X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Makroekonomika  |  23.04.2012 12:38:00

Aktivita soukromého sektoru eurozóny v dubnu prohlubuje pokles

Aktivita soukromého sektoru eurozóny v dubnu setrvala třetí měsíc v poklesu. Ještě na počátku roku vykazovala poprvé po čtyřech měsících známky stabilizace. Kompozitní ukazatel, který sleduje data nákupních manažerů průmyslu i služeb, podle předběžných dat Markit Economics prohloubil pokles na pětiměsíční minimum 47,4 bodů z březnových 49,1 bodů. Neutrální hranice 50 odděluje růst od poklesu. Poptávku nadále tlumí dluhová krize. Mírné oživení pokračuje pouze v Německu.

Zpracovatelský sektor se v dubnu nečekaně propadl na 34- měsíční minimum a setrval devátý měsíc v kontrakci. V Německu se překvapivě zhoršil na 33- měsíční minimum, pokles ve Francii pouze zmírnil. Výstup zpomalil pátý měsíc. Tuzemské i zahraniční objednávky klesaly jedenáctý měsíc v řadě, pokles byl nejstrmější od prosince a významné zhoršení nastalo v obou největších evropských ekonomikách. Objem rozpracovanosti zakázek se snižoval jedenáctý měsíc, tvorba pracovních míst klesala popáté z posledních šesti měsíců a míra poklesu byla nejprudší od února 2010. V Německu se růst zaměstnanosti poprvé po dvou letech zastavil, ve Francii zůstal druhý měsíc v poklesu. Předstihový ukazatel (poměr zakázek/zásob) sklouzl na pětiměsíční minimum a setrval pod dlouhodobým průměrem. Ceny vstupů rostly ve zpracovatelském průmyslu nejpomaleji od ledna. Ceny účtované za zboží obnovily mírný růst.

Aktivita služeb eurozóny prohloubila pokles na pětiměsíční minimum a zůstala v kontrakci třetí měsíc. V lednu obnovila mírný růst poprvé od srpna. Výstup poklesl pátý měsíc v řadě. Poptávka po službách se mírně zvyšovala pouze v Německu. Nové zakázky klesaly devátý měsíc po sobě. Rozpracovanost zakázek se snižovala deset měsíců. Zaměstnavatelé v tomto roce omezují najímání, dubnový pokles byl nejstrmější od února 2010. Indikátor výhledu služeb se pro následující rok zhoršil na pětiměsíční minimum. Ceny vstupů rostly pomaleji než v březnu a zůstaly pod dlouhodobým průměrem. Průměrné ceny účtované za služby se kvůli slabosti na straně poptávky snižovaly posedmé v průběhu osmi měsíců.

Předběžný ukazatel aktivity průmyslu eurozóny v dubnu nečekaně prohloubil pokles na 34- měsíční minimum 46,0 bodů z březnové úrovně 47,7 bodů. Tento výsledek zaostal o 2,0 body za konsenzuální předpovědí. PMI odráží údaje z Německa, Francie, Itálie, Španělska, Irska, Rakouska, Řecka a Nizozemí. V největší ekonomice Německu se PMI výroby nečekaně propadl na 33- měsíční dno 46,3 bodů z březnových 48,4 bodů. Zůstal v poklesu druhý měsíc a zaostal za většinovým očekáváním 49,0 bodů. Ve Francii PMI pouze zmírnil pokles z 46,7 na 47,3 bodů a setrval v kontrakci druhý měsíc.

Předběžný index aktivity služeb eurozóny v dubnu poklesl na pětiměsíční minimum 47,9 bodů z 49,2 bodů v březnu. Většinový konsenzus čekal zlepšení na 49,3 bodů. V Německu PMI služeb zrychlil na 2- měsíční maximum 52,6 bodů z březnových 52,1 a tento výsledek předčil většinový konsenzus 52,3 bodů. Ve Francii se PMI služeb po čtyřech měsících růstu nečekaně propadl o 3,7 na 46,4 bodů.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688