Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  01.04.2019 10:05:13

Čínský průmysl nečekaně posílil, což je dobrá zpráva i pro Česko. Investičním ternem letošního první čtvrtletí byly čínské akcie a ropa


O víkendu dorazily překvapivě dobré ekonomické zprávy z Číny. Druhá největší ekonomika světa se podle všeho stabilizuje, což je příznivé nejen pro její asijské obchodní partnery, leč i pro země jako Německo nebo zprostředkovaně Česko. Čínská ekonomická stabilizace ovšem také protahuje růst na ropném trhu, takže čeští řidiči se musí připravit na zdražování pohonných hmot.

Čínský index nákupních manažerů v tamním zpracovatelském průmyslu v březnu poskočil ze 49,2 na 50,5 bodu. Jde o nejvýraznější nárůst od roku 2012, jenž navíc překonal veškerá očekávání analytiků. Hodnota indexu nad 50 bodů značí zlepšování podmínek v čínském průmyslu. V předchozích třech měsících index varovně vykázal hodnotu nižší než 50 bodů. Nové objednávky čínskému průmyslu a nové exportní objednávky témuž jsou na svém šestiměsíčním maximu.

Riziko výraznějšího než předpokládaného čínského zpomalení je přitom letošní stěžejní hrozbou pro globální ekonomiku. Svým způsobem zásadnější hrozbou než obchodní válka nebo nezvládnutý brexit, neboť podstata obou těchto hrozeb je politická, a nikoli ekonomická. A tedy jde také o hrozby, jež lze politicky zažehnat.

Nečekaně dobrá čísla z čínského průmyslu potvrzují to, co čínský akciový trh signalizuje již dva měsíce. Právě od začátku února totiž čínské akcie směle rostou. Klíčový index šanghajské burzy, Shanghai Composite SE, vykazuje od začátku letošního roku v českých korunách zhodnocení přes 33 procent. Žádný jiný z primárních burzovních indexů světa za letošek takové zhodnocení nenabízí.

Čínským akciím a nyní i průmyslu svědčí balík stimulačních opatření čínské vlády, která zahrnují opatření jak ve fiskální, tak monetární oblasti. Jde například snížení DPH, o navýšení kvót pro zvláštní dluhopisové emise, z jejichž výnosu mají být financovány zejména rozsáhlé investice do infrastruktury, nebo o snížení rezervních požadavků pro čínské banky. Rezervní požadavky snížil Peking v lednu a k další redukci se zřejmě uchýlí již v první půli tohoto měsíce.

Peking si ale zároveň vyhrazuje právo stimulační opatření stáhnout nebo zmírnit, jestliže se obecné ekonomické podmínky zlepší. Pravděpodobnost jejich zlepšení zvyšuje nejnovější vývoj vyjednávání mezi Pekingem a Washingtonem stran obchodní války mezi dvěma největšími světovými ekonomikami. Čína nově oznámila, že na neurčito odkládá znovuzavedení 25procentních cel na dovážená americká auta. Jde o signál souznící s kuloárovými zvěstmi, že obě strany se chtějí dohodnout a že už pracují na textu dohody o obchodním smíru.  

Dobré zprávy z Číny jsou dobrou zprávou i pro těžaře ropy. Ropa má za sebou nejlepší čtvrtletí od roku 2009. Severomořská ropa typu Brent v korunovém vyjádření zhodnotila od začátku ledna o 30 procent. Růstu cen ropy ale pomáhají také sankce uvalené Spojenými státy na Írán a Venezuelu a především těžební škrty klíčových producentů v čele se Saúdskou Arábií. Její gigantický ropný podnik Saudi Aramco vykázal loni hrubý provozní zisk (EBITDA) čítající v přepočtu 5,2 bilionu korun. Ten tak jen celkem nepatrně zaostal za loňským nominálním hrubým domácím produktem České republiky, který činí 5,3 bilionu korun. Čistý zisk Saudi Aramco za loňský rok odpovídá 2,6 bilionu korun. To je takřka dvojnásobek čistého zisku Applu nebo také součet čistých zisků amerických ikon Applu, Googlu (resp. jeho matky Alphabet) a Exxon Mobile.

Pokud se bude Čína dále vzmáhat, ropa bude zdražovat a s ní se zlepšovat vyhlídky kolosu Saudi Aramco, který již tento týden zřejmě uskuteční svoji historicky první emisi mezinárodních dluhopisů. Zároveň se budou zatemňovat vyhlídky českých řidičů, protože musí počítat s pokračujícím růstem pohonných hmot. Ale to by pořád byla přijatelná cena za odvrácení rizika zásadního útlumu čínské, ergo německé, ergo české ekonomiky.
 


 

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

 

Hlavní ekonom, CZECH FUND

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688