Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  04.10.2007 16:28:18

Komentář ECB k rozhodnutí o sazbách - rizika inflace přetrvávají

ECB naplnila všeobecné očekávání   a ponechala úrokové sazby na 4,00%.

·         Na tiskové konferenci po zasedání bankovní rady ECB řekl prezident ECB J-C. Trichet, že nadále přetrvávají rizika vyšší než žádoucí inflace (tj. meziroční růst CPI nad 2,0%) a že ECB je připravena zasáhnout, pokud by docházelo k materializaci těchto rizik. K inflaci Trichet ještě řekl, že ECB očekává růst inflace ke konci roku  zřetelně  nad 2,0%, ale že má jít jen o dočasný "hrb" po kterém by se inflace měla vrátit k 2,0%. Na  dlouhodobá inflační rizika podle něj poukazuje měnová analýza (stále velmi rychlý růst M3).

·         K růstu řekl Trichet, že převažují rizika směrem dolů, především kvůli turbulencím na finančním trhu. Přecenění rizik na finančním trhu může vést ke  zhoršení dostupnosti úvěrů. Problémem může být také překotné vyrovnávání mezinárodních nerovnováh (mohl tím myslet prudké změny směnných kurzů, především další oslabení dolaru). Dalším zdrojem problémů může být růst cen komodit (ropa).

·         Z Trichetova vystoupení se zdá, že ECB nadále inklinuje spíše ke zvýšení sazeb než k  jejich snížení (ale ani to nelze vyloučit pokud by to vyžadovalo oslabení růstu a umožnil vývoj inflace). Trichet opakovaně zdůraznil, že situace je  ve vývoji a že ECB vyhodnocuje přicházející data. To by odpovídalo zaujetí pozice "počkáme a uvidíme" pro několik nejbližších měsíců. Pokud by se během této doby uklidnila situace na finančních trzích bez podstatnějšího dopadu a ne reálnou ekonomiku a pokud by ECB nadále viděla převahu proinflačních rizik, zvýšila by ještě mírně úrokové sazby. Pro nejbližší měsíce z toho plyne stabilita sazeb, střednědobě (zhruba první čtvrtletí příštího roku) je riziko jejich mírného růstu.

·         Podle Tricheta došlo ke zvýšení opatrnosti bank při půjčování domácnostem a při půjčování na velké finanční operace typu akvizic. Trichet nechtěl komentovat, zda posílení eura vůči dolaru a vyšší opatrnost při půjčování ovlivnily měnové podmínky.

·         Trichet se vyjadřoval velmi opatrně a stručně ke kurzu eura: FX podle něj vyžaduje verbální disciplínu, prudké pohyby kurzu a nadměrná volatilita jsou nežádoucí, trh by si měl víc všímat zlepšení japonských fundamentálních ukazatelů  (tj. snažil se podpořit jen proti euru).

·         Bank of England také ponechal podle očekávání sazby beze změny na 5,75%. Také zde působila trvající  nejistota ohledně vývoje situace na finančních trzích a dopadu na reálnou ekonomiku. Britská ekonomika navíc vykazuje známky ochlazování, takže s růstem sazeb se kterým se ještě poměrně nedávno počítalo se už nepočítá.

·         Předpokládáme, že podobně opatrný jako ECB bude také Fed, proto si myslíme, že případné další snížení sazeb bude pomalejší (25bp místo 50bp). Naším hlavním scénářem je relativně malý dopad krize na finančních trzích na reálnou ekonomiku, tudíž nebude nutné prudké uvolnění měnové politiky. 

 ·         Reakce trhů byla celkem vlažná, euro mírně oslabilo (trh si hodně všímal toho, že Trichet neřekl, že měnová politika ECB podporuje růst). Výnosy znatelně nereagovaly. Trh se nyní bude koncentrovat na zítřejší data z amerického trhu práce.

Ľuboš Mokráš

Tyto zprávy pro vás vytváří Analytické oddělení České spořitelny

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688