoři budou probírat odcházejícího guvernéra. Jeho role při záchraně eura bude vyzdvihována a současně budou připomínány kroky, jejichž kontroverze byla patrná zejména na posledním zasedání, kdy značná část členů ECB byla v opozici vůči další měnové expanzi. Suchá čísla ukazují, že během 96-ti měsíčního mandátu Maria Draghiho činila inflace v průměru 1,2 %. To je i současná úroveň dlouhodobých inflačních očekávání. Meziroční inflace v eurozóně v září činila 0,9 %, tedy asi jeden procentní bod pod cílem ECB. Pro novou šéfku ECB to nebude snadná startovní pozice.

Hlavním údajem dneška budou indexy nákupních manažerů ze zemí eurozóny za říjen. Předchozí propad indexu byl hlubší, než se čekalo, přičemž pokles ve výrobním sektoru s sebou táhl i zatím odolný sektor služeb. Pro říjen ekonomové SG i medián trhu očekává korekci směrem vzhůru. Důvodem je například příznivější vývoj indikátorů důvěry či zvýšený prodej aut za září.

Spotřebitelská důvěra v eurozóně klesla

Euro včera vůči dolaru nepatrně ztrácelo. Spotřebitelská důvěra v eurozóně klesla v říjnu pod odhady. S ohledem zprávy o horšícími se vyhlídkami pro hospodářský růst a nejasnosti kolem brexitu není divu. Na druhou stranu nízká inflace a ceny ropy při rostoucím disponibilním důchodu hovořily proti takovému poklesu. Nicméně úroveň spotřebitelské důvěry je zatím na relativně slušných úrovních indikující pokračování růst spotřeby domácností.

Agentura Bloomberg uvedla, že dle nejmenovaných zdrojů zástupci EU souhlasí s odkladem brexitu, ale zatím nenastala shoda o tom, jak dlouhým.

Statistika ukáže vývoj důvěry v Česku

Dnes český statistický úřad zveřejní vývoj důvěry v jednotlivých sektorech ekonomiky za říjen. V posledních měsících se sentiment podnikatelské sféry i spotřebitelů snižoval a indikoval tak blízké zpomalování české ekonomiky.

Šance na růst sazeb ČNB dle Marka Mory klesá

Česká koruna včera oslabila zhruba o deset haléřů k úrovním poblíž 25,65 CZK/EUR a později zkorigovala ke 26,60 CZK/EUR. Úrokové sazby na korunovém trhu mírně klesaly. Důvodem byl poněkud překvapivý komentář člena bankovní rady Marka Mory. Připomeňme, že Marek Mora společně s Vojtěchem Bendou na minulém zasedání hlasovali ve prospěch zvýšených úrokových sazeb. V rozhovoru pro Bloomberg Mora uvedl, že s novými informacemi pravděpodobnost, že bude příští měsíc hlasovat pro zvýšení úrokových sazeb, oproti září klesla. Stabilita úrokových sazeb mu prý aktuálně připadá jako nejpravděpodobnější výsledek. Argument pro změnu postoje je celkem pochopitelný a tím je zhoršené vnější prostředí. V tom však nevidíme mnoho nového a taková změna postoje je poněkud překvapivá. V každém případě nás poslední komunikace utvrzuje v očekávání, že úrokové sazby ČNB na příštím zasedání zůstanou beze změny.
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688