IQ-TRADE (IQ-TRADE)
Makroekonomika  |  16.04.2009 11:52:00

Béžová kniha Fedu – naděje že se ekonomika odrazí ode dna


Béžová kniha americké centrální banky, nebo-li zpráva o stavu ekonomiky za posledních šest týdnů, připravená pro dubnové zasedání bankovní rady FOMC, potvrzuje že pokles hospodářské aktivity oproti březnové zprávě polevil.

Ekonomika oproti předchozímu období slábla ve všech 12 oblastech Federálních rezervních bank, v pěti oblastech byla rychlost poklesu umírněná. Výrobní sektor byl ve většině distriktech USA v útlumu, pokles nových zakázek stabilizoval, Chicago a Kansas City hlásily příznivější situaci. Celkově výrobní sektor signalizoval že se připravuje odrazit ode dna.

Spotřebitelské výdaje zůstaly stále velmi slabé, několik oblastí hlásilo oproti předchozímu období mírný růst, Američané stále nejevili zájem o nákup automobilů. Klíčový bytový trh vykazoval smíšené výsledky. Ceny nemovitostí byly stále v poklesu, poptávka ale mnohem vyšší než se očekávání. Podmínky na trhu komerčních nemovitostí se nadále zhoršovaly.

Inflační tlaky polevovaly v širokém spektru zboží a služeb, spojené s hrozbami deflace a dopadu nižších cen surovin, energií a slabé domácí spotřeby.

Na pracovním trhu nedošlo ke zlepšení, tlaky na mzdy oslabovaly, zaměstnanost klesala ve většině oblastech, docházelo ke snižování pracovní doby, dočasnému uzavírání továren, míra nezaměstnanosti prudce rostla. Pouze v jediném odvětví a to ve zdravotnictví se situace zlepšovala. V zemědělství byla situace stabilní.

Aktivita úvěrových trhů viděla podle posledních informací mírné známky zlepšení, poptávka po půjčkách a úvěrech stále velmi slabá, poptávka po refinancování úvěrů na bydlení na vzestupu. Většina distriktů hlásila přísné požadavky pro komerční půjčky a prodlení se splácením.

Poslední Béžová kniha Fedu z 5.března popisovala zpomalující tempo hospodářské aktivity ve všech 12 oblastech Federálních rezervních bank oproti předchozímu období, situace v průmyslu a na trhu práce se významně zhoršovala. Data byla zpracována do 6.dubna. Béžová kniha Fedu je shrnutí ekonomických zpráv bez číselných hodnot za posledních 6 týdnů ze všech 12 oblastí federálních centrálních bank které nabízí obraz hospodářské situace Spojených Států.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688