Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  16.05.2008 15:00:41

ČS - Bankovní rada vs. analytici aneb všichni proti prognóze?

Dnes jsme byli v ČNB na setkání Bankovní rady s analytiky - za Bankovní radu se účastnili E.Zamrazilová a M.Singer, prognózu prezentoval (jako vždycky) T.Holub.

 

·          Co prognóza samotná?  Některé věci se nezměnily, některé jo.

 

·         Co zůstalo je přesvědčení (tvůrců prognózy), že současná úroveň inflace je dočasný jev (i když vyšší než prognózovaná inflace v Q1 i počátkem Q2 je proinflačním rizikem). Stejně tak se nezměnilo ani přesvědčení, že sazby budou muset dolu.

 

·          Co se naopak změnilo? Stávající ekonomika je hodnocena jako významně více proinflační (odhad mezery výstupu byl dokonce zvýšen na 2.2%), s tím souvisí i vyšší tempo růstu nominálních mezd pro tento rok i  vyšší míra jádrové inflace. O to rychlejší je ale pak i vymizení poptávkových tlaků z titulu uzavírání mezery výstupu, což nastane v důsledku kombinace restriktivní fiskální politiky, slabé zahraniční poptávky a kurzu (na přímou otázku o předpokladech trajektorie kurzu odpověděl T.Holub, že ČNB korekci, kterou čeká trh, v prognóze nemá). Prognóza cen energií doznala mírné změny nahoru, inflační dopad čeho což ale vykryla změna modelu  a dolar.

 

·          Celkově je vyznění nové prognózy, i diskuse o ní, více proinflační než v lednu. A to až se člověk diví, proč proboha je prognózován poměrně nemalý pokles sazeb (dle zveřejněného grafu až k 3% v Q1/09). Což platí o to víc v situaci, kdy i prognóza samotná přiznává existenci nezanedbatelných poptávkových tlaků.  A nedivíme se jenom my – celkem pregnantně se o svém rezervovaném postoji k projekci úrokových sazeb vyjádřil p. Singer, když uvedl, že prognóze nevěří. Nesouhlas ale (dle záznamu z jednání BR) vyjádřili „někteří“ členové BR – určitě p. Hampl (hlasoval pro hike), určitě p. Singer. Že by se v BR formovala kritická masa, které se pokles sazeb ve stávající situaci nezamlouvá?

 

·         Co si o tom všem myslíme my? S něčím souhlasíme – že ekonomika letos zpomalí k 5% (ČNB zvedla prognózu z 4.1 na 4.7%), a to pod vlivem zahraničního vývoje a domácí spotřeby. Většina prognózy se ale nelíbí ani nám  -  nevěříme tak drastickému překmitnutí mezery výstupu (spíše čekáme pozvolnější pokles směrem k 0) a s tím související pokles inflace. Stejně tak nevěříme, že stávající headline si nevybere daň ve mzdovém vyjednávání – trh práce zůstane utažený déle (zpoždění za reálnou ekonomiku), jediné, proč jsou inflační očekávání dle tvůrců prognózy v bezpečí, jsou hrátky s modelem, o kterých jsme se zmiňovali v lednu. Rovněž čekáme (na rozdíl od ČNB) korekci CZK (i když jenom něco nad 26 CZK).

 

·          Koruna, stále silný růst, menší zpomalení (než jsme původně čekali a než čeká ČNB), utažený trh práce a vysoký headline jsou podle nás důvody proč sazby dolu nepůjdou, spíše naopak (1 hike letos). I prognóza ČNB přiznává, že měnové podmínky jsou mírně utažené kvůli utaženému kurzu (a mírně volným sazbám). Dle nás oslabení CZK tyto podmínky dále více uvolní.  

 

Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688