X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Makroekonomika  |  16.06.2008 13:23:01

Čas boje proti inflaci nadešel, američtí spotřebitelé podpořili dolar

V pondělí jsme se dočkali velmi dobrých výsledků německé obchodní bilance, která v dubnu skončila přebytkem ve výši 18,7 mld. EUR, což byl výsledek více než 2 mld. nad očekáváním analytiků a o 1,1 mld. vyšší než v březnu. Německým exportérům se tak navzdory silnému euru a zpomalující americké ekonomice i nadále velmi daří, což okamžitě pomohlo také společné evropské měně, která se dostala na týdenní maximu nad úroveň 1,58 USD/EUR.

Americkému dolaru se vůči euru v tomto týdnu dařilo a to zejména v pondělí a v úterý. Důvodem byla vyjádření představitelů americké centrální banky Fed. Šéf Fedu Ben Bernanke v pondělí nabídnul další jestřábí komentář, když prohlásil, že se rizika pro americkou ekonomiku pozvolna vytrácejí a že Fed bude silně vzdorovat jakémukoliv růstu inflačních očekávání. Fed tak začíná svou pozornost zaměřovat daleko více než v předchozích měsících na inflaci. Zvyšují se tak spekulace na to, že Fed v tomto roce přikročí k růstu úrokových sazeb.

Bernankeho slova padla na úrodnou půdu, když americké měně v pozdním odpoledne také pomohly překvapivě dobré výsledky dubnového počtu podepsaných smluv ke koupi již existujících domů, kterých bylo více o 6,3 procenta, což byl daleko lepší výsledek, než se čekalo, jelikož analytici očekávali další propad, tentokrát o 0,5 procenta.

Tyto pozitivní zprávy pro americké měně výrazně pomohly, když dolar v pondělí a v úterý zcela smazal svoje oslabení z konce minulého týdne, kdy šéf Evropské centrální banky prohlásil, že je možné, že ECB na svém červencovém zasedání přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb.

ECB signalizuje, že případné červencové zvýšení úroků by mělo být jednorázovou záležitostí. Inflace je v Eurozóně na historickém maximu ve výši 3,6 procent, což je vysoko nad inflačním cílem, který říká, že by se měla inflace pohybovat mírně pod 2 procenty. Podle ekonoma společnosti Fortis Global Markets Nicka Kounise se ovšem nezdá být pravděpodobné, že by jedno zvýšení o čtvrt procentního bodu bylo dostatečné k ukotvení inflačních očekávání a utlumení silných inflačních tlaků.

Z pondělního minima na úrovni 1,584 USD/EUR se dolar dostal až na úterní uzavírací úroveň 1,544 USD/EUR, což odpovídá úrovni z poloviny minulého týdne. To, že se americké měně podařilo tak výrazně zpevnit, je ale také důsledkem poslední stabilizace poměrů uvnitř americké ekonomiky, o které již nějakou dobu vypovídají americká data.

Toto potvrzují také čtvrteční výsledky velmi důležitého ukazatele, amerických maloobchodních tržeb, které rostly druhým měsícem řadě a navíc velmi příjemně překvapily. Květnové maloobchodní tržby totiž vzrostly o 1 procento, což je výsledek, který převýšil očekávání analytiků, který předpovídali růst o 0,5 procenta.

Americké spotřebitelské výdaje tvoří více než dvě třetiny amerického HDP a tyto výsledky jsou pro americkou ekonomiku a americkou měnu velice povzbuzující. Americká spotřebitelská důvěra nebyla v poslední době nijak oslnivá a právě proto mohou tyto výsledky naznačovat, že americké domácnosti i přes výrazné zpomalení jejich ekonomiky dostávají znovu chuť utrácet. Zlepšení spotřebitelské nálady by v dalších měsících mohlo přispět k další stabilizaci největší ekonomiky světa. Americký dolar se ve čtvrtek pozdě večer obchodoval na úrovni 1,545 USD/EUR.

V pondělí byly také zveřejněny výsledky české inflace. Meziroční růst spotřebitelských cen byl v květnu stejný jako v dubnu, tzn. 6,8 procenta. Dále jsme se dočkali výsledků míry nezaměstnanosti, která v květnu klesala na 5 procent z dubnových 5,2 procenta. Míra nezaměstnanosti naposledy dosáhla takové úrovně v listopadu 1997. Analytici však očekávali pokles pod hranici 5 procent.

Ve středu byly zveřejněny výsledky dubnové průmyslové výroby v Česku, která meziročně vzrostla o 12,2 procenta po březnovém poklesu o 1,9 procenta. Česká koruna v tomto týdnu vůči euru bourá jeden rekord za druhým. V pondělí se koruna obchodovala na úrovni 24,57 CZK/EUR, každý den si v průběhu týdne vytvářela nové rekordy a ten čtvrteční činí 24,11 CZK/EUR. Za posledních vývojem koruny nestojí žádné fundamentální zprávy ani očekávání investorů. Kurz vůči americkému dolaru ve čtvrtek pozdě večer činil 15,62 CZK/USD.

Cena severomořské ropy Brent v průběhu pondělí a úterý mírně poklesla s tím, jak došlo k posílení amerického dolaru. V úterý se cena dostala až k úrovni 130,45 dolarů za barel. Poté jsme se ovšem dočkaly prudkého poklesu amerických ropných zásob a díky tomu se ve čtvrtek večer Brent obchod blízko historického rekordu na úrovni 136 dolarů.

Americkým akciím se v tomto týdnu nedařilo z důvodu obav před zvýšenou inflací a možným zvýšení amerických sazeb v průběhu tohoto roku, což by mohlo případné vzpamatování americké ekonomiky do určité míry přibrzdit. Index S&P 500 za první čtyři dny tohoto týdne oslabil o 1,8 procenta, užší Dow Jones Industrial Average ztratil 0,8 procenta a technologický NASDAQ odepisoval dokonce 3,1 procenta.

Britský FTSE 100 odepisoval 2,1 procenta, což reflektuje zpomalující britskou ekonomiku a krizi nemovitostního trhu. Tuto špatnou situaci ilustruje také kurz britské libry vůči dolaru, když za první čtyři dny tohoto týdnu libra vůči dolaru oslabila o 1,2 procenta a ve čtvrtek večer uzavírala na úrovni 1,946 USD/GBP.

Podle výsledků německé obchodní bilance vykazuje německá ekonomika poměrně slušnou odolnost. I přes tuto skutečnost německé akcie od pondělí do čtvrtka měřeno indexem DAX ztratily 1 procento. Pražská burza měřeno indexem PX od konce minulého týdne ztratila 1,9 procenta.

Americké vládní dluhopisy prudce reagovaly na slova Bena Bernankeho, že se bude třeba zaměřit na inflaci. Výnos vládní pokladniční poukázky s šestiměsíční splatností oproti minulému týdnu vzrostl o 30 bazických a výnos vládního dluhopisudvouletou splatností vzrostl dokonce o 54 bazických bodů. Vzhledem k tomu, že se nedařilo ani americkým akciím, můžeme se důvodně domnívat, že tyto nárůsty ve výnosech reflektují obavy ze zvýšené inflace ve střednědobém horizontu v podobě zvýšeních inflačních prémií. Inflace je totiž pro dluhopisy tím největším zlem, neboť ta ubírá na jejich reálné hodnotě.

Autor: Michal Stupavský

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688