TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  29.10.2009 15:01:04

MF: Česká ekonomika v příštím roce posílí o 0,3 procenta (29.10.2009)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - (Zprávu jsme rozšířili o 4. odstavec s dalšími informacemi o předpokládaném HDP a o 9. a 10. odstavec s komentářem Svazu průmyslu a dopravy ČR)

Ministerstvo financí (MF) České republiky ve čtvrtek zveřejnilo aktuální čtvrtletní makroekonomickou prognózu. Podle ní poroste česká ekonomika v příštím roce tempem 0,3 procenta, nedávný odhad po přijetí úsporného balíčku přitom předpokládal pokles o 0,5 procenta.

Návrh státního rozpočtu na rok 2010 byl založen na červencové predikci, která počítala s růstem HDP v roce 2010 o 0,3 %. Po přijetí souboru opatření snižujících deficit byla rozpočtová dokumentace doplněna o jeho makroekonomické dopady, které byly u hospodářského růstu vyčísleny na 0,8 procentního bodu. Prostý součet obou čísel (červencová predikce + vliv balíčku) tak indikoval ekonomický pokles o 0,5 %. „Tento údaj však nezohledňoval nové skutečnosti, které byly známy až po uzávěrce dat červencové predikce i odhadu ekonomických efektů balíčku,“ uvedl mluvčí MF Ondřej Jakob.

Výsledný růst reálného HDP se v říjnové predikci odhaduje okolo +0,3 %. „To je pouze náhodná shoda s jeho červencovým odhadem, protože zejména rapidní změna vnějšího okolí a přijatá stabilizační opatření podstatně mění strukturu tohoto růstu,“ upozornil Jakob.

V letošním roce by měl český HDP propadnout o pět procent, poslední prognóza počítala s poklesem o 4,3 procenta. V roce 2011 by měl HDP růst o 2,8 %, v roce 2012 dokonce o 3,3 %.

Při bližším pohledu do struktury nominálních daňových základen lze konstatovat, že zvýšení růstu v predikci oproti návrhu státního rozpočtu na rok 2010 (včetně dopadů tzv. balíčku) nepřináší zvýšení daňových výnosů (zejména vlivem nižšího objemu mezd a platů). Tento odhad růstu HDP považuje MF za konzervativní. „Vzhledem ke stavu veřejných financí v ČR je tento přístup jediný možný,“ řekl Jakob.

Ministerstvo financí také zveřejňuje aktualizovaný fiskální výhled. „V roce 2009 očekáváme v důsledku ekonomické recese zhoršení salda sektoru vlády až na -6,6 % HDP,“ upřesnil Jakob. Výhled pro roky 20102012 je předurčen schválenými výdajovými limity státního rozpočtu a státních fondů, které pokrývají zhruba dvě třetiny celkových vládních výdajů a jejichž dodržení výhled předpokládá. Deficit sektoru vlády je v roce 2010 očekáván ve výši 5,3 % HDP díky zpřísnění výdajových rámců a přijetí stabilizačních opatření.

České republice bude co nejdříve, pravděpodobně však nejpozději do roku 2013, uložena povinnost snížit deficit vládního sektoru pod úroveň maastrichtského kritéria ve výši tři procenta HDP. „Na základě předkládaného Fiskálního výhledu je však zřejmé, že současné nastavení fiskální politiky neumožní dosáhnout požadovaného cíle, a to s největší pravděpodobností ani v roce 2013, tedy za horizontem současného výhledu,“ varuje MF. Pokud by ČR neplnila doporučení k odstranění nadměrného schodku, která budou ze strany EU České republice v dohledné době předložena, hrozí jí podle MF až pozastavení čerpání prostředků z Fondu soudržnosti.

Ministerstvo financí pravidelně čtvrtletně aktualizuje Makroekonomickou predikci, přičemž se snaží o maximální zohlednění vlivu nově publikovaných statistických údajů, zahrnutí nových informací o vývoji vnějšího prostředí i aktuálních rozhodnutí domácí hospodářské politiky.

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) považuje odhad ministerstva financí za mírně optimistický. Z informací členských firem, jichž svaz sdružuje na 1600, dosud nevyplývá, že by v příštím roce mělo dojít k výrazné změně k lepšímu. „Je otázkou, zda očekávání ministerstva financí, pohybující se v desetinných číslech a na hranici statistické chyby, jsou reálná. Z jeho zveřejněné zprávy není zřejmé, s čím pracuje tato předpověď,“ uvedl Boris Dlouhý, ředitel sekce Hospodářské politiky SP ČR.

V odhadu na rok 2010 se zaměstnavatelé přiklánějí k tomu, že bude pokračovat mírný propad ekonomiky, či se dostane k záporné nule. „Podniky očekávají pro příští rok spíše setrvalý stav. To by v lepším případě potvrzovala i nynější predikce ministerstva financí, neboť nárůst o 0,3 procenta je stagnační číslo. Pokud by se naplnila, byl by to důkaz pohybu tuzemské ekonomiky po dně. Svědčilo by to o jejím velmi mírném a pomalém ozdravování,“ doplnil Dlouhý.

Stávající prognóza České národní banky (ČNB) počítá pro příští rok s růstem HDP o 0,7 procenta. Nejnovější odhad zveřejní ČNB ve čtvrtek 5. listopadu.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688