Ladislav Soukup (RSJ Invest, a.s.)
Makroekonomika  |  19.03.2002 09:21:31

Fed pravděpodobně ještě nezvýší úrokové sazby

Komise, která rozhoduje o klíčové úrokové sazbě (overnight interest rate), Federal Open Market Committee (FOMC), se sejde dnes v 9 hodin Washingtonského času (15:00 SEČ). Pravděpodobně změní svůj 15 měsíců starý názor, že největší riziko pro americkou ekonomiku představuje slabý růst. To naznačuje, že ke zvýšení úrokových sazeb může dojít již v tomto roce.

Již na začátku tohoto měsíce řekl prezident Fedu Alan Greenspan ve svém projevu před Kongresem, že konec recese, která začala před rokem, se blíží. Tento názor podporují výsledky jednotlivých makroekonomických ukazatelů, kterých je uspokojivé množství. Ekonomika vzrostla ve 4. čtvrtletí o 1,4% (na roční bázi), rychleji, než se očekávalo, po kontrakci v předchozích třech měsících. Míra nezaměstnanosti poklesla na 5,5% v únoru z lednových 5,6%, když přibylo 66 tisíc nových zaměstnaných. Produktivita vzrostla ve 4. čtvrtletí minulého roku na 5,2% míru, průmyslová produkce se zvýšila na 0,4% v únoru. Spotřebitelé nakupují dostatečně, čímž zajišťují ekonomický růst, který analytici dotázaní agenturou Bloomberg odhadují kolem 3% v 1. čtvrtletí, což je nejrychlejší tempo růstu za téměř 2 roky. Dalším povzbudivým faktem je to, že Kongres schválí vydání směnek na 51 miliard dolarů, které mají ještě více podpořit vzestup amerického hospodářství.

Výnos 10letých vládních dluhopisů, na které je vázáno mnoho hypoték na bydlení, vzrostl od Greenspanova projevu před Kongresem 7. března více než o čtvrt procenta. Průměrná sazba 30leté fixní hypotéky vzrostla minulý týden na 7,08% z hodnoty 6,87%, kterou měla o týden dříve, což je nejvíce za poslední dva měsíce.

Nicméně, žádný z 65 ekonomů dotázaných agenturou Bloomberg News neočekává, že by ke zvýšení klíčové úrokové sazby došlo již na zítřejším zasedání. Fed snížil sazbu v minulém roce 11krát a na posledním setkání, které proběhlo 30. ledna, ji ponechal beze změny.

Jako maximální možné tempo, při kterém by ještě nedocházelo ke zvyšování inflace, označila většina ekonomů růst 3,5%; tohoto tempa ještě americká ekonomika nedosahuje a podle předpovědi Fedu letos ani nedosáhne. Spotřebitelé se během recese příliš neomezovali, nákupy automobilů a stavby domů se snížily jen málo. Poptávka tedy není tak malá, jak by se předpokládalo. Slabé zisky podniků a nadbytek výrobních kapacit by mohlo potlačovat podnikové investování. CPI (index spotřebitelských cen) byl v lednu vyšší pouze o 1,1% než před rokem; je to nejmenší meziroční růst od prosince 1986 a znamená to, že inflace zůstává nadále mírná. Toto vše jsou argumenty Fedu, který chce ponechat sazby na současné nízké úrovni.

Může se však stát, že změnou svého výhledu pravděpodobně Fed způsobí růst některých sazeb pro podniky i spotřebitele, ačkoliv nezvýší přímo svoji klíčovou úrokovou sazbu z jejího 40letého minima, které činí 1,75%.

Předpokládaný výnos futures na federální fondy jako indikátor toho, jakou průměrnou výši klíčové úrokové sazby investoři očekávají, ukazuje, že obchodníci předpovídají první zvýšení sazby již v květnu tohoto roku. Obchodování s tříměsíčním futures kontraktem na Eurodollar naznačuje, že sazba by mohla na konci roku vzrůst až na 3%.

Pokud dnešní hodnocení stavu americké ekonomiky vyzní spíše neutrálně než negativně, bude to pravděpodobně  chápáno jako první krok ke zvýšení sazeb. Naposledy Fed zvýšil sazbu v květnu 2000.


info@rsj.cz www.rsj.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá   8:17  Deflátor amerického HDP vzbuzuje rozruch ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:13  Inflace zůstává v USA hlavním problémem (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá   6:18  Zahraniční obchod Česka dlouhodobě roste ČSÚ (ČSÚ)

Přečtěte si také:

01.11.2023Ranní okénko - Dnes zasedá Fed, sazby pravděpodobně nezvýší Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
10.07.2023Úrokové sazby ještě porostou – Fed, ECB a ČNB Mgr. Timur Barotov (BHS)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste