Makroekonomika  |  07.09.2015 14:32:37

Červencová data z průmyslu pozitivně překvapila

Průmyslová produkce vzrostla v červenci meziročně o 4,6 % navzdory manku jednoho pracovního dne. Objem nových zakázek přidal oproti loňsku 2,2 %, výstavba vzrostla o 12,3 %. Pomohlo k tomu jak inženýrské, tak pozemní stavitelství. Klíčová datačeské ekonomiky dnes zveřejnil Český statistický úřad. 

Červencová dataprůmyslu pozitivně překvapila, když toto odvětví, které tvoří zhruba třetinu ekonomiky, vzrostlo meziročně o 4,6 %. Trh přitom odhadoval růst jen lehce nad třemi procenty. Trojlístek hlavních odvětví zůstává nezměněn v čele s výrobou automobilů. Průmyslníci tedy i na začátku druhého pololetí udrželi solidní výkonnost.

Nové zakázky vzrostly oproti loňsku pouze o 2,2 %, což je druhý nejslabší výsledek v letošním roce. I zde se sice negativně projevilo manko jednoho pracovního dne, pohled na více než 6 % propad domácí poptávky (první od začátku roku), ale vznáší otazníky nad dříve tolik opěvovanou chutí Čechů i firem utrácet. Nicméně není potřeba malovat čerta na zeď. Pokles byl zásadně ovlivněn snížením zakázek v odvětví výroby ostatních dopravních prostředků a zařízení, které bývá v průběhu roku rozkolísané, a navíc loňský červenec byl enormně silný. 

Přebytek zahraničního obchodu v národním pojetí meziročně klesl o necelé 4 mld. . Důvodem nebyl tolik slabý vývoz, ale spíše silný dovoz, a to především telekomunikačního zařízení a výpočetní techniky z Číny. To pomohlo snížit přebytek strojů a dopravních prostředků oproti loňsku o 3,5 mld. . Dovoz ze země asijského draka vzrostl meziročně téměř o polovinu a od srpna se čínské zboží stane díky devalvaci měny ještě konkurenceschopnější. Dá se tedy očekávat, že invaze čínského zboží na evropský, potažmo český trh jen tak nepoleví. Co se týče dynamiky, tak dovoz překonal lehce vývoz a oproti červnu se meziroční tempo obou stran zahraničního obchodu snížilo (opět důsledek méně pracovních dnů). Po sezónním očištění dat se dynamika ale dokonce mírně zlepšila. 

Zahraniční poptávka zůstává možná až překvapivě silná. Zahraniční obchodní partneři absorbovali o 4,1 % více zboží než před rokem, když oživla především poptávka z Německa. Naopak Francie či Polsko nepřekonaly v zájmu o zboží z Česka loňskou laťku. Index nákupních manažerů v srpnu sice nebyl tak optimistický jako o měsíc dříve, zahraniční poptávka by se ale podle něj výrazně zhoršit neměla. Výhled pro objednávkové knihy domácích průmyslových firem tedy zůstává i s příchodem červencových dat optimistický. Rizikem ovšem je dopad čínského zpomalení především na německou ekonomiku. 

Zdroj: Filip Fyrbach, GE Money  

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688