Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  05.11.2009 17:05:42

ČS - koment k rozhodnutí světových centrálních bank

  • V posledních dvou dnech zasedaly tři důležité centrální banky. Zasedání sice na jednu stranu nepřinesla žádná velká překvapení, ale na druhou stranu investoři získali cenné informace o náhledu centrálních bank na ekonomiku a o dalším postupu v měnově politických opatřeních.
  • Fed v souladu s očekáváním ponechal sazby na 0-0,25%. Hodnocení stavu ekonomiky Fedem bylo v podstatě stejné jako po minulém zasedání. Opět bylo konstatováno pokračující zlepšování stavu ekonomiky, ale pomalé a křehké. Slabinou zůstává trh práce. Fed věří, že stabilizace finančního sektoru a mohutný měnový impuls podpoří ekonomiky, což povede ke zrychlení růstu HDP v příštím roce. Inflace by měla zůstat mírná díky kombinaci velké mezery výstupu a tlumených inflačních očekávání.
  • Sazby zůstanou velmi nízké po dlouhou dobu, neobjevil se ani náznak jak dlouhou. Byl poněkud snížen objem odkupu dluhopisů hypotečních agentur, především proto, že jsou tyto dluhopisy na trhu těžko dostupné. Celkově se v ladění měnové politiky v dohledné budoucnosti nic zásadního nezmění. Odkupy dluhopisy by se měly pomalu snižovat a skončit by měly podle plánu na konci prvního čtvrtletí příštího roku.
  • ECB také v souladu s očekáváním ponechala sazby beze změny na 1%. Prohlášení po zasedání konstatuje pokračujíc zotavování ekonomiky. Bankovní rada očekává pokračující zotavování, ale počítá s vysokou nejistotou.
  • Důležité bylo oznámení, že ECB na svém příštím zasedání posoudí pokračování aukcí dvanáctiměsíční likvidity. Počítá se s tím, že tento nástroj už nebude použit. Šlo by o první známku, že ECB považuje situaci ve finančním sektoru za natolik dobou, že už je možné začít postupně odstraňovat mimořádná opatření na dodávání likvidity do finančního sektoru.
  • Trichet na tiskové konferenci vyzval k dodržování Paktu stability a omezení růstu zadluženosti. Vyzval také ke včasné komunikaci strategie odstranění mimořádných stimulačních opatření. Opakoval prohlášení vítající snahu USA o silný dolar, což je nepřímá forma slabé slovní intervence proti posilován eura. Naznačil také, že by EMU uvítalo silnější čínskou měnu.
  • Také Bank of England (BoE) v souladu s očekáváním ponechal základní sazbu beze změny na 0,5%. Rozšířila však program kvantitativního uvolňování o 25 mld liber (poněkud méně než průměr očekávání trhu podle agentury Bloomberg).
  • Také BoE vidí zlepšování stavu ekonomiky, avšak křehké a s riziky. Vývoj ekonomiky je podle BoE ovlivňován dvěma protichůdnými silami: na jedné straně velmi uvolněná měnová a rozpočtová politika, na druhé straně se banky snaží zlepšit svoje finanční zdraví, což snižuje dostupnost úvěrů.
  • Pro všechny tři centrální banky platí, že by měly začít zvedat sazby až ve druhém pololetí (u Fedu nelze vyloučit konec prvního pololetí). Z hlediska perspektiv vývoje sazeb ECB bude velmi zajímavé příští zasedání bankovní rady. Pokud bude zrušena dvanáctiměsíční aukce, zvýši se pravděpodobnost začátku utajování měnové politiky na konci třetího čtvrtletí. U BoE se už nepočít s dalším zvýšením a prodloužením kvantitativního uvolňování.
  • Reakce trhu na zasedání byla obecně mírná. Poměrně výrazně, i když jen dočasně, reagoval britská libra, která posílila. Část trhu pravděpodobně počítala s výraznějším navýšením kvantitativního uvolňování. Výnosy britských státních dluhopisů naopak poněkud paradoxně zřetelně klesly, patrně díky tomu, že vůbec bylo schváleno navýšení jejich dokupů.

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688