Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  25.07.2019 14:47:25

Jan Bureš: ECB si připravuje zbrojní arzenál, co na to euro?

Evropská centrální banka sice mohla zklamat část trhu tím, že nesnížila úrokové sazby již dnes. Na druhou stranu doprovodné prohlášení přineslo jednoznačný holubičí signál ukazující na snížení sazeb a možná i další kroky na zářijovém zasedání.

Hlavní změna v komunikaci spočívá v tom, že ECB otevřeně přiznává frustraci z toho, že inflace je delší dobu příliš nízko. Reakcí je nový otevřený závazek ECB držet “vysoce uvolněnou” měnovou politiku po výrazně delší období. A pokud se inflační výhled nebude zvyšovat, je ECB připravena použít veškeré dostupné nástroje včetně snížení sazeb, agresivnějších verbálních závazků (forward guidance) i nového kola QE. Odborníci v rámci ECB již podle doprovodného komentáře ladí, jak přesně zbrojní arzenál v budoucnu nasadit.

Uvidíme ještě, jak doplní doprovodný komentář svým vystoupením Mario Draghi na tiskové konferenci. Již v tuto chvíli však vše ukazuje na první akci již na zářijovém zasedání. To by mohlo dojít ke snížení úrokových sazeb (o 10 bps) a k natažení závazku držet sazby na stávajících nebo nižších hodnotách do konce roku 2020. Pokud to nezabere a dlouhodobá inflační očekávání zůstanou hluboko pod cílem ECB, může následovat další pokles sazeb a rozjezd QE (pravděpodobně v prosinci).

Pokud Mario Draghi na tiskové konferenci dnes trhy přesvědčí, že je ECB “za jedno” v tom použít skutečně agresivně všechny dostupné nástroje (popřípadě vymyslet nové), může euro zůstat pod tlakem a pokoušet se o klíčovou hranici 1,11 EUR/USD. V rámci Fedu totiž rozhodně tak silný konsensus na potřebě radikálního uvolňování měnové politiky neexistuje.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688