Tržní shrnutí: Ještě silnější koruna? Osud dolaru v rukou inflace

Tržní shrnutí: Ještě silnější koruna? Osud dolaru v rukou inflace

Roklen24
10:50 31. května 2024

Klíčové body

  • Vítejte v novém tržním shrnutí skupiny Roklen, ve kterém tým traderů, ekonomů a analytiků řeší nejen pohyby vybraných měn, ale i další zajímavosti ze světa ekonomiky a financí!
  • Shrnutí je aktualizováno průběžně každý obchodní den dle událostí.
  • Tržní shrnutí z předchozích týdnů najdete zde.
Zdroj: Depositphotos

V pátek 31. května 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 24,68-24,82

USDCZK: 22,79-23,05

EURUSD: 1,0777-1,0867

Směňujte online na RoklenFx!

Americké HDP za první kvartál se včera dle očekávání dočkalo revize směrem dolů z prvního odhadu na 1,6 % na 1,3 %, což bylo v souladu s tržním konsensem. Osobní spotřeba klesla z 2,5 % na 2 % při očekávání 2,2 %. Jádrový index výdajů na osobní spotřebu klesl z 3,7 % na 3,6 %. Rovněž tak překvapil oproti predikci mírně nižší hodnotou.

Revize si mírně podepsala na slabším dolaru, který však oslaboval už od včerejšího rána. Po krátkém zpevnění pod 1,0800 za euro oslabila americká měna zpět nad tuto hranici. V páru s korunou jsme se posunuli zpět pod 22,90 za dolar.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

U měn regionu jsme pozorovali lehký tlak na oslabení, který však nakonec nevydržel. Koruna se obchoduje pod 24,75 za euro.

Zdroj: TradingView

Šéf newyorské pobočky Fedu Williams včera uvedl, že příchozí data naznačují zpomalení, celkově si však ekonomika drží solidní kondici. Měnová politika je nastavena restriktivně, inflace by měla začít opětovně klesat ve druhé polovině roku. Index výdajů na osobní spotřebu by letos měl dosáhnout 2,5 % a v příštím roce 2 %. HDP by letos mělo růst o 2-2,5 %, míra nezaměstnanosti by měla dosáhnout 4 %. Tyto predikce zhruba odpovídají březnové prognóze Fedu.

Zdroj: Fed

Odkaz na kompletní prognózu najdete zde.

Dnes bude zveřejněn americký index výdajů na osobní spotřebu za duben. Trh u celkového i jádrového indexu očekává růst o 0,3 % meziměsíčně, což však není v souladu s dosažením 2% inflačního cíle. Pakliže by výsledek překvapil směrem dolů, cokoliv na/pod 0,2 % meziměsíčně by trh vyhodnotil jako v souladu s dosažením cenové stability, a tedy jako důvod ke snížení sazeb. Od těch letos čeká snížení o cca 35 bodů. Od dolaru bycom v takovém případě očekávali více rizik na straně oslabení, u výnosů pak tlak na jejich pokles.

Zdroj: DailyFx

Dopoledne bude zveřejněn odhad evropské inflace za květen. Trh očekává mírné zvýšení, které však podle nás nezastaví ECB před snížením sazeb na červnovém zasedání, které se koná již příští čtvrtek. Změny dosáhned čtvrt procentního bodu. Trh s tímo scénářem již počítá.

STALO SE V EKONOMICE A NA TRZÍCH: Pátek 31. KVĚTNA 2024

(11:019) Evropská inflace dle předběžného odhadu v květnu meziměsíčně vzrostla dle očekávání o 0,2 %, což je hodnota odpovídající dosažení inflačního cíle v ročním vyjádření. Meziročně celková inflace mírně vzrostla nad očekávání, a to na 2,6 %. Stejně na tom byla i jádrová inflace, která meziročně vzrostla z 2,7 % na 2,9 %. Na nad očekávání vyšší hodnoty reagovalo euro velmi mírným posílením. Potvrzuje se tak, že trh je i přes vyšší hodnoty inflace přesvědčen, že ECB se bude držet již v podstatě oznámeného scénáře snížení úroků o čtvrt procentního bodu v příštím měsíci.

Čtvrtek 30. května 2024

Ve čtvrtek 30. května 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 24,67-24,80

USDCZK: 22,82-23,02

EURUSD: 1,0759-1,0846

Směňujte online na RoklenFx!

Včerejší aukce amerických sedmiletých státních dluhopisů skončila stejně jako předchozí aukce dvouletého a pětiletého instrumentu s tailem, tedy oproti předaukci (WI 4,637 %) vyšší požadovaný výnos (High Yield 4,650 %). Slabší poptávka od rezidentů (16,1 %) a mírně silnější od nerezidentů (66,9 %). Aukce se odehrála v prostředí, kdy se americká výnosová křivka napřimuje přes rychleji rostoucí výnosy dlouhých splatností.

Ruku v ruce s rychlejším růstem amerických výnosů oproti evropským šlo posílení dolaru až pod 1,0800 za euro. Kombinace vyšších výnosů a silnějšího dolaru oslabila měny regionu, kde se koruna dostala zpět nad 24,70 za euro a téměř k 22,90 za dolar. Oslabily i procyklické měny, tj. kanadský, australský a novozélandský dolar. Evropské akcie klesly, v rudém uzavřela i Wall Street.

Zdroj: TradingView

Večer byla zveřejněna Béžová kniha Fedu. V ní je uvedeno, že celkový výhled americké ekonomiky je poněkud více pesimistický s ohledem na rostoucí nejistotu a vyšší rizika směrem dolů. Zaměstnanost rostla mírným tempem. Osm distriktů ohlásilo zanedbatelnou až mírnou tvorbu pracovních míst, zbylé čtyři reportovaly stav beze změn. Maloobchodní tržby stagnovaly až mírně rostly, spotřebitelé jsou méně ochotní přijmout vyšší ceny a utrácejí méně na zbytné věci

Futures sazby SOFR ukazují další přehodnocení výhledu sazeb, a to směrem k menším změnám. Na začátku minulého týdne trh od červnového zasedání do prosincového očekával snížení úroků o 42 bodů, aktuálně jsme na 31 bodech. Pro příští rok jsme se za uplynulých devět dní dostali ze zhruba 80 bodů na 69 bodů.

V eurozóně bude dnes zveřejněna podniková a spotřebitelská důvěra. V USA budeme sledovat revizi HDP za první kvartál.

STALO SE V EKONOMICE A NA TRZÍCH: Čtvrtek 30. KVĚTNA 2024

(14:30) Druhé měření růstu amerického HDP vykázalo ve druhém kvartálu 2024 mezikvartální pokles z 3,4 % na 1,3 %. Oproti minulému měření je to pokles o 0,3procentních bodů z původních 1,6 %.

Zelené svíčky na minutovém grafu ukazují, že dolar reagoval na zprávy oslabením. Americká měna pokračuje směrem nad 1,0825 EURUSD a umazává své včerejší zisky.

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Středa 29. května 2024

Ve středu 29. května 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 24,60-24,70

USDCZK: 22,55-22,78

EURUSD: 1,0829-1,0918

Směňujte online na RoklenFx!

Americké výnosy včera vzrostly. Přispěl k tomu výsledek spotřebitelské důvěry, který překvapil lepšími čísly na všech frontách, a poté výsledky aukce dvouletého a pětiletého dluhopisu, kde obě skončily oproti předaukci s vyšším nejvyšším výnosem, tzv. s tailem.

Dolar si díky vyšším výnosům připsal zisky pod 1,0850 za euro. U měn regionu nemělo americké dění zásadnější dopad. Koruna krátce zpevnila pod 24,65 za euro, poté část zisků odevzdala.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Úterý 28. května 2024

V úterý 28. května 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 24,61-24,73

USDCZK: 22,60-22,80

EURUSD: 1,0806-1,0878

Směňujte online na RoklenFx!

Na amerických trzích se včera z důvodu státního svátku neobchodovalo. Absence amerických obchodníků je obvykle vidět ve snížené tržní volatilitě. Dolar proti euru oslabil nad hranici 1,0850. Koruna se proti euru drží pod 24,70, proti dolaru zpevnila pod 22,70.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

V Evropě byl zveřejněn nad očekávání slabší německý Ifo index. Index podnikového klimatu klesl, přičemž trh očekával růst. Index očekávání sice vzrostl, avšak méně, než bylo predikováno konsensem.

Z ECB přišlo několik komentářů. Za klíčový považujeme ten od hlavního ekonoma Philipa Lanea. Ten naznačil, že ECB je připravena snížit sazby na červnovém zasedání. Další úpravy budou určovat příchozí data. Lane dále upozornil, že letos se budou úroky pohybovat stále na restriktivních úrovních, není však už potřeba je držet na současných hodnotách. Až v příštím roce, pokud se potvrdí trend pokračujícího zpomalování mezd a udržitelného posunu inflace na cíl, se úroky dostanou směrem k odhadovaným neutrálním úrovním.

Pondělí 27. května 2024

V pondělí 27. května 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 24,57-24,71

USDCZK: 22,61-22,85

EURUSD: 1,0802-1,0876

Směňujte online na RoklenFx!

Dolar páteční obchodování odstartoval na úrovni supportu 1,0800 za euro. Absence zajímavější dat i citelnějšího posunu výnosů jej ve výsledku poslala ke slabším hodnotám. Oslabující americká měna podpořila měny regionu. Koruna proti euru zpevnila pod 24,65 a proti dolaru pod 22,75.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Z Fedu nadále zaznívají komentáře oddalující snížení sazeb. Tržní očekávání se dočkala opětovné revize. Ze snížení úroků ve zbytku roku o zhruba půl procentního bodu jsme se posunuli na 35 bodů. Změna by přitom měla přijít nejdříve na zářijovém zasedání se zhruba 50% pravděpodobností. Toto přecenění se s ohledem na páteční pohyb amerických výnosů do strany a oslabení dolaru na trhu významněji neprojevilo.

Zdroj: CME

V tomto týdnu nás bude zajímat revize amerického HDP za první kvartál zveřejněná ve čtvrtek. Ještě předtím, ve středu, bude zveřejněna Béžová kniha Fedu. Trhy budou nejvíce sledovat inflační data, konkrétně v pátek reportovaný index výdajů na osobní spotřebu za duben. Vzhledem k tomu, že jde o preferenční ukazatel inflace, který centrální banka sleduje, data budou mít potenciál zahýbat výnosy, dolarem i tržními očekáváními, zejména dočkáme-li se poklesu meziměsíčního růstu z 0,3 % na alespoň 0,2 %, což jsou hodnoty slučitelné s dosažení inflačního cíle.

Zdroj: DailyFX

STALO SE V EKONOMICE A NA TRZÍCH: Pondělí 27. KVĚTNA 2024

(11:45) Kurz koruny v rámci měn regionu střední a východní Evropy eviduje největší ztráty vůči euru. Kurz se během dopoledne posunul zpět nad 24,70 za euro.

Zdroj: TradingView

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView, X

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Tržní vlákno

Zařazenopá 31.05.2024 10:05:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/trzni-vlakno-jeste-silnejsi-koruna-a-osud-dolaru-v-rukou-inflace/
KategorieTržní shrnutí, Tržní vlákno
AutorRoklen24
guidhttps://roklen24.cz/?p=158931
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.