Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  24.12.2018 14:24:39

Výhled pro českou ekonomiku na prahu roku 2019

Rok 2018 byl pro českou ekonomiku úspěšný, ačkoli kvůli vyčerpávajícím se kapacitám tempo hospodářského růstu zaostává za výsledky z předchozích let. Rok 2019 přináší četná rizika, která mohou negativně ovlivnit tuzemské hospodářství. Mezi hlavní rizikové faktory patří zpomalení světové ekonomiky a z toho plynoucí ochabnutí zahraniční poptávky po českém zboží, dále rozkolísané ceny komodit, vývoj v Číně a rostoucí vliv politického populismu v Evropě.

Opatrnější globální výhled

Hlavním tahounem české ekonomiky již není průmysl. Jeho žezlo převzaly služby společně se stavebnictvím, které zažívá opožděnou konjunkturu. Domácí hospodářství zůstává silně proexportně orientované a citlivě reaguje na dění u hlavních obchodních partnerů. Tamní optimismus již přitom vystřídala opatrnost, či dokonce skepse, což nepochybně ovlivní i výsledky české ekonomiky v roce 2019.

Vnějších rizik, která mohou v příštím roce negativně ovlivnit hospodářský výkon České republiky, neubývá, spíše naopak. Jak se mohou české firmy nejlépe bránit? Měly by se soustředit na uplatnění svých komparativních výhod, omezit neproduktivní náklady, promyšleně inovovat a dbát na udržení vysoké flexibility výroby. Tuzemské firmy již mnohokrát dokázaly, že se na nové podmínky dokáží rychle adaptovat.

Vyhlídky české ekonomiky proto zůstávají pozitivní. Pomalu a jistě by měla pociťovat plody nedávných investic, které jí pomohou alespoň částečně překlenout nedostatek pracovníků. Hlavním rizikem je vývoj poptávky po českém zboží na evropském trhu, zvláště pak zájem o osobní automobily vyráběné v Česku.

Ustojí Čína tlak?

Nejde přitom jen o samotný zájem o české zboží a služby v zahraničí, ale také o dění na finančních trzích, které dokáží rychle přenášet případnou finanční nákazu z jedné země do druhé. Své by o tom mohla vyprávět česká korunaPro příští rok ČSOB očekává nárůst tržního napětí a zpomalování vyspělých i rozvíjejících se ekonomik, přičemž finanční krize hrozí nejvíce na emerging markets.

Pro globální finanční systém je hrozbou číslo jedna nerovnováha v čínském finančním sektoru. I v roce 2019 by ale Čína měla své problémy tlačit před sebou. Pokud se jí to bude dařit, měla by evropská ekonomika pouze přirozeně zpomalit na zhruba +1,6 % HDP. To ovšem navíc za předpokladu, že se podaří dotáhnout do úspěšného konce brexit a poleví politické napětí mezi Bruselem a Římem.

Ropa s otazníkem

Další z nejistot ovlivňujících vývoj české i evropské ekonomiky představují ceny energií, především ropy. Ještě nedávno se její ceny blížily k 90 USD za barel, nyní jsou téměř o třetinu nižší. Turbulentní vývoj na trhu nápadně připomíná poslední kolaps cen z roku 2014. I nyní se trhy bojí přebytku ropy, zejména díky druhé vlně břidlicové revoluce v USA a zpomalující dynamice růstu světové ekonomiky.

Zatímco před čtyřmi lety Saúdská Arábie odmítla stabilizovat ceny snížením produkce, její dosud úspěšná spolupráce s Ruskem naznačuje, že stejnou chybu již opakovat nebude. V prosinci se OPEC a další těžaři dohodli na dalším omezení produkce černého zlata, které by mělo zabránit bezprostřednímu kolapsu cen ropyRizika pro rok 2019 nicméně ČSOB vnímá jako vychýlená směrem k dalšími poklesu cen.

Vánoční dárek na poslední chvíli? Vstupenka na Investiční fórum 2019 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 10:56  USA: Slabší HDP, ale hlavně vyšší inflace Research (Česká spořitelna)
Pá 10:48  Jarní mrazy a měnová politika Research (Česká spořitelna)
Pá 10:32  Monetary developments in the euro area: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)
Pá   8:56  Nezaměstnanost v Maďarsku klesla (26.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688