Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  15.10.2018 11:06:22

Přísnější Fed a spol. mohou v roce 2019 vyvolat recesi v USA

Koncem září zvedla americká centrální banka opět svou základní úrokovou sazbu. Letos to bylo již potřetí, přičemž ekonomický výhled na letošní i příští rok se podle Fedu zlepšuje, takže úroky budou dále růst. Podle Petera Boockvara ze společnosti Bleakley Advisory Group však tímto přístupem může Fed škodit firmám a ekonomice.

Fed na svém posledním zasedání zvýšil základní sazbu na 2-2,25 % a díky zlepšujícímu se ekonomickému výhledu na nejbližší roky plánuje ještě jedno zvýšení sazeb letos a další tři v příštím roce. Z makroekonomického pohledu to tedy vypadá dobře, ale z pohledu firem to až tak optimistické není. Zvyšující se úvěrové náklady společností i spotřebitelů se dokonce přestávají líbit i Donaldu Trumpovi (jako kdyby to něco znamenalo).

Své obavy vyjádřil v rozhovoru pro CNBC také Peter Boockvar z Bleakley Advisory Group. Připomněl, že v 10 ze 13 případů, kdy se sazby takto zvyšovaly, skončila americká ekonomika v recesi.

"Posouváme se dále v cyklu zvyšování sazeb. Zatímco se soustředíme na to, jak vysoko úroky porostou, Fed se mimo hlavní pozornost snaží zmenšovat svoji rozvahu," upozorňuje Boockvar. Když se tyto dva faktory spojí (zvyšování sazeb a redukování objemu držených aktiv), je vliv zpřísňování měnové politiky mnohem silnější.

V říjnu plánuje Fed odprodej aktiv v objemu okolo 50 miliard dolarů, což je pětkrát více, než prodával před rokemK tomu se přidává ECB, která plánuje ukončit nákup aktiv v prosinci (i když sazby bude držet na nule do poloviny příštího roku).

"Ve výhledu na rok 2019 mě netrápí jen Fed. Když zvážíme, že i ECB ukončí odkupy aktiv, a představíme si, že by se připojila i japonská centrální banka, monetárními kohoutky poteče na trhy citelně méně peněz," míní Boockvar.

Dalším problémem podle něj může být fakt, že fiskální stimuly v podobě daňových úlev již v příštím roce nebudou mít takový vliv jako letos, kdy razantně zvedly zisky firem. Podle údajů společnosti FactSet bude nárůst zisků firem v indexu S&P 500 v letošním roce dvojnásobný oproti roku 2017. Tento jednorázový stimul však již v roce 2019 nebude patrný, což může mít na výsledky společností i celou ekonomiku negativní dopady.

Další článek: Rozvíjející se trhy jdou pod gilotinu. Ať žijí rozvíjející se trhy! 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688