Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  29.08.2019 11:44:44

Dillow: Někteří Britové ohledně brexitu opomíjejí základní fakta

Podle některých názorů může Velká Británie dosáhnout rychlé obchodní dohody se Spojenými státy a tím si zajistit lepší ekonomický výhled poté, co odejde z EU. Podle ekonoma Chrise Dillowa je ale dobré připomenout si „některá základní fakta“. Ta totiž ukazují, že to nejsou současné obchodní dohody, co brzdí britské exporty.

Ekonom poukazuje na skutečnost, že „německé exporty do USA jsou v přepočtu na hlavu o 60 % vyšší než ty britské“. Podobné je to i u exportů do dalších neevropských zemí. Německo má sice komparativní výhodu, ale i tak je zřejmé, že pravidla obchodních dohod nejsou rozhodující. Významnou brzdou britským vývozům mohou být spíše faktory, jako je horší firemní management, špatný systém dobrovolného vzdělávání, nedostatek financí či podnikavosti a v neposlední řadě odliv talentu z výrobního sektoru do „nafouknutého sektoru finančního“. A britské exporty také „trpí dědictvím nadhodnoceného měnového kurzu“.

Dillow tvrdí, že pokud by to Britové s obnovou svého výrobního sektoru a zvýšením exportů mysleli vážně, zaměřovali by se právě na tyto problematické oblasti. Namísto toho ale řeší obchodní dohody a namístě je otázka proč. Podle ekonoma velká část britských politiků trpí přílišným optimismem ohledně dynamiky domácího hospodářství. Projevovalo se to například představami, že propuštění zaměstnanci dolů si rychle najdou práci jinde nebo že deregulace vytvoří velký počet nových pracovních míst.

V podobném optimistickém duchu se pak nesou i očekávání týkající se nových obchodních dohod. Jenže ta jsou podle ekonoma přehnaná a realita rozhodně nevyváží škody napáchané ztrátou obchodních výhod pramenících z členství v Unii. Na to je britská ekonomika „příliš sklerotická a závislá na minulosti“. Přehnaně vzrušená z dohody je pak podle Dillowa i BBC, která obecně přeceňuje dopad konkrétních politických kroků na proměnné, jako jsou ceny akcií či třeba mzdy.

Dillow vše uzavírá s tím, že nadšení z dohody nakonec třeba ani nepramení z přesvědčení, že povede k výraznému růstu exportů. Jde možná spíše o symbol toho, co Britové budou moci dělat poté, až nebudou v EU: Uzavírat dohody a neohlížet se přitom na jiné členské země Unie. Jde tak o „symbol znovunalezené suverenity“. Jenže půjde skutečně jen o symbol, míní ekonom.

Zdroj: Stumbling and Mumling

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688