Jan Berka (Roklen24)
Makroekonomika  |  22.10.2018 09:09:30

Promluví ČNB? Poslední dny před karanténou

Další měnověpolitické zasedání bankovní rady České národní banky se nezadržitelně blíží. Termín jeho konání je čtvrtek 1. listopadu, což neznamená nic jiného, než že nás čekají poslední dny, kdy mohou promluvit centrální bankéři z ulice Na Příkopě. S úderem čtvrtka 25. října se totiž celá bankovní rada ponoří do mediální karantény.

V minulých dnech se jako poslední v rámci ČNB rozpovídal Oldřich Dědek. Z jeho strany zazněla opatrnější slova o možnosti pomalejšího růstu sazeb, a to především z důvodu existence zahraničních rizik. V tomto směru je pravdou, že koruna měla v posledních týdnech tendence reagovat primárně na geopolitické dění, od situace v Turecku, která rozpoutala výprodej na rozvojových trzích, až po italské jednání o rozpočtu a brexit. I přesto se ale stále přikláníme k tomu, že proinflační faktory plynoucí zejména z napjatého stavu trhu práce v kombinaci se slabší korunou „donutí“ bankovní radu k dalšímu, letos již pátému, úrokovému hiku.

Vedle možnosti komentářů ze strany ČNB nás tento týden nečeká příliš mnoho dat. Ve středu budou zveřejněny pouze ukazatele spotřebitelské a podnikové důvěry. Aktuálně se koruna v online směnárně RoklenFx obchoduje kolem středového kurzu 25,85 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,82 až 25,91 EURCZK a ve dvojici s dolarem od 22,47 do 22,63 USDCZK.*

Euro mělo během minulého týdne jasně narýsovanou cestu oslabování vůči dolaru. Až v závěru se mu podařilo část ztrát umazat, což je vývoj, který pokračuje i dnes ráno.

U společné evropské měny i nadále sledujeme vývoj kolem italského rozpočtu – dnes by italská vláda měla reagovat na dopis od Evropské komise upozorňující v souvislosti s návrhem rozpočtu na příští rok na bezprecedentní porušení rozpočtových pravidel. Vedle toho zůstává žhavým tématem i brexitu. Byť ze summitu EU, která se konal minulý týden, nevzešla žádná dohoda, podle agentury Reuters by britská premiérka Mayová měla dnes poslanecké sněmovně oznámit, že dohoda s EU je z 95 % hotova. Vedle toho ale stále existují nedořešená témata, jako je například otázka irské hranice.

Ve čtvrtek nás pak čeká zasedání Evropské centrální banky, v jejímž případě však nečekáme žádnou změnu nastaveného trendu měnové politiky. Stále tedy platí, že program QE by měl skončit na konci letošního roku, sazby pak porostou až v tom dalším. A v USA bude v pátek zveřejněn první odhad HDP za třetí kvartál.

Dnešní kalendář zahraničních dat nepřinese žádná klíčová. Aktuálně se dolar vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje kolem středového kurzu 1,1544 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 95,56 bodu. Během dne by se kurz měl pohybovat v rozmezí od 1,1420 do 1,1528 EURUSD.*

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 11:09  Ceny v průmyslu i zemědělství klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 10:29  Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 10:13  Ceny v průmyslu mírně nad očekáváním trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688