Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  20.05.2013 11:43:06

ACCA: Důvěra v ekonomiku ve střední a východní Evropě prudce roste

Obchodních příležitostí je nadále pomálu, ale obchodní důvěra silně vzrostla v Polsku, na Slovensku, v Maďarsku a České republice
 
Podle nového výzkumu ACCA se obchodní důvěra ve firmách střední a východní Evropy po devíti měsících zhoršování prudce odrazila ode dna, ovšem podnikatelské příležitosti jsou zatím dál vzácné.
 
Globální průzkum ekonomických podmínek, prováděný ACCA a IMA, který sleduje názory finančních profesionálů po celém světě, ukázal, že obchodní důvěra rostla v Polsku a na Slovensku rychleji než jinde v regionu, stejně tak důvěra v Maďarsku a České republice, zatímco nejmenší hodnoty vykázalo Bulharsko.
 
Z globálního průzkumu mezi 2000 finančními profesionály pracujícími ve firmách všech velikostí vyplynulo, že na středoevropských a východoevropských trzích mělo 15 procent respondentů větší důvěru ve vyhlídky svých organizací, a to oproti předchozímu čtvrtletí, kdy jich 45 procent naopak hlásilo ztrátu důvěry.
 
Emmanuil Schizas, ekonomický odborník ACCA, k tomu uvedl: „Finanční týmy, které drží prst na tepu obchodu, globálně hlásí, že do budoucna svítá naděje. Na středoevropských a východoevropských trzích zůstává důvěra na nízké úrovni, ale v porovnání s předchozími čtvrtletími jsme v prvním čtvrtletí roku 2013 zaznamenali její nevídaný nárůst v celém regionu. Oživení důvěry není falešné a do jisté míry ho lze vysvětlit. Cashflow a nové zakázky jsou méně přiškrcené než na konci roku 2012 a právě to může stát za obnovenou důvěrou.“
 
Kateřina Benešová, ředitelka ACCA v České republice, na Slovensku a v Maďarsku, k tomu řekla: „Celkový nárůst důvěry napříč regionem vítáme, ovšem měli bychom ho brát s rezervou. Podnikatelských příležitostí je nadále pomálu. Na druhou stranu, oproti loňskému roku je dostupnější růstový kapitál a inflace je nízká. Lepší představu o tom, zdali tato důvěra vydrží, si uděláme v druhém čtvrtletí tohoto roku.“
 
Globální výhled
Podle globálního průzkumu ACCA takřka jedna čtvrtina (24 procent) respondentů hlásila, že si je vyhlídkami svých organizací jistější než před třemi měsíci, což představuje nárůst o pět procentních bodů oproti sklonku roku 2012. Naopak 37 procent jich hlásilo ztrátu důvěry, oproti 43 procentům v minulém období. Vůbec největší míra důvěry panovala na Blízkém východě.

Více než dvě pětiny (43%) respondentů se na počátku roku 2013 domnívalo, že se globální ekonomika zlepšuje nebo záhy zlepší, což je oproti předchozímu čtvrtletí nárůst o 13 procentních bodů. Jen něco přes polovinu (54 procent) jich očekávalo zhoršení či stagnaci, oproti 65 procentům na sklonku roku 2012.

„Vzhledem k podmínkám v praxi je globální nárůst důvěry zaznamenaný v prvním čtvrtletí 2013 mnohem vyšší, než by se dalo očekávat,“ komentuje Emmanuil Schizas z ACCA. „Zdá se, že za nárůstem důvěry stojí očekávání zlepšení hospodářské situace v budoucnosti, při pohledu na fundamentální ukazatele však není jasné, proč by k němu mělo dojít. Proto se domníváme, že tento nárůst důvěry bude nejspíš jen krátkodobý.“
 
 

Vítězslav Horák
PR poradce, Weber Shandwick

Kateřina Benešová
Ředitelka ACCA pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko

 

  1. ACCA je globální organizace sdružující profesní účetní. ACCA nabízí kvalifikace schopným a ambiciózním lidem z celého světa, kteří hledají úspěšné uplatnění v oblasti účetnictví, financí a managementu. ACCA působí ve více než 170 zemích a prostřednictvím sítě 80 kanceláří poskytuje celosvětově služby a podporu 147.000 členům a 424.000 studentům v jejich kariéře a celoživotním vzdělávání. 
  2. ACCA spolupracovala přes 20 let s vládami, národními organizacemi a rozvojovými agenturami v rozvíjejících se ekonomikách, aby podpořila účetní profesi, a aby vytvářela hodnoty pro komunity, firmy a jednotlivce, jimž slouží. 
  3. ACCA je přesvědčena, že globalizace ekonomiky znamená, že je důležitý jeden jediný soubor standardů reportingu. My favorizujeme IFRS. 
  4. ACCA rozumí skutečným problémům, jimž čelí malé firmy, protože 63.000 našich členů po celém světě pracují ve středních a malých firmách nebo v malých partnerstvích.







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688