Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  27.09.2006 09:43:46

ČS - zoom - ČNB pro laiky…proč vlastně zvedat?

  • Včera jsem předvedl klasické „předběhnutí se“. Aniž bych popsal, proč by měly jít sazby nahoru, hned jsem se vrhnul do polemiky září versus nezáří alias říjen. No a vyjevily se dotazy, proč vlastně vůbec…Omlouvám se proto upřímně laikům v měnové politice a právě pro ně je dnešní zoooom:
  • V uvažování ČNB je klíčová prognóza inflace v horizontu 12-18 měsíců, protože právě takové je zhruba zpoždění mezi změnou sazeb a dopadem do inflace. Jednoduše lze říci: když je inflační prognóza nad (pod) cílem ČNB (ten je 3% +/- 1 procentní bod), je třeba zvýšit (snížit) sazby.
  • Aby to ale nebylo moc jednoduché - ČNB je fikaná (jak jinak), takže očekávané efekty pohybů sazeb již v prognóze odráží (tzv. nepodmíněná prognóza). Ve skutečnosti tedy zveřejněná prognóza inflace není zas takovým ternem pro hádání pohybu úroků, protože už jejich určitý pohyb předpokládá. Ano, modří už vědí, měla by tedy ležet víceméně vždy v cíli.
  • Frajeřina ČNB je, že zároveň s prognózou inflace naznačuje i to, jaké sazby jsou v jejím pozadí (jsou s ní „konzistentní“). Při vypracování poslední prognózy (7/09) se ČNB nechala slyšet, že s prognózou je konzistentní postupný růst sazeb. Bankovní rada měla ale jisté pochyby. Hlavně o tom, zda už se ekonomika přehřívá a o kolik (tzv. mezera výstupu). Přesto sazby už v červenci zvedla a slovy „postupný růst“ naznačila, že prognóza vidí další růst sazeb.
  • Náš makroekonomický model, který prognózuje chování ČNB na základě minulé vazby sazeb na ekonomický vývoj naznačuje zvýšení sazeb o 50bps do konce roku 2007. První zvýšení by mohlo přijít už v říjnu. Skutečně data, která přicházejí v posledních týdnech dávají modelu za pravdu a měly by umazat i velkou část pochyb bankovní rady. Rychleji než očekávání ČNB roste spotřeba domácností, poptávková inflace a kurz se v posledních týdnech také hodně umoudřil (28,50 je náš odhad toho, na čem zakládá ČNB svou prognózu).
  • Jako faktor pro zvýšení se objevuje i nabubřelý rozpočet. To ale není nic nového a ČNB jej měla v dnešní podobě již v červencové prognóze. Rozpočtový maras je totiž pořád stejný, jen se o něm teď více píše. Nesouhlasím ani s tím, že dalším novým důvodem pro hike je odhodlanost ECB hnát sazby vzhůru. Vždyť ČNB pracuje s očekáváními trhu o evropských sazbách (z výnosové křivky) a ty se v poslední době spolu s propadem delších výnosů snížily.
  • Sumasumárum – důvody pro růst sazeb existují. Při nejistotách o prognóze v červenci bych očekával, že ČNB počká se zvýšením až na to, jak se nová data odrazí v nové prognóze (viz také včerejšípředběhnutý zoom). A ta bude ready za měsíc. Proto také dávám větší šance pro hike v říjnu. Na druhé straně, ta euforie z nadmutého fiskálu, slabšího kurzu a akcechtivosti po pohodovém létě může bankovní radu dostatečně namotivovat už dnes. Takže šance jsou hódně vyrovnané a nebuďme překvapeni, pokud přijde hike již dnes.

Viktor Kotlán
Hlavní ekonom ČS

Tyto zprávy pro vás vytváří Analytické oddělení České spořitelny

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

26.02.2007ČS - zoom - TA pro CZK - drží se v konsolidačním pásmu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
05.02.2007ČS - zoom - TA pro CZK - přechod do konsolidace Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
15.09.2006ČS - zoom - TA pro zlato - konsolidační fáze Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688