Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  11.07.2005 15:23:39

Eurozóna / USA - ekonomický výhled pro 28.týden

Eurozóna/SRN - Zveřejnění komentářů hlavního ekonoma a člena nejvyšších výkonných orgánů ECB Otmara Issinga na setkání Mezinárodního klubu frankfurtských světových novinářů (čtvrtek) je nejdůležitější makroekonomickou událostí týdne.
Vystoupení Issinga - Komentáře Issinga by se neměly příliš lišit od červnového prohlášení ECB k rozhodnutí ECB o úr. sazbách (klíčový dokument monetární politiky ECB). ECB by měla potvrdit příznivý inflační výhled (inflační tlaky pod kontrolou) a současně nebezpečí vyšší inflace, současně pak skepsi nad posledním vývojem ek. růstu současně s očekáváním jeho mírného posilování s nebezpečím nižšího ek. růstu (příznivý efekt oslabení eura k dolaru zřejmě kompenzovalo prudké posílení ceny ropy). S ECB předpokládáme, že inflace dlouhodobě klesne s tím, jak se z výsledků začnou vytrácet předchozí silné růsty cen energií, jádrová inflace je na 5letých minimech 1,4%.
Příznivý inflační výhled (předpokládáme pokles inflace letos a příští rok k 1,5% y/y, za předpokladu, že již nedojde k významnému růstu cen energií, ECB očekává inflaci pro rok 2005 1,8-2,2% (v březnu 1,6-2,2%) a pro rok 2006 0,9-2,1% (v březnu 1,0-2,2%)) je podložen očekáváním pokračování malého růstu slabé ekonomiky (hlavně kvůli slabé domácí poptávce, spotřebě domácností a investicím, jediný motor slabého růstu ekonomiky export je snižován silným eurem a drahou ropou) a stále silným eurem. Inflace vyjma cen energií by měla zůstat nízká, přenos inflačního tlaku ze strany energií na ostatní ceny by stále měl být zanedbatelný. Předpokládáme, že firmy Eurozóny budou na růst cen energií nadále reagovat úsporami, nižší produkcí, zvyšováním produktivity práce případně snižováním ziskových marží než zvyšováním cen, proto obavy ECB z vyšší inflace považujeme za liché. Rétorika ECB o ek. růstu včetně výhledu se v posledních měsících značně přiblížila skutečnosti. Posledním krokem k úplnému přizpůsobení výhledu ek. růstu Eurozóny trhu a našim projekcím bude další snížení odhadu ek. růstu Eurozóny. Podle jejich posledních projekcí by růst HDP měl dosáhnout letos 1,0-1,8% (v březnu byl odhad ECB 1,2-2,0%). Předpokládáme, že růst HDP Eurozóny letos klesne na 0,4%. S ECB očekáváme, že v budoucnu dojde k mírnému posílení ek. růstu kvůli oslabení eura a obecně dobrému výhledu průmyslu a celé ekonomiky USA , na druhou stranu nelze čekat ani výraznější zlepšení. Ropa opět zdražila na nové maximum, výraznější zrychlení klíčové poptávky ze zahraničí nelze čekat také kvůli tomu, že další oslabení eura k dolaru není moc pravděpodobné navíc domácí poptávka by měla zůstat slabá. Issing v posledních komentářích nevyloučil, že by ECB mohla snížit své hlavní úr. sazby. Není zřejmé, v jaké souvislosti byl komentář pronesen a hlavně jak byl míněn, bankéři výkonného výboru ECB ale dosud snižování úr. sazeb odmítali (dosud včetně prezidenta ECB Tricheta), spíše o současné době hovořili jako o odkladu zvyšování úr. sazeb. Jejich zdůvodnění se zakládá na obavě růstu tržních úr. sazeb z důvodu ztráty důvěry ek. subjektů v centrální banku. Současné úroveň úr. sazeb ECB je podle nich z historického pohledu velmi nízko nato, aby podpořila ek. aktivitu. Ačkoliv ke snížení úr. sazeb prostor existuje zejména vzhledem k očekávané nízké inflaci, počítáme, že dosavadní tuhá rezistence bankéřů z výkonného výboru ECB k tomuto kroku stejně jako předpokládané mírné zlepšení předstihových ukazatelů ek. aktivity (v důsledku oslabení eura), jež dosud jednotně klesají zajistí, že úr. sazby ECB se letos ani v prvním pololetí příštího roku měnit nebudou.
Očekávaný dopad dat na finanční trhy: Komentáře Issinga by měly dlouhodobě přiznávat slabost ekonomiky, stvrzovat tak příznivý inflační výhled, dlouhodobě odkládat zvyšování úr. sazeb a být tak pro dluhopisové trhy příznivé; ceny dluhopisů v reakci na silné euro, slabou ekonomiku se slábnoucím malým růstem a nízkou inflaci rostou; Prostor pro dlouhodobé posílení dluhopisů existuje kvůli stejnému fundamentu ekonomiky Eurozóny, malému růstu slabé ekonomiky a nízké inflaci a kvůli stále silnému euru, nicméně vývoj ceny ropy a devizového kursu, makroekonomické výsledky USA a vývoj tamního dluhopisového trhu mohou vyvolávat korekce. Úroveň předstihových ukazatelů (index nákupních manažerů průmyslu Eurozóny apod.) je nyní stále nízká.
Firemní výsledky: Novartis (čtvrtek)

USA: Obchodní bilance (05 2005, středa), Maloobchodní tržby/Maloobchodní tržby bez prodeje automobilů (06 2005, čtvrtek), Index CPI/Index CPI bez cen potravin a energií (06 2005, čtvrtek) a Index PPI/Index PPI bez cen potravin a energií (06 2005, pátek) a Index obecných současných podmínek průmyslu zprávy Empire State Fedu New Yorku (07 2005, pátek) jsou nejvýznamnější makroekonomické a finanční události týdne. Týdenní data trhu práce (26.06.-09.07., čtvrtek), průmyslová výroba/využití průmyslových kapacit (06 2005, pátek) a index spotřebitelského sentimentu University Michigan (07 2005, předběžná data) budou také důležité makroekonomické události týdne.
Obchodní bilance - Trh čeká, že obchodní bilance skončí v květnu deficitem 57,0 mld. USD (Bloomberg, Reuters) poté, co obchodní bilance skončila v dubnu deficitem 56,96 mld USD. Deficit sice je o několik miliard nižší než nedávný rekordní schodek obchodní bilance, přesto, nepříznivý trend růstu deficitu zahraničního obchodu Spojených států trvá.
Maloobchodní tržby/Maloobchodní tržby bez prodeje automobilů - Trhy čekají růst maloobchodních tržeb o 1,0% m/m (Bloomberg, Reuters) po jejich poklesu o 0,5% m/m v květnu, maloobchodní tržby bez prodeje automobilů dle trhu vzrostou o 0,6% m/m (Bloomberg, Reuters) po jejich poklesu o 0,2% m/m. Data stále potvrzují silný růst spotřeby domácností.
Index CPI/Index CPI bez cen potravin a energií - Čeká se růst indexu CPI o 0,2% m/m (Bloomberg) resp. o 0,3% m/m (Reuters) po jeho poklesu o 0,1% m/m v květnu, index CPI bez cen potravin a energií dle trhu v červnu vzrostl o 0,2% m/m (Reuters, Bloomberg) po jeho růstu o 0,1% m/m v květnu. Index CPI meziročně v červnu vzrostl o 2,7% po růstu o 2,8% v květnu (Bloomberg), index CPI bez cen potravin a energií dle Bloomberg meziročně vzrostl stejně jako v květnu o 2,2%. Data by měla potvrdit zmírnění inflace včetně její jádrové složky (růst indexu CPI bez cen potravin a energií).
Index PPI/Index PPI bez cen potravin a energií - Trhy čekají růst indexu PPI o 0,4% m/m (Bloomberg, Reuters) po jeho poklesu o 0,6% m/m v květnu, index PPI bez cen potravin a energií dle trhu v červnu vzrostl o 0,1% m/m (Bloomberg, Reuters) po jeho růstu o 0,1% m/m v květnu. Meziročně index PPI v červnu vzrostl o 4,0% po růstu o 3,5% v květnu (Bloomberg), index PPI bez cen potravin a energií v červnu vzrostl o 2,4% (Bloomberg) po růstu o 2,6% v květnu.
Index obecných současných podmínek průmyslu zprávy Empire State Fedu New Yorku - Trhy čekají mírný pokles indexu na 10,00 (Bloomberg, Reuters), v červnu byl index obecných současných podmínek průmyslu Fedu New Yorku 11,7. Data by znamenala mírné zpomalení menšího růstu aktivity průmyslu regionu.
Dopad událostí na trhy: Data by měla příznivá pro akciový trh s výjimkou výsledků obchodní bilance, výsledky obchodní bilance a maloobchodních tržeb by měly být nepříznivé pro trh dluhopisů, v případě indexu CPI/indexu CPI bez cen potravin a energií resp. indexu PPI/indexu PPI bez cen potravin a energií a indexu obecných současných podmínek průmyslu zprávy Empire State Fedu New Yorku by mělo jít spíše o příznivější data pro dluhopisový trh.
Firemní výsledky: PepsiCo (úterý), Abbott Laboratories, Apple Computer, AMD (vše středa), General Electric (pátek)

Devizový trh (USD/EUR): V minulém týdnu euro mírně k dolaru získalo (0,2%) a posílilo na 1,197 z 1,194 USD/EUR z konce předchozího týdne. Během týdne nejprve trh vyzkoušel téměř 3/4roční maxima dolaru na 1,187 USD/EUR, tvrdost rezistencí ale trhy vrátila zpět k 1,2 USD/EUR. Dnes kolem poledne euro posiluje na 1,2 USD/EUR. Posílení k 1,2 USD/EUR již ve čtvrtek krátce po bombových útocích v Londýně bylo jen epizodou týdenních událostí pro devizové trhy, stejně jako na jiných finančních trzích ale dopad atentátů neměl delšího trvání. Trh jakoby si byl vědom, že případné další posilování dolaru, přijde-li vůbec ve druhém pololetí, bude potřebovat konsolidaci v pásmu 1,17-1,25 USD/EUR.
Předpokládáme, že krátkodobě (červenec) stále primárně hrozí posílení dolaru k euru, byť potenciál pro posílení dolaru k euru malý 1,17-1,2 USD/EUR. Během druhé poloviny roku mírně preferujeme korekci k 1,26 a 1,3 USD/EUR. Aby dolar dále významně posiloval, bylo by třeba jeho apreciace pod 1,17 USD/EUR, tím by se definitivně zlomil trend silného eura a obnovil by se dlouhodobý trend silného dolaru.Preferujeme dlouhodobé posilování dolaru k euru až v roce 2006 případně později. Stále však není zřejmé, zdali tento kursový pohyb je součástí dlouhodobé korekce, nebo celkové změny trendu.
Dolar zatěžuje stále velmi nepříznivý trend růst deficitu obchodní bilance, přičemž obrat tohoto vývoje zatím není na obzoru, naopak dolar profituje z perspektivy zvyšování úr. diferenciálu proti euru a lepšího růstového potenciálu proti Eurozóně, velký deficit běžného účtu platební bilance USA je nejdůležitější faktor dlouhodobého trendu poklesu dolaru a řešení problému bude vyžadovat léta, výrazné zlepšení problému není pravděpodobné minimálně ani v tomto roce. Trend růstu deficitu by měl pokračovat stále kvůli silnému růstu ekonomiky a tím i importu, růstu importu ropy vzhledem k jejímu zdražení a silnému ek. růstu, relativně málo výraznému růstu hlavních obchodních partnerů (Evropa, Japonsko apod.) a také nezměněná kursová politika asijských zemí, s nimiž mají Spojené státy největší deficity obchodu: fixní kursu čínské měny (deficit obchodní bilance s Čínou vytváří nové rekordy a je největší ve srovnání s deficity obchodní bilance s jinými ek. centry) resp. řízený floating jenu; dlouhodobě se tak zhoršuje externí stabilita ekonomiky. Oslabení efektivního kursu dolaru z posledních let se do výsledků zahraničního obchodu ale příliš neprojevilo.Navíc oslabování dolaru je tlumeno tím, že zisky exportérů jsou opět investovány do amerických aktiv, což snižuje úr. míru a zvyšuje ek. růst Spojených států ve srovnání se světovou ekonomikou. Navíc rizikem dalšího propadu dolaru je menší tolerance centrálních bank ukládat své rezervy do amerických aktiv, což zatím hojně dělají, hlavně do amerických státních dluhopisů, což výrazně snižuje úr. míru a podporuje silný ek. růst Spojených států.
Dlouhodobé řešení problému rychle rostoucího deficitu obchodní bilance spočívá hlavně v méně expanzivní fiskální a monetární politice. Ty nyní dostávají zřetelnější kontury a jsou předzvěstí zlepšení, zřejmě přinesou snížení růstu ekonomiky a importu a tím i stabilizaci deficitu obchodní bilance, nejdříve ale v příštím roce. Oslabení dolaru vůči asijským měnám, hlavně vůči jenu a jüanu a pokles ceny ropy jsou zatím značně nejisté. Méně expanzivní fiskální a monetární politika zřejmě přinesou přinejmenším v delším horizontu obrat vývoje kursu USD/EUR. Dosavadní zkušenosti však naznačují, že řešení nespočívá pouze v oslabení dolaru vůči euru a řešení problému bude vyžadovat léta (deficit obchodní bilance se zeměmi Západní Evropy je přes oslabení dolaru o necelých 60% od roku 2001 stále velmi vysoký a podle posledních výsledků se dále zvětšuje, dolar by musel oslabit o další desítky procent aby došlo k nápravě deficitu obchodní bilance, navíc deficit obchodní bilance USA s Eurozónou představuje relativně menší část.
Silné euro také povede k prohloubení cyklických rozdílů stagnující ekonomiky Eurozóny a rychle rostoucí ekonomiky USA stejně jako úr. diferenciálů eura a dolaru; jakmile si trh začne těchto rozdílů všímat, skončí trend silného eura; Z tohoto pohledu je současný kurs nadhodnocený z pohledu eura.

ZDROJ: ebroker.atlantik.cz
AUTOR: ebroker

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 12:24  USD/JPY překonalo všechna maxima od roku 2023 InstaForex (InstaForex)
Pá 11:05  Bitcoin se zastavil a hledá směr další cesty InstaForex (InstaForex)
Pá 10:56  USA: Slabší HDP, ale hlavně vyšší inflace Research (Česká spořitelna)
Pá 10:48  Jarní mrazy a měnová politika Research (Česká spořitelna)
Pá 10:32  Monetary developments in the euro area: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688