Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  08.11.2006 10:06:58

Inflace v říjnu meziročně spadla na 1,3%, míra na 2,7%

Meziroční růst spotřebitelských cen spadl na 1,3 %
Indexy spotřebitelských cen - inflace - říjen 2006

Hladina spotřebitelských cen klesla v říjnu proti září o 0,5 %. Meziměsíční vývoj spotřebitelských cen ovlivnil zejména pokles cen zemního plynu, pohonných hmot a potravin. Meziroční růst spotřebitelských cen v říjnu zpomalil na 1,3 % ze 2,7 % v září. Takto nízká meziroční hodnota byla naposledy v květnu 2005.

* * *

Meziměsíční pokles spotřebitelských cen způsobilo zejména snížení cen v oddílech bydlení a doprava. V bydlení klesly ceny zemního plynu o 5,5 %. V dopravě pokračovalo druhý měsíc snižování cen pohonných hmot, které v říjnu dosáhlo rovněž 5,5 %. Pokles cen potravin způsobily podobně jako v minulém měsíci nižší ceny především čerstvé zeleniny o 8,4 % a ovoce mírného pásma o 10,2 %. Ceny pekárenských výrobků a obilovin po šesti měsících růstu klesly v říjnu o 1,7 %, z toho ceny běžného pečiva o 5,4 %. Pokles cen v oddíle rekreace a kultura způsobilo hlavně každoroční sezónní snížení cen tuzemských rekreačních pobytů. Podobně v oddíle zdraví byly vlivem končící letní sezóny nižší ceny lázeňských rekreačních pobytů.

Opačně působil růst cen v oddíle odívání a obuv, který způsobily zejména vyšší ceny nového sortimentu zimního oblečení a bot. Z potravin vzrostly (v rozmezí 1,1 až 3,1 %) ceny kávy, jižního ovoce, mouky, kakaa, brambor.

Ceny zboží úhrnem klesly o 0,8 % a ceny služeb o 0,1 %.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v říjnu o 1,3 %. Takto nízká meziroční hodnota byla naposledy v květnu 2005. Proti září se zpomalil meziroční růst o 1,4 procentního bodu, což je největší zpomalení od ledna 1999. Nejvíce se na něm podílely ceny v oddíle bydlení (o 0,8 p.b.), potraviny a nealkoholické nápoje (o 0,3 p.b.), rekreace a kultura ( o 0,2 p.b.), doprava (o 0,1 p.b.).

V bydlení zpomalil cenový růst zemního plynu v říjnu na 0,4 % ze 24,6 % v září. Důvodem byl rozdílný meziměsíční vývoj cen v říjnu 2006 (pokles o 5,5 %) a v říjnu 2005 (růst o 17,4 %). Ceny zemního plynu zaznamenaly nejnižší meziroční cenový růst od října 2004. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje zmírnil meziroční růst cen zejména u pekárenských výrobků a obilovin, čerstvé zeleniny, ovoce mírného pásma. V oddíle rekreace a kultura přestalo v meziročním srovnání působit zvýšení rozhlasových a televizních koncesionářských poplatků, ke kterému došlo v loňském říjnu. V dopravě se prohloubil pokles cen pohonných hmot, které byly meziročně nižší o 10,8 %.

Růst cenové hladiny vzhledem ke své váze ve spotřebním koši nejvíce i nadále ovlivňovaly ceny bydlení, kde ceny elektřiny byly vyšší o 9,0 %, tepla o 8,1 %, tuhých paliv o 10,9 %. Druhý největší vliv měl pohyb cen v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje, stravování a ubytování. Z potravin nejvíce vzrostly ceny brambor (o 95,2 %), běžného pečiva (o 19,4 %), chleba (o 15,1 %), čerstvé zeleniny (o 6,7 %). Ve veřejném stravování byly vyšší ceny jídel o 2,3 %, piva o 4,4 %, stolních a minerálních vod o 4,2 %. Ceny ubytovacích služeb vzrostly o 3,1 %. Nejvyšší růst měly ceny v oddíle zdraví především vlivem zvýšení doplatků a cen léčiv a lázeňských pobytů.

Na snižování cenové hladiny působil nejvíce pokles cen v oddíle doprava, kde kromě pohonných hmot byly nižší než loni ceny dopravních prostředků o 1,7 %. Pokračoval pokles cen odívání a obuvi, bytového vybavení a zařízení domácnosti. Nižší než loni byly rovněž ceny jižního ovoce, drůbeže, čokolády a čokoládových výrobků, kakaa, kávy, čaje.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,3 % a ceny služeb o 3,0 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v říjnu 2,7 %, tj. o 0,1 procentního bodu méně než v září 2006.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP) 25 členských zemí EU byl podle předběžných údajů Eurostatu v září 1,9 %, což je o 0,4 procentního bodu méně než v srpnu. Nejvíce vzrostly ceny v Lotyšsku a Maďarsku (shodně o 5,9 %), nejméně ve Finsku (o 0,8 %). Na Slovensku zpomalil cenový růst v září na 4,5 % (z 5,0 % v srpnu). V Německu zpomalil cenový růst na 1,0 % (v srpnu 1,8 %).
Podle předběžných výpočtů klesl v ČR meziměsíčně HICP v říjnu o 0,5 %, meziročně zpomalil na 0,8 % (ze 2,2 % v září). Bleskový odhad meziročního růstu HICP pro eurozónu za říjen 2006 je 1,6 %, jak uvedl Eurostat.


Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688