Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  04.02.2019 09:13:57

Rozbřesk: Týden ve znamení ČNB. Těsné rozhodnutí pro stabilitu sazeb?

V uplynulém týdnu vyslal Fed jasný holubičí signál, který možná ještě ne všichni investoři dobře strávili. Dolar se nejprve dostal pod výrazný tlak, ale pak jako by zaváhal. Obrat v komunikaci Fedu byl přece jen příliš ostrý a v tomto týdnu tak hodně pozornosti přitáhne řada centrálních bankéřů z Fedu (Bullard, Powell), kteří budou pravděpodobně trochu dovysvětlovat. Na domácí scéně bude středem pozornosti ČNB.

Na tu sice Fed nemá historicky skoro žádný přímý vliv, obrat v měnové politice ale může být podobný. Poslední výroky nového centrálního bankéře Tomáše Holuba (který je nejblíž přípravě nové prognózy) ukazují, že i v ČNB začínají brát vážněji rostoucí externí rizika a především poslední várku velice slabých čísel z Německa. Čtvrteční jednání tedy bude hodně napínavé a výsledek těsný. Lehce se kloníme k názoru, že centrální banka nakonec z opatrnosti rozhodne sazby i tentokrát ponechat beze změny. Na rozdíl od Fedu to ovšem bude interpretovat spíše jako taktické vyčkávání na další příležitost sazby zvýšit a přiblížit k “normálnějším úrovním” - ty pro ČNB leží pravděpodobně lehce pod 3 %. Je však otázkou, kdy a zda vůbec k tomu ještě dostane příležitost.

Pokud v únoru ponechá sazby beze změny, bude na dalších zasedáních minimálně v prvním pololetí pravděpodobně svědkem dalšího zpomalování české ekonomiky. I když mzdy porostou dál rychle a koruna zůstane relativně slabá (domácí inflační tlaky silné), může být nakonec těžké pro růst sazeb zvednout ruku. Leda, že by se za hranicemi v Německu začala situace stabilizovat a negativní stopa slabé Číny a brexitu v tamních číslech zanechávala menší otisk. Podle prvních lednových podnikatelských nálad to zatím na žádný obrat k lepšímu nevypadá.

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Česká koruna se zpožděním reagovala na holubičí Fed a lehce posilovala - měnový pár tak opatrně sklouzl pod 25,70 EUR/CZK. V tomto týdnu kraluje domácím událostem ČNB (viz úvodník). Pokud se nakonec těsně rozhodne pro stabilitu sazeb, bude to pro korunu spíše lehce negativní zpráva…, i když trhy s růstem sazeb prakticky nepočítají.

Zahraniční forex
Propad Itálie do technické recese a vynikající data z amerického trhu práce musely nutně zatlačit eurodolar níže.

Tento týden začne zvolna, přičemž do hry se dostanou komentáře centrálních bankéřů. Každopádně pokračující divergence mezi americkými a evropskými konjunkturálními daty stále hovoří pro relativně silný dolar.

Ropa
Nový týden startuje ropa Brent v těsné blízkosti 63 USD/barel, kam jí pomohl páteční propad aktivity amerických těžařů břidlicové ropy. Ti reagují na kolaps cen z konce minulého roku, jehož intenzita se projeví v klesajícím počtu aktivních vrtných souprav (aktuálně 847) i v dalších týdnech.

Zatímco státy kartelu OPEC již s plnou vervou omezují vlastní produkci, nejnovější čísla z Ruska ukazují o poznání menší úsilí. Lednová produkce totiž klesla oproti říjnové pouze o 35 tis. barelů denně, Rusko se přitom zavázalo k těžebním škrtům v rozsahu 230 tis. barelů denně.

Tento týden bude ropný trh pozorně sledovat především pravidelné týdenní statistiky. V úterý přijde na řadu stav zásob od API, ve středu oficiální čísla od EIA a v pátek pak počet aktivních vrtných souprav od Baker Hughes.

Akcie
V pátek hledala Wall Street směr a zavřela kolem nuly. Index Dow Jones dokázal přidat 0,26. Širší index S&P 500 zavřel se zelenou nulou silnější o 0,09 % a technologický index Nasdaq naopak ztratil 0,25 %.

V pátek reportoval výsledky Amazon. I když se jim podařilo naplnit očekávání, tak trh hodnotil především negativně výhled a akcie zavřela se ztrátou 5,4 %. Čtvrteční propad korigovala Visa, která v pátek rostla o 3,8 %. Výraznou volatilitu si od středečních výsledků užívají akcie AMD. Tato společnost od té doby přidala již více jak 27 % avšak páteční obchodování zakončila u zelené nuly.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688