BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Makroekonomika  |  03.01.2013 09:32:59

Index PMI ve výrobě v USA a GB pozitivě překvapil, v Čechách negativně šokoval

iPoint.czVelká Británie
Včera v dopoledních hodinách byl zveřejněn index nákupních manažerů (PMI) ve Velké Británii ve výrobním sektoru. Index si v prosinci významně polepšil a rostl nejrychleji od září 2011. Poprvé od května 2012 opětovně přelomil důležitou hodnotu 50ti bodů, která odděluje kontrakci od recese. Dosažením 51,4 bodu tak překonal i ta nejoptimističtější očekávání odborníků, jakožto i revidovaný výsledek ve výši 49,2 bodu za listopad.
Podle výsledků indexu se britská výroba přehoupla zpět do expanze a mohla by mít pozitivní vliv na celkový růst ekonomiky v posledním kvartále 2012. Důvodem těchto pozitivních čísel je primárně lepšící se situace na trhu práce a růst zájmu domácího trhu o britské výrobky. Co se týče zahraniční poptávky hlavně ze strany Číny, USA a EU, tak ta stále pokulhává. Z tohoto důvodu jsou tato data stále velmi náchylná na možný opětovný návrat zpátky pod úroveň 5ti0 bodů.
Zítra pak bude zveřejněn index PMI (nákupních manažerů) z oblasti stavebnictví a v pátek z oblasti služeb.  
Britská ekonomika v současné době čelí vládním úsporným programům a vysoké inflaci, která překvapila ekonomiku začátkem prosince.

Eurozóna
Výroba v eurozóně pokračuje v kontrakci, alespoň podle dnes zveřejněného PMI indexu. Hodnota 46,1 bodu je o 0,2 bodu horší, než byly původní odhady a podpořila negativní výhled pro rok 2013, kdy se očekává pokračující recese. Evropská ekonomika se propadá již druhý kvartál v řadě a stále nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla v nejbližších měsících zlepšit. Sama Evropská centrální banka ve své predikci pro rok 2013 očekává 0,5 procentní kontrakci ekonomiky.

Česká republika
Podobně negativní zprávy jako z ekonomiky eurozóny přišly dnes i z České republiky. Průmyslová výroba se dle PMI indexu v prosinci propadla o 2,2 bodu na celkových 46 bodu. Průmysl tak pokračuje v 9měsíční kontrakci a dnešní hodnota je nejnižší od července roku 2009. Pro ČNB se tak vytváří další prostor pro měnové uvolňování. Za zhoršenou situaci může hlavně prudké snížení nových objednávek v automobilovém průmyslu a stavebnictví.

USA
Výrobcům ve Spojených státech se v prosinci dařilo lépe než v listopadu. Podle výsledků výrobního indexu PMI se americká výroba přehoupla zpět do expanze, když dosáhla 50,7 bodu. Polepšila si tak o 2,2 oproti listopadu. Ekonomové ve většinovém konsensu očekávali mírnější růst kolem hodnoty 50,2 bodu.  
Měnový pár GBP/USD dnes v noci výrazně posílil a dokázal vytvořit 16měsíční maximum 1,6380. Pozitivní data z průmyslové výroby ale nebyly jediným důvodem proč měnový pár GBP/USD posiloval. Největší vliv na dnešní pohyb na trzích mělo přijetí dočasného řešení fiskálního útesu, v důsledku kterého dolar vůči všem hlavním měnám oslaboval. Trh se momentálně drží v mírném ústupu a je možné, že sbírá síly k dalšímu pohybu směrem nahoru. Na hodinovém grafu můžeme vidět skrytou býčí divergenci, která může předznamenat vytvoření nového high.
 

 






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688