Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  16.05.2024 07:57:29

Podobně jako v Evropě je oživení průmyslové produkce v USA stále chatrné (Ranní zpráva z finančního trhu)

Americká průmyslová produkce by po obnoveném růstu v únoru a březnu měla v dubnu meziměsíčně stagnovat. To by mělo ukázat na skutečnost, že oživení průmyslu bude pouze pozvolné. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti by měl v USA zůstat mírně nad 200 tis. Počet nově zahájených staveb pak bude pravděpodobně nadále vykazovat vyšší míru volatility při zhruba stagnujícím trendu.

Americký průmysl v dubnu stagnoval

Oživení americké průmyslové produkce zatím není příliš přesvědčivé. V průběhu února a března tamní průmysl vykázal meziměsíční růst výroby o shodných 0,4 %. Tahounem byl hlavně zpracovatelský průmysl, který představuje zhruba tři čtvrtiny celého výrobního sektoru USA. V rámci něho se pak zvyšovala především produkce aut. K odražení průmyslu ode dna pomáhá jak stále robustní domácí poptávka podpořená silným trhem práce v USA, tak i mírné oživení poptávky globální. Vývoj průmyslových zakázek je však stále relativně slabý a tenčí se rovněž zásoba předchozích a dosud nevyřízených objednávek. Omezujícím faktorem jsou také vysoké úrokové sazby. Z meziročního úhlu celkový i zpracovatelský průmysl stále zhruba stagnují. Podle našeho odhadu se na tom nic nezměnilo ani v dubnu, kdy podle nás celková produkce stagnovala také meziměsíčně. Podobně jako ve zbytku světa bude tudíž oživení americké průmyslové výroby pravděpodobně probíhat pouze pozvolným tempem a její vývoj z měsíce na měsíc bude vykazovat vyšší míru volatility. To potvrzuje i předstihový indikátor ve formě ISM ze zpracovatelského průmyslu. Ten se sice v březnu po více než roce dostal nad 50 bodů, tedy do pásma expanze, hned v dubnu se ale opět pod tuto hranici vrátil, když dosáhl 49,2 b.

Poptávka v USA zklamala, inflace zhruba v souladu s odhady

Americké maloobchodní tržby v dubnu zaostaly za očekáváními. Celkové tržby meziměsíčně stagnovaly oproti očekávanému růstu o 0,4 %. Většina útrat domácností navíc směřovala na nákupy nezbytného zboží jako jsou potraviny a pohonné hmoty. Tržby za pohonné hmoty byly vyšší o výrazných 3,1 % m/m, k čemuž z velké části pomohl růst jejich cen. Ke zklamání došlo také v případě tzv. kontrolní skupiny, která nezahrnuje více volatilní prodeje stravovacích služeb, pohonných hmot, stavebních materiálů a motorových vozidel. Tržby v této sortimentní skupině, která je klíčová pro vývoj spotřeby domácností v rámci HDP, v dubnu meziměsíčně klesly o 0,3 %, zatímco byl očekáván jejich růst o 0,1 %. Jde navíc o nominální údaj. S ohledem na výši dubnové meziměsíční inflace (+0,3 % v případě celkové i té jádrové), byl tudíž pokles v reálném vyjádření ještě hlubší. Mírně směrem dolů byly navíc revidovány statistiky maloobchodních tržeb za únor a březen. Poslední data z USA tak ukazují na postupné chladnutí spotřebitelské poptávky, která byla dosud významným zdrojem růstu americké ekonomiky. Hlavní indikátor spotřebitelské důvěry pro USA se od začátku roku nachází pod odhady a soustavně klesá. V dubnu pak dosáhl nejnižší úrovně od července roku 2022.

Na zmírňování poptávkových tlaků v USA ukazuje i tamní cenový vývoj. Celková meziroční inflace v dubnu dosáhla 3,4 % a ta jádrová 3,6 % (po březnových 3,5 %, resp. 3,8 %), což bylo v obou případech v souladu s odhady. V meziměsíčním vyjádření byla celková inflace oproti konsensu o desetinu nižší, zatímco ta jádrová nijak nepřekvapila (obě +0,3 %). Důležitější je, že oproti březnu došlo ke zmírnění cenové dynamiky. Pro měnovou politiku důležitá jádrové inflace v meziměsíčním vyjádření zvolnila z 0,36 % na 0,29 %. Zatímco ceny zboží pokračovaly v mírném meziměsíčním poklesu, ceny služeb pouze zvolnily svůj dosud stále rychlý růst. Růst cen tzv. jádrových služeb zpomalil z 0,5 % na 0,4 % m/m. Ke zmírnění dynamiky navíc došlo také ve váhově důležitých položkách nájemného. Ačkoliv cenové momentum v oblasti služeb je zatím stále vysoké, tak trend jeho vývoje je příznivý.

Zpřesněný odhad HDP eurozóny zůstal beze změny, zatímco tamní průmyslová produkce překvapila silnějším růstem. Ekonomika eurozóny i podle zpřesněných dat vzrostla v prvním čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,3 % při stále slabém meziročním růstu o 0,4 %. Průmyslová produkce v eurozóně vykázala za březen meziměsíční nárůst o 0,6 %, zatímco trh očekával zvýšení o 0,4 %. Ten následoval po silném únorovém růstu o 1,0 %. Březnový výsledek je ale zkreslen tradičně volatilními daty z Irska, kde byla produkce meziměsíčně vyšší o 12,8 %. Ve většině ostatních evropských zemí naopak došlo k poklesu. Ten se týkal i čtyřech největších ekonomik eurozóny, Německa (-0,7 % m/m), Francie (-0,3 %), Itálie (-0,5 %) a Španělska (-1,0 %). Březnový výsledek průmyslu lze tak stěží interpretovat jako optimistický signál.

Dolarové sazby v reakci na zveřejněná data klesaly a americká měna oslabila. Trh nadále plně zaceňuje první snížení úrokových sazeb Fedu až v listopadu, pravděpodobnost zářijového snížení se ale zvýšila z původních 80 % na 95 %. Americký dolar včera oproti euru ztratil přibližně 0,5 %. Posilující euro mohlo poskytnout podporu k dalšímu zpevnění tuzemské měny. Její kurz se včera dostal pod hranici 24,75 CZK/EUR. Kurz zbylých měn středoevropského regionu po celý včerejší den však zůstal téměř beze změny.

Autor: Martin Gürtler

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.04.2024Inflace v USA stále budí obavy (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688