Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  10.10.2007 09:23:28

Trichet: Inflace je stále nebezpečím pro eurozónu

Vystoupení prezidenta ECB J.C. Tricheta k Evropskému parlamentu

 

Rozbor: Prezident ECB Jean-Claude Trichet ve vystoupení v Evropském parlamentu nepřinesl větší překvapení. Trichet řekl, že ukazatele sentimentu naznačují udržitelný ekonomický růst. Ten je dle Tricheta založen na silném světovém ekonomickém růstu. Vyhlídky růstu ekonomiky jsou ale dle prezidenta ECB zastřeny zvýšenou nejistotou. Inflace by se podle Tricheta měla příští rok pohybovat kolem 2,0%, když v příštích čtvrtletích budou mít nepříznivý vliv na inflaci ceny energií. Prezident ECB opět uvedl nebezpečí vyšší než očekávané inflace. V souvislosti s nejistotou Trichet opět hovořil o významné tržní korekci se zvýšenou volatilitou, zmínil termín nové posouzení rizika a přestřelení, nejedná se ale podle něj o krizi. Finanční podmínky dle Tricheta přitvrdily, i když nikoliv vyjímečně. Zmínil ale známky zlepšení na peněžním a úvěrovém trhu. Silné finanční instituce jsou dle Tricheta na dobré cestě absorbovat šoky. Přizpůsobení by podle něj mělo být plynulé. K devizovým kursům Trichet pronesl rétoriku G7, tedy že devizové kurzy by měly odrážet ekonomické fundamenty, zatímco nadměrná volatilita a prudký kursový vývoj není vítaný. V případě měn rozvíjejících se trhů včetně Číny by mělo dle Tricheta dojít k efektivnímu přizpůsobení.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky: Komentáře Tricheta nepřináší větší překvapení. ECB až v říjnu poněkud zmírnila svou jestřábí rétoriku, když vynechala signalizaci, že monetární politika je expanzivní. Rovněž poukázala na zvýšenou nejistoty s ohledem na výhled ekonomického vývoje z pohledu možného dopadu nového ocenění rizik na reálnou ekonomiku a zvýšené volatility finančního trhu. Banka sice stále naznačuje vzhledem k demonstraci inflačních nebezpečí zvyšování úrokových sazeb, nicméně předpokládáme, že cyklus zvyšování úrokových sazeb byl již uzavřen kvůli příznivému inflačnímu výhledu danému slábnoucím ekonomickým růstem a silným eurem.

Dopad  zpráv na finanční trhy: Komentáře Tricheta nepřináší pro trhy větší impulsy. Euro po komentářích mírně oslabilo, silnější německá průmyslová výroba pomohla kursu nazpět mírně nad výchozí hodnoty

Josef Kvarda

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688