Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  29.05.2019 09:10:04

Počet německých nezaměstnaných dále poklesne (Ranní zpráva z finančního trhu)

Situace na přehřátém německém trhu práce se začíná mírně ochlazovat. Počet nezaměstnaných Němců sice dále klesá, tvorba volných pracovních míst se však již zastavila. Růst francouzského HDP za Q1 by mohl být revidován o jednu desetinku směrem nahoru. V regionu budou zveřejněna pouze data z maďarského trhu práce.

Francouzský růst HDP bude revidován nahoru

Německá míra nezaměstnanosti v květnu zřejmě stagnovala na nejnižší úrovni od dob sjednocení Německa (4,9 % y/y). Počet nezaměstnaných podle našeho odhadu poklesl o dalších 8 tisíc po dubnových 12 tisících. Počet volných pracovních míst se v posledních šesti měsících již stabilizoval a neroste. Vzhledem k jen velmi pomalu se lepšící situaci v německém průmyslu a obavám ze zpomalení globální poptávky bude počet nových pracovních míst v následujících měsících spíše klesat.

Francouzský růst HDP za Q1 19 by mohl být revidován o jednu desetinu směrem nahoru. Naznačují to alespoň indikátory důvěry a další nově zveřejněná data. Dynamika HDP by se tak mohla posunout na 0,4 % q/q a 1,2 % y/y.

Poskytování úvěrů v eurozóně roste, euro to ignoruje 

Růst úvěrů domácnostem v eurozóně dosáhl v dubnu nejrychlejšího tempa za posledních deset let. Rychle roste i poskytování podnikatelských úvěrů. Jejich dynamika byla nejvyšší od dubna loňského roku. Na posílení eura to ale nestačilo. Naopak, společná měna dnes ráno otevírá na úrovni 1,117 USD/EUR, zatímco ještě včera se pohybovala kolem hladiny 1,119 USD/EUR.

Region zřejmě čeká další nudný den

Kalendář regionálních událostí je dnes poloprázdný. Čeká nás jen maďarská míra nezaměstnanosti, která bude stagnovat na březnové úrovni. Mnoho podnětů nenabídne ani světový kalendář. V regionu tak dnes budeme nejspíš svědky poklidného obchodování technického charakteru.     

Maďarská centrální banka ponechala sazby beze změny

Maďarská centrální banka (MNB) ponechala úrokové sazby beze změny. Zároveň znovu zopakovala potřebu opatrného přístupu. Jednodenní depozitní sazbu zvýšila naposledy v březnu a to o 10 bb na současných -0,05 bb. Další zvýšení této sazby očekáváme v červnu, kdy centrální banka bude mít k dispozici novou inflační zprávu. Zvýšení tříměsíční úrokové sazby očekáváme v závěrečném čtvrtletí letošního roku. Ke zpřísňování měnové politiky tlačí centrální banku rostoucí inflace, která se v dubnu v meziročním srovnání vyšplhala až na úroveň 3,9 %.

Během úterního obchodování regionální měny mírně ztrácely. Kromě zasedání maďarské centrální banky byl kalendář prázdný a mnoho zajímavých impulzů nenabízelo ani dění na světových trzích. Kurz koruny tak zůstal v podstatě beze změny (25,85 CZK/EUR). Nejvíce ztratil maďarský forint (-0,2 % na 326,5 HUF/EUR), který strádal v důsledku zasedání MNB. Polský zlotý oslabil o 0,1 % a posunul se na 4,294 PLN/EUR.
Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

24.06.2022Německý Ifo by měl za červen dále vzrůst (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688