Komise zahajuje formální řízení proti Facebooku a Instagramu podle aktu o digitálních službách

Komise zahajuje formální řízení podle aktu o digitálních službách

Evropská komise dnes zahájila formální řízení s cílem posoudit, zda společnost Meta, poskytovatel Facebooku a Instagramu, případně porušila akt o digitálních službách.

Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová prohlásila: „Tato Komise vytvořila prostředky na ochranu evropských občanů před cílenými dezinformacemi a manipulací ze strany třetích zemí. Pokud máme podezření, že došlo k porušení pravidel, jednáme. To platí vždy, ale zejména v době demokratických voleb. Velké digitální platformy musí dostát svým povinnostem, aby do tohoto procesu vložily dostatek zdrojů, a dnešní rozhodnutí ukazuje, že dodržování předpisů máme vážný význam. Ochrana našich demokracií je společným bojem s našimi členskými státy. Dnes v Praze chci poděkovat premiérovi Fialovi za jeho aktivní úlohu při upozorňování na tuto otázku na evropské úrovni a za to, že Belgie spustila nouzový mechanismus pro výměnu informací mezi členskými státy.“

Domnělá porušení se vztahují na politiky a postupy společnosti Meta týkající se klamavé reklamy a politického obsahu jejích služeb. Týkají se rovněž nedostupnosti účinného občanského diskurzu třetí strany v reálném čase a nástroje pro sledování voleb před volbami do Evropského parlamentu, a to v souvislosti s tím, že společnost Meta zneužívá její nástroj veřejného mínění v reálném čase CrowdTangle bez odpovídající náhrady.

Komise má dále podezření, že mechanismus pro označování nezákonného obsahu ve službách (dále jen „oznámení a akce“), jakož i mechanismy pro odškodnění uživatelů a interní mechanismy pro podávání stížností nejsou v souladu s požadavky aktu o digitálních službách a že existují nedostatky v poskytování přístupu společnosti Meta k veřejně dostupným údajům výzkumným pracovníkům. Zahájení řízení vychází z předběžné analýzy zprávy o posouzení rizik zaslané společností Meta v září 2023, odpovědí společnosti Meta na formální žádosti Komise o informace (o nezákonném obsahu a dezinformacích, přístupu k údajům, předplatném za politiku „no-ads“ a generativní UI), veřejně dostupných zpráv a vlastní analýzy Komise.

Probíhající řízení se zaměří na tyto oblasti:

  • Klamavá reklama a dezinformace. Komise má podezření, že společnost Meta neplní povinnosti vyplývající z aktu o digitálních službách týkající se boje proti šíření klamavé reklamy, dezinformačních kampaní a koordinovaného neautentického chování v EU. Šíření tohoto obsahu může představovat riziko pro občanský diskurz, volební procesy a základní práva, jakož i pro ochranu spotřebitele.
  • Viditelnost politického obsahu. Komise má podezření, že politika společnosti Meta spojená s „přístupem politického obsahu“, který odstraňuje politický obsah v doporučovacích systémech Instagramu a Facebooku, včetně jejich příspěvků, není v souladu s povinnostmi aktu o digitálních službách. Šetření se zaměří na slučitelnost této politiky s povinnostmi v oblasti transparentnosti a nápravy ze strany uživatelů, jakož i na požadavky na posouzení a zmírnění rizik pro občanský diskurz a volební procesy.
  • Nedostupnost účinného občanského diskurzu třetí strany v reálném čase a nástroje pro sledování voleb před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu a dalšími volbami v různých členských státech. Společnost Meta se nachází v procesu deprekce „CrowdTangle“, což je nástroj veřejného přehledu, který výzkumným pracovníkům, novinářům a občanské společnosti umožňuje sledování voleb v reálném čase, a to i prostřednictvím živých vizuálních přehledů bez odpovídající náhrady. Jak se však odráží v nedávných pokynech Komise pro poskytovatele velmi velkých online platforem týkajících se systémových rizik pro volební procesy, přístup k těmto nástrojům by měl být v době voleb rozšířen. Komise má proto podezření, že společnost Meta s ohledem na zneškodnění a plánované ukončení činnosti společnosti CrowdTangle ze strany společnosti Meta pečlivě neposoudila a odpovídajícím způsobem nezmírnila rizika související s účinky Facebooku a Instagramu na občanský diskurz a volební procesy a další systémová rizika. Vzhledem k dosahu platforem společnosti Meta v EU (na něž připadá více než 250 milionů aktivních uživatelů měsíčně) a v návaznosti na volby do Evropského parlamentu, které se budou konat ve dnech 6.–9. června 2024, a řadu dalších voleb, které se budou konat v různých členských státech, by takové znevýhodňování mohlo vést k poškození občanského diskurzu a volebních procesů v souvislosti s schopnostmi sledování mylných informací a dezinformací, identifikace vměšování a potlačování voličů a celkové transparentnosti v reálném čase poskytované ověřovatelům faktů, novinářům a dalším příslušným volebním zúčastněným stranám. Komise si vyhrazuje své posouzení povahy a závažnosti škody a očekává, že společnost Meta bude s Komisí spolupracovat tím, že neprodleně předloží informace nezbytné k provedení takového posouzení. Komise rovněž očekává, že společnost Meta urychleně přijme veškerá nezbytná opatření k zajištění účinné veřejné kontroly své služby v reálném čase tím, že výzkumným pracovníkům, novinářům a volebním úředníkům poskytne odpovídající přístup k nástrojům pro sledování obsahu v reálném čase, které jsou k dispozici v jejích službách. Společnost Meta je rovněž požádána o informace, aby do pěti pracovních dnů sdělila, jaká nápravná opatření byla za tímto účelem přijata. Komise si vyhradila právo přijmout opatření v případě, že jsou tyto kroky považovány za nedostatečné.
  • Mechanismus označování nezákonného obsahu. Komise má podezření, že mechanismus pro oznamování a přijímání opatření společnosti Meta, který uživatelům umožňuje oznamovat přítomnost nezákonného obsahu v jejích službách, není v souladu s povinnostmi týkajícími se aktu o digitálních službách. To zahrnuje podezření, že požadavky, podle nichž musí být tento mechanismus snadno přístupný a uživatelsky přívětivý, nejsou splněny. Komise má zároveň podezření, že společnost Meta nezavedla účinný interní systém pro vyřizování stížností pro podávání stížností proti přijatým rozhodnutím o moderování obsahu.

Pokud by se tato porušení prokázala, představovala by porušení čl. 14 odst. 1, čl. 16 odst. 1, čl. 16 odst. 5, čl. 16 odst. 6, čl. 17 odst. 1, čl. 20 odst. 1, čl. 20 odst. 3, čl. 24 odst. 5, čl. 25 odst. 1, čl. 34 odst. 1, čl. 34 odst. 2, čl. 35 odst. 1 a čl. 40 odst. 12 aktu o digitálních službách. Komise nyní přednostně provede hloubkové šetření. Zahájení formálního řízení nepředjímá jeho výsledek.

Současným zahájením řízení není dotčeno jakékoli jiné řízení, které může Komise rozhodnout o zahájení jakéhokoli jiného jednání, které může představovat porušení podle nařízení o digitálních službách.

Další kroky

Po formálním zahájení řízení bude Komise i nadále shromažďovat důkazy, například zasíláním dalších žádostí o informace, vedením pohovorů nebo inspekcí.

Zahájení formálního řízení zmocňuje Komisi k přijetí dalších donucovacích opatření, jako jsou předběžná opatření a rozhodnutí o nesplnění povinnosti. Komise je rovněž oprávněna přijmout závazky společnosti Meta k nápravě problémů vznesených v řízení. Akt o digitálních službách nestanoví žádnou zákonnou lhůtu pro ukončení formálního řízení. Délka hloubkového šetření závisí na několika faktorech, včetně složitosti případu, rozsahu spolupráce dotčené společnosti s Komisí a výkonu práva na obhajobu.

Zahájení formálního řízení zbavuje koordinátory digitálních služeb nebo jakýkoli jiný příslušný orgán členských států EU pravomoci dohlížet na akt o digitálních službách a vymáhat jej v souvislosti s podezřením na porušení čl. 14 odst. 1, čl. 16 odst. 5, čl. 16 odst. 6, čl. 17 odst. 1, čl. 20 odst. 1, čl. 20 odst. 3, čl. 24 odst. 5, čl. 25 odst. 1 a čl. 40 odst. 12.

Pozadí

Facebook a Instagram byly 25. dubna 2023 podle aktu EU o digitálních službách označeny jako velmi velké online platformy, neboť obě mají v EU měsíčně více než 45 milionů aktivních uživatelů. Jako velmi velké online platformy musely společnosti Facebook a Instagram čtyři měsíce od svého určení, tj. na konci srpna 2023, začít plnit řadu povinností stanovených v aktu o digitálních službách.

Od 17. února se akt o digitálních službách vztahuje na všechny internetové zprostředkovatele v EU.

Pro více informací

Znění aktu o digitálních službách v Úředním věstníku EU

Velmi velké online platformy a vyhledávače podle aktu o digitálních službách

Obecný vstup aktu o digitálních službách v platnost

Donucovací rámec podle nařízení o digitálních službách

Akt o digitálních službách – Otázky a odpovědi

Quote

Tato Komise vytvořila prostředky na ochranu evropských občanů před cílenými dezinformacemi a manipulací ze strany třetích zemí. Pokud máme podezření, že došlo k porušení pravidel, jednáme. To platí vždy, ale zejména v době demokratických voleb. Velké digitální platformy musí dostát svým povinnostem, aby do tohoto procesu vložily dostatek zdrojů, a dnešní rozhodnutí ukazuje, že dodržování předpisů máme vážný význam. Ochrana našich demokracií je společným bojem s našimi členskými státy. Dnes v Praze chci poděkovat premiérovi Fialovi za jeho aktivní úlohu při upozorňování na tuto otázku na evropské úrovni a za to, že Belgie spustila nouzový mechanismus pro výměnu informací mezi členskými státy.
Ursula von der Leyen, President of the European Commission 2024-04-29

Pokud si nemůžeme být jisti, že můžeme důvěřovat obsahu, že vidíme on-line, existuje riziko, že nakonec nic nevěříme. Klamavá reklama představuje riziko pro naši online diskusi a v konečném důsledku i pro naše práva spotřebitelů i občanů. Máme podezření, že moderování společnosti Meta je nedostatečné, že postrádá transparentnost reklam a postupů moderování obsahu. Dnes jsme proto zahájili řízení proti společnosti Meta s cílem posoudit jejich soulad s aktem o digitálních službách.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2024-04-29

Rychlé a rozsáhlé šíření názorů a informací na sociálních médiích, jako jsou Instagram a Facebook, nabízí velké příležitosti. Online platformy jsou však rovněž zranitelné vůči šíření dezinformací a zahraničnímu vměšování, zejména v období před volbami. Zahajujeme formální řízení o nesplnění povinnosti proti společnosti Meta, protože máme podezření, že tato společnost porušuje povinnosti vyplývající z aktu o digitálních službách, pokud jde o klamavou reklamu a politický obsah, a že neposkytnou výzkumným pracovníkům, novinářům a volebním zúčastněným stranám nástroje pro sledování v reálném čase a účinné mechanismy pro označování nezákonného obsahu.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2024-04-29


Zařazenoút 30.04.2024 12:04:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/24/2373&language=cs
guid/IP/24/2373/

Související témata

Libra od Facebooku | Facebook
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.