IQ-TRADE (IQ-TRADE)
Makroekonomika  |  28.08.2006 12:07:01

USA hrozí recese, uvedl průzkum

(AFP) - cena ropy nad $100 za barel by tlačila americkou ekonomiku do recese, uvedl v pondělí průzkum 195 ekonomů NABE. Podle nich představuje terorismus doprovázený vysokými cenami energií a inflací nejvyšší hrozbu pro největší ekonomiku světa. Průzkum National Association for Business Economics (NABE) provádí přehled dvakrát ročně v březnu a srpnu. Většina ekonomů se shodla že politika Federálního Rezervního Systému je asi ta správná poté co centrální banka ukončila dvouletý cyklus zvyšování sazeb.

Členové NABE si jsou téměř jisti že ceny ropy nad $100 za barel budou znamenat velké ohrožení ekonomického růstu ale nedomnívají se že by mohly jít tak vysoko,“ sdělil prezident asociace Stuart Hoffman, hlavní ekonom PNC Financial Services. On dodal ženevidí v příští dekádě větší vyhlídky v možnosti nahrazení ropy jinými zdroji energií nebo technologiemi mimo zdroje ropy.“

Někteří energetičtí analytici se domnívají že odvetná opatření Íránu v případě uvalení sankcí RB OSN mohou vyvolat růst cen ropy ze současných $70 nad hladinu $100 za barel. Tvrzení Teheránu o právu Íránu na jadernou energii a výlučně mírovém využití nejsou pro vyspělé země světa akceptovatelné. Francie a Německo v pátek uvedly že odpověď Íránu na nabídkubalíčku výhodpěti nejvyspělejšími zeměmi světa včetně Německa k ukončení íránského jaderného programu vyzněla k 31.srpnu jakopochybná“.

Terorismus vidí 36% respondentů jako velmi vážný problém americké ekonomiky. Při březnovém průzkumu pro tuto alternativu hlasovalo jen 26% respondentů. Vysoké ceny energií jsou na prvním místě a obává se jich 29% respondentů více než 23% v březnu. Inflace se objevuje na třetím místě, před se dostal obří obchodní schodek.

Pro současnou finanční politiku by hlasovalo 71% respondentů. Z toho 29% si přeje další zvýšení sazeb, 17% snížení a 53% ponechat sazby na současné úrovni. Fed ponechal 8.srpna poprvé po dvou letech yýši úrokových sazeb beze změny na 5,25%. Ekonomů kteří očekávají zvýšení sazeb je srpnu 57% tedy výrazně méně než 89% v březnu. NABE uvádí že prosperující realitní trh přibrzdil, američané méně utrácejí což snižuje celkový růst. Poslední inflační data byla nižší než bylo tržní očekávání což bude vodítkem pro rozhodnutí Fedu na příští schůzce 20.září.
Pro IQ-TRADE hj-com
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688