Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  01.02.2010 14:55:37

Zaostřeno na ČNB - Klid na rozjímání

Měnovou politiku patrně čekají klidné časy. Cyklus snižování úrokových sazeb byl dovršen v závěru loňského roku, ekonomické podmínky se zvolna zlepšují, kurz koruny se chová poměrně krotce a zbraněmi neřinčí ani centrální banky v zahraničí.

 

Ekonomika se zvolna staví na nohy, jak dokládají poslední data o průmyslové výrobě a vývozu. Domácí poptávka ale zůstává v útlumu. Mezera výstupu v české ekonomice zeširoka zívá, dále se však neotvírá. Inflační jádro (korigovaná inflace bez pohonných hmot) zůstává záporná. Indexem spotřebitelských cen hýbou výrazněji jen změny daní a regulovaných cen. ČNB má před sebou několik měsíců klidu, který může využít třeba k úvahám o proměnách globální ekonomiky a jejich rizicích.

 

Otázkou je, do jaké míry se změny ve světové ekonomice dotknou České republiky. Ve vyspělých zemích se hledá „nový normál“ s nižší finanční pákou, ostřejší regulací a sešněrováním rizikového kapitálu. Výsledkem bude pomalejší růst úvěrů (je s podivem, proč si řada politiků prosazujících přísnější regulaci myslí opak, a tlačí na banky, aby více půjčovali), nižší multiplikace peněz a pomalejší trend růstu ekonomického potenciálu. Pro malou otevřenou ekonomiku představuje takový strukturální posun zásadní změnu a nepochybně může výrazně ovlivnit také její dlouhodobý výkon. Stane-li se tak, bude muset ČNB změnit jeden z nejdůležitějších parametrů svých modelů, jinak nebude měnová politika ekonomiku stabilizovat ale permanentně přehřívat.

 

Dalším faktorem k úvaze o měnové politice je řecký problém s veřejnými financemi. Za prvé, eskalace problému zvyšuje rizikové prémie nejen v Řecku a dochází tak k autonomnímu zpřísnění měnových podmínek. Za druhé, řecké problémy neprospívají eura a jeho oslabení může vést k růstu dovozních cen a tlaku na inflaci v eurozóně, na níž by Evropská centrální banka, bez slitování odpověděla zvýšením úrokových sazeb. To s sebou přináší komplikaci pro ČNB, neboť by se mohl dát opět do pohybu také kurz kurzy.

 

Do třetice rizik zvenčí. Globální ekonomika by se mohla snadno začít přehřívat. Možná se to na první pohled zdá absurdní úvaha. Poslední statistiky z Číny a USA vybízí k zamyšlení. A ceny komodit dokáží zamávat i s českou inflací.


David Marek
Chief Economist & Head of Research

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá   8:17  Deflátor amerického HDP vzbuzuje rozruch ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:13  Inflace zůstává v USA hlavním problémem (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá   6:18  Zahraniční obchod Česka dlouhodobě roste ČSÚ (ČSÚ)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688