Research (Penizenavic.cz)
Důchody a penzijní  |  12.10.2011 16:20:44

Spoléhat se pouze na invalidní důchod nelze

Zdravotní problémy nebo závažné zdravotní omezení neznamená automatické přiznání invalidního důchodu. I pro přiznání invalidního důchodu je nutné splnit zákonné podmínky, které se zpřísňují. Na nenadálé zdravotní problémy je tedy vhodné myslet včas a mít vlastní komerční pojištění.

Aby občanovi vznikl nárok pro přiznání invalidního důchodu prvního, druhého nebo třetího stupně, tak je nutné splnit dvě zákonné podmínky:

  • Ze zdravotních důvodů musí být posouzen zdravotní stav a přiznána invalidita prvního, druhého nebo třetího stupně. Zdravotní stav přitom posuzuje dle podkladů ošetřujícího lékaře posudkový lékař OSSZ dle místa bydliště občana na základně sepsaná žádosti. Legislativní podmínky pro přiznání invalidního důchodu se zpřísňují. Zejména tedy při posuzování stupně invalidity. V posledních letech se tedy mnohem více přiznává invalidita prvního nebo druhého stupně. Čím nižší stupeň invalidity, tím nižší důchod.
  • Současně musí žadatel o invalidní důchod splnit potřebnou dobu pojištění.

O invalidní důchod prvního stupně se jedná, když pracovní schopnost občana poklesla nejméně o 35 procent, avšak nejvíce o 49 procent. Když pracovní schopnost poklesla nejméně o 50 procent, avšak nejvíce o 69 procent, tak se jedná o invalidní důchod druhého stupně. Na invalidní důchod třetího stupně mají nárok občané, jejichž pracovní schopnost poklesla o 70 procent a více. 

 

Podmínky nesplní každý

I když bylo dle poslední zprávy ČSSZ v polovině letošního roku 458 844 poživatelů invalidního důchodu, tak v praxi to rozhodně neznamená, že každý žadatel o invalidní důchod uspěje. Žadatel totiž může mít zdravotní potíže, ale jeho zdravotní stav nebude dle posudkového lékaře odpovídat ani invaliditě prvního stupně. V tomto případě bude jeho žádost zamítnuta.

Dále nárok na invalidní důchod nevznikne občanovi, který nezískal potřebnou dobu pojištění, i když jeho zdravotní stav splňuje podmínky invalidity. Aby mohl být občanovi invalidní důchod vyplácen, tak musí splnit potřebnou dobu pojištění v posledních 10 letech. Délka doby pojištění je přitom odstupňována podle věku (do 20 let méně než 1 rok pojištění, od 20 let do 22 let 1 rok pojištění, od 22 let do 24 let 2 roky pojištění, od 24 let do 26 let 3 roky pojištění, od 26 let do 28 let 4 roky pojištění a nad 28 let 5 let pojištění).

Především mladší občané budou mít tedy v budoucnosti problémy se získáním potřebné doby pojištění, protože studium po roce 2010 již nepatří do náhradní doby pojištění a nezapočítává se do potřebné doby pojištění. Na dobré finanční zabezpečení pro nenadále zdravotní problémy (nemoci i úrazy) formou soukromé pojistky je tedy vhodné pamatovat co nejdříve.

 

Stupeň invalidity je důležitý

Výše invalidního důchodu je velmi ovlivněna stupněm invalidity. Zatímco invalidní důchod třetího stupně se vypočítává téměř shodně jako starobní důchod (chybějící roky pojištění se dopočítávají) a invalidní důchod třetího stupně dosahuje téměř průměrného starobního důchodu, který k 30. 6. 2011 činil 10 527 korun, tak invalidní důchod druhého stupně je již o poznání nižší (průměrně 6 860 korun) a invalidní důchod prvního stupně je nejnižší (průměrně 6 237 korun).

Procentní sazba za každý rok pojištění se totiž u invalidních důchodů značně liší. U invalidity prvního stupně činí 0,5 procent, u invalidity druhého stupně 0,75 procent a u invalidity třetího stupně 1,5 procent. Zpřísňování podmínek při posuzování jednotlivých typů invalidních důchodů v posledních dvou letech (dle vyhlášky č. 359/2009 Sb.) tedy znamenají pro některé občany nižší reálný důchod, než na jaký by měli nárok v minulosti.

Vlastní soukromé komerční pojištění je tedy velmi důležité. Spoléhat se pouze na stát při neočekávaných zdravotních komplikacích nelze. V příštích letech bude totiž nadále docházet k postupnému zhoršování podmínek výpočtu starobních důchodů většiny občanů (i s mírně nadpůrměrnými příjmy), tyto změny se pochopitelně dotknou i výpočtů invalidních důchodů.

 

Nenechte si ujít články na téma investování na http://www.penizenavic.cz/investovani

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688