Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  06.09.2019 11:23:42

Průmysl napravil svůj červnový propad (Analýzy makroindikátorů)

České ekonomice se na začátku prázdnin dařilo. Odsunutí dovolených přispělo k solidnímu růstu průmyslové výroby i k solidnímu výsledku bilance zahraničního obchodu. Stavebnictví má už nejlepší období za sebou, stále si ale drží stabilní růst.

Poslední zveřejněné statistické údaje ukázaly, že se české ekonomice na začátku druhého pololetí stále daří odolávat globálnímu zpomalení. Zatímco červnová data z průmyslové výroby byla pro trh zklamáním, produkce v červenci vzrostla meziročně o solidních 5,6 %. Medián trhu byl daleko skeptičtější a odhadoval růst o 2,9 % y/y.

Průmyslu k solidnímu výsledku pomohl kalendářní efekt dvou pracovních dnů navíc i fakt, že oproti loňsku se letos v červenci relativně méně čerpaly dovolené. To výsledek průmyslu za červenec nadhodnocuje a dá se předpokládat, že v srpnu bude výkon průmyslu zřejmě slabý.

Letní měsíce jsou v každém případě velmi zkreslené. Vývoj předstihových indikátorů a další pokles výroby v Německu pro budoucnost českého průmyslu nevyznívá příliš optimisticky. V průměru za celý rok letos průmysl pravděpodobně vykáže jen slabý nárůst mírně nad 1 %, což se ale s ohledem na pokles výroby v Německu a pokles globální poptávky po autech dá stále považovat za úspěch.

Zatím se ale domácí výrobě aut daří. V červenci produkce automobilového sektoru vzrostla oproti loňskému roku o slušných 13,6 %. To se projevilo i v bilanci zahraničního obchodu, kterou automobilový sektor vylepšil oproti červenci 2018 o 8,0 mld. CZK, především kvůli růstu exportů.

Celková bilance zahraničního obchodu v červenci skončila v mírném přebytku 0,1 mld. CZK, přičemž medián trhu očekával mírný deficit. Oproti červenci loňského roku se jedná o zlepšení bilance o 8,3 mld. CZK.

Zahraniční obchod vykazuje vysoké přebytky již od začátku roku, pomáhá mu k tomu i nižší dovozní aktivita související se slabšími investicemi. Očekáváme tedy, že přebytek zahraničního obchodu bude na konci roku rekordní a čisté exporty k celkovému ekonomickému růstu 2,7 % přispějí 0,4 procentního bodu.

Stavební výroba v červenci meziročně vzrostla o 3,7 %. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziročně vyšší o 1,5 %. V meziměsíčním srovnání pak o 1,5 %. Dařilo se především inženýrskému stavitelství, kde produkce stoupla o 8,3 %. Výstup pozemního stavitelství přidal v červenci 1,9 %. Poptávka po rezidenčním bydlení je ale stále velká. Počet vydaných stavebních povolení byl v červenci meziročně o 11,2 % vyšší, stejně tak i počet zahájených bytů (24,3 % y/y).

Ještě loni touto dobou rostlo stavebnictví dvojcifernými tempy. Kapacita sektoru je ale v současné době vyčerpaná, a tak i přes převis poptávky nad nabídkou není možné výstup zvyšovat. To je dobře vidět i na cenách stavebních prací, které rostou nejrychleji od roku 1999. V červenci jejich meziroční dynamika dosáhla už necelých 4 %.

Z výsledků za prvních sedm měsíců je tedy již zřejmé, že dynamiku loňského roku sektor neudrží. Za celý letošní rok očekáváme, že si na své konto připíše necelá 4 %, zatímco v loňském roce to bylo téměř deset procent.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.06.2020Propad průmyslu byl opravdu masivní (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
18.11.2019Ceny v průmyslu jsou v útlumu (Analýzy makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688