Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  13.12.2018 17:48:54

ČNB si dá oddech před dalším růstem sazeb (Tematické analýzy)

Po čtyřech zvýšení sazeb v řadě za sebou si nyní dá ČNB pauzu. Bankovní rada vnímá, že je kurz koruny zřejmě ovlivněn efektem konce roku a nehodlá se kvůli němu unáhlit. Data zveřejněná od posledního zasedání byla spíše slabší, přesto v sobě skrývají nárůst střednědobých inflačních tlaků. Pomalejší růst HDP v Q3 znamená vyšší jednotkové mzdové náklady a indikuje silnější nákladové tlaky. Nižší inflace byla způsobena volatilními položkami cen potravin a pohonných hmot, zatímco jádrová inflace překvapila dalším zrychlením. Napjatý trh práce bude podporovat cenový růst i nadále. Po pauze v příštím týdnu se tak ČNB v příštím roce vrátí ke zvyšování sazeb, to čekáme v únoru, květnu a září. 2T repo se tak dostane na 2,5 %, tedy na dolní hranici odhadů neutrálních sazeb.

Očekáváme, že na zasedání 20. prosince si dá ČNB pauzu se zvyšováním sazeb. Prosincová stabilita sazeb je konzistentní s prognózou ČNB z minulého měsíce. Výhled centrální banky implikuje průměrnou sazbu 3M PRIBOR v Q1 2019 ve výši 2,1 %, to naznačuje stabilitu sazeb na posledním zasedání letošního roku a poté zvýšení o 25 bb v únoru. Poté ČNB očekává stabilitu sazeb a relativně rychlé posilování koruny. Myslíme si, že koruna opět zklame očekávání centrální banky. Více jsme o důvodech, proč koruna neposiluje, psali ve speciálním reportu zde http://bit.ly/2RtHZtv.

Slabší data skrývají inflační tlaky

Nedávno zveřejněná data potvrzují naše očekávání, že ČNB si dá v prosinci pauzu a příští rok bude s růstem sazeb pokračovat. Růst HDP v Q3 zaostal za našimi očekáváními i prognózou centrální banky. Ačkoliv se v něm projevilo i zahraniční zpomalení, reflektuje hlavně domácí nabídková omezení. Nezaměstnanost zůstává na historických minimech, zatímco mzdy uhánějí tempy přes 8 %. Zklamání z dynamiky HDP znamená nárůst jednotkových mzdových nákladů, které přispívají k inflačním tlakům. Výpadek zahraniční poptávky se přitom zdá být dočasný, jak se německý autoprůmysl vyrovnává s přechodem na nové emisní limity. Průmyslová produkce i maloobchod totiž naznačují opětovné zesílení růstu v Q4 jak v domácí tak německé ekonomice.

Nižší inflace maskuje rychlejší růst jádrových cen. Ačkoliv listopadová inflace (2,0 %) zklamala očekávání ČNB o půl procentního bodu, jádrové ceny rostly rychleji, než centrální banka čekala. Nízká celková inflace byla způsobena hlavně poklesem cen potravin, přestože letošní slabá úroda by naznačovala opak. V cenách pohonných hmot se také již projevil pokles cen ropy, jeho hlavní efekt se však zřejmě dostaví až v prosinci.

ČNB bude rizika prognózy vnímat jako vyrovnaná

Přestože byla data spíše slabší, ČNB bude vnímat související nárůst inflačních tlaků. Ačkoliv bankovní rada nedostane novou prognózu, bude pracovat s grafem rizik inflační prognózy (GRIP). Ten by měl ukázat zhruba neutrální bilanci rizik. Reálná ekonomika a kurz se zřejmě objeví na proinflační straně rizik, zatímco vnější prostředí a pozorovaná inflace by měla vrátit bilanci rizik zhruba na střed.

Také veřejná vystoupení představitelů ČNB naznačují, že si příští týden dají se zvyšováním sazeb pauzu a budou pokračovat v příštím roce. Guvernér Rusnok se kloní k názoru, že není kam spěchat a že preferuje počkat na začátek příštího roku, také kvůli efektu konce roku na kurz koruny. Zmínil však, že přehřátý trh práce způsobuje trvající a robustní mzdové inflační tlaky. Ještě více jestřábí byl radní Benda, pro nějž je listopadová inflace jen lehce slabší, tlaky na růst cen zůstávají silné a kurz koruny posunuje situaci směrem k růstu sazeb již v prosinci. Noví členové bankovní rady Michl a Holub se zatím drželi zpátky. Prozatím neočekáváme, že by se odchýlili od většiny. Také nově jmenovaní viceguvernéři Mora a Nidetzký budou zřejmě hlasovat s guvernérem. Holubičí O. Dědek s radostí zvedne ruku pro stabilitu sazeb. Jediným jestřábem tak může být Benda.

ČNB si dá v prosinci oddych, příští rok ale zvedne sazby třikrát

Prosincová zasedání ČNB zřídka přinášejí změny či překvapení a letos to mu nebude jinak. Následná komunikace by ale měla naznačit připravenost pokračovat s utahováním měnové politiky v příštím roce, pokud koruna výrazně neposílí. Pokud v tom guvernérovo vystoupení nebude jednoznačné, trh může být zklamán. Současné tržní ocenění se nám však zdá příliš opatrné, očekává totiž pouze jedno zvýšení sazeb. Vzhledem k posledním datům, naší prognóze i vyjádřením představitelů ČNB očekáváme v roce 2019 postupně třikrát růst sazeb, a to v únoru, květnu a září. To dostane klíčovou sazbu na 2,5 %, tedy na dolní hranici odhadu pro neutrální měnovou politiku.

Autor: Jakub Matějů

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 11:09  Ceny v průmyslu i zemědělství klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 10:29  Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 10:13  Ceny v průmyslu mírně nad očekáváním trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)

Přečtěte si také:

03.04.2020Diskutovalo se nejen o sazbách, ale i o kurzu (Tematické analýzy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.03.2020Centrální banka snížila úrokové sazby o dalších 75bb (Tematické analýzy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
23.03.2020Březen ve znamení výrazného snižování úrokových sazeb (Tematické analýzy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
17.03.2020ČNB překvapivě snižuje své úrokové sazby (Tematické analýzy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.02.2020ČNB překvapila finanční trh zvýšením sazeb (Tematické analýzy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688