Ženy v britských finančních službách vydělávají téměř o třetinu méně než muži

Podle údajů o platech z 21 společností, které prověřila agentura Reuters, platí některé z předních britských finančních firem ženám v průměru o 28,8 % méně než mužům. A to i přesto, že se snaží zaměstnávat více žen na lépe placených vedoucích pozicích.

Banky, správci aktiv a pojišťovny ve Spojeném království Velké Británie se zavázaly snížit dlouhodobé rozdíly v odměňování žen a mužů, které z velké části vysvětlují tím, že na nejvyšších pozicích, za něž jsou poskytovány štědré bonusy, je více mužů, zatímco větší podíl žen pracuje na hůře placených pozicích na částečný úvazek nebo na nižších a juniornějších pozicích s menšími nebo žádnými bonusy. Podle výpočtů agentury Reuters založených na údajích o platech se rozdíl mezi špičkovými firmami v oblasti finančních služeb oproti předchozímu roku snížil o dva procentní body, ale zůstává mnohem vyšší než průměr za všechna odvětví v Británii, který loni na základě průzkumu britské vlády činil 10,7 %.

Požadavek na zacelení mezery v platech

Od roku 2017 musí podniky s více než 250 zaměstnanci ve Velké Británii zveřejňovat rozdíly mezi platy a odměnami mužů a žen. Na zveřejnění údajů za duben 2023 měly lhůtu do letošního 4. dubna. Mnohé z velkých finančních společností mají problémy s přilákáním a udržením ženských talentů na vysokých pozicích, což brzdí tempo změn v celém odvětví a v některých jednotlivých případech se situace zatím nezlepšila.

V mezinárodní divizi Goldman Sachs v Londýně vzrostl průměrný rozdíl v odměňování mužů a žen v roce 2023 na 54 % z 53,2 % v předchozím roce a zůstává největší mezi 21 velkými zaměstnavateli v oblasti financí, jejichž údaje agentura Reuters přezkoumala. „Důležité je, že tato zpráva o rozdílech v odměňování žen a mužů nezohledňuje odměňování na podobných pozicích nebo v obdobných funkcích, ale víme, že musíme udělat více pro zvýšení zastoupení žen na seniorních a nejvyšších úrovních firmy,“ uvedl mluvčí společnosti Goldman Sachs. Pojišťovna Admiral vykázala v roce 2023 průměrný rozdíl v odměňování ve výši 13,5 %, což je nejmenší rozdíl ze zkoumaných údajů.

Jen pomalý progres

Pomalé tempo pokroku vyvolává otázky, proč se rozdíl nezmenšuje rychleji. „Zaměstnavatelé ve finančním sektoru si musí položit několik těžkých otázek, proč ženy nedosahují na nejvyšší pozice – a nezískávají plat, který je s těmito pozicemi spojen,“ řekla agentuře Reuters Ann Francke, generální ředitelka Chartered Management Institute. Společnost HSBC zveřejnila průměrný rozdíl v odměňování ve výši 43,2 % v roce 2023, a to ve všech svých britských entitách. V roce 2022 vykázala průměrný rozdíl mezi výdělky žen a mužů ve výši 45,2 %.

Přitom více než polovinu zaměstnanců banky tvoří ženy, z nichž ale 62 % je na nižších pozicích, uvedla HSBC. Necelou třetinu jejího vrcholového vedení tvořily k 5. dubnu 2023 ženy, což je o 1,4procentního bodu více než v roce 2022. Průměrný rozdíl v odměňování zaměstnanců banky Morgan Stanley ve Velké Británii se přiblížil k 40,1 % ze 40,8 %, zatímco banka Barclays BARC.L snížila svůj průměrný rozdíl v odměňování o 2,3procentního bodu na 33,6 % v roce 2023.

Společnost JP Morgan publikovala meziroční snížení průměrného rozdílu v odměňování o 1,5 % na 26,1 %. Americká banka uvedla, že zastoupení žen na vedoucích pozicích ve Velké Británii k únoru 2024 činilo 29,5 %, což je nejvyšší hodnota od roku 2018.

Průměrný rozdíl v odměňování ve společnosti Standard Chartered se podařilo zredukovat o nejvíce procentních bodů ze všech bank zkoumaných agenturou Reuters, a to na 22 % v roce 2023 z 29 % v roce předchozím. Banka zaměřená na Asii zaznamenala pozitivní trend v nástupu žen do vedoucích pozic, a to z 25 % v prosinci 2016 na 32,5 % na konci prosince 2023.

Mezi pojišťovnami a správci aktiv společnost Aviva uvedla, že průměrný rozdíl v odměňování žen klesl na 21,3 % v roce 2023 z 24,3 % v roce předchozím. Společnost Abrdn zveřejnila meziroční snížení o 3,9procentního bodu na 24,8 % v roce 2023. Společnost Legal & General však uvedla, že její mezera v odměňování se zvýšila a v roce 2023 dosáhla úrovně 21,3 %, zatímco o rok dříve to bylo 20,9 %. Všechny společnosti ve svých zprávách o rozdílech v odměňování žen a mužů uvedly, že rozdíly odrážejí podprůměrné zastoupení žen na vedoucích pozicích a že podnikají kroky k odstranění.

Charta podepsána, ale…

Vláda Spojeného království v březnu 2016 vyhlásila Chartu žen ve financích (HM Treasury Women in Finance Charter) s cílem povzbudit odvětví finančních služeb ke zlepšení genderové vyváženosti na vyšších pozicích. Chartu už podepsalo více než 400 signatářů, kteří reprezentují dohromady přibližně 1,3 milionu zaměstnanců. Výroční přehled zveřejněný minulý měsíc společně s think tankem New Financial ukázal, že signatáři zvýšili zastoupení žen v seniorních pozicích z 34 % v roce 2022 na průměrných 35 % v roce 2023. Tímto tempem by měl průměr signatářů Charty dosáhnout parity v roce 2038, ale ne ve všech odvětvích, uvádí zpráva.

„Trest“ za mateřství

Analýza Institutu pro fiskální studie (IFS) naznačuje, že většina rozdílů v odměňování žen a mužů ve Spojeném království odráží "sankce za děti", kdy průměrný výdělek žen prudce klesá poté, co se stanou rodiči. IFS zjistil, že 7 let po narození prvního dítěte jsou příjmy žen v průměru méně než poloviční ve srovnání s příjmy mužů.

Francke z CMI uvedla, že všechna odvětví by měla čelit větším důsledkům pomalého nebo nepravidelného pokroku v řešení nerovnosti v odměňování, a to formami, jako jsou pokuty, omezený přístup k práci ve státním nebo veřejném sektoru nebo „zveřejnění a pojmenování nešvaru“. „Důkazy z praxe nám ukazují, že firmy, které zastupují širší populaci – na všech úrovních včetně nejvyššího vedení – přijímají lepší rozhodnutí a dosahují lepších výsledků," řekla Ann Francke. „Už to samo o sobě by mělo být dostatečnou motivací k tomu, aby se uskutečnily změny, které potřebujeme k odstranění rozdílů v odměňování žen a mužů.“


Zařazenočt 16.05.2024 17:05:00
ZdrojO Pojištění.cz
Originálopojisteni.cz/zahranici/zeny-v-britskych-financnich-sluzbach-vydelavaji-temer-o-tretinu-mene-nez-muz...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.