Sběrné dvory Pražských služeb jsou trendy, loni přijaly 50 tisíc tun odpadu

Sběrné dvory Pražských služeb jsou trendy, loni přijaly 50 tisíc tun odpadu

Největší svozová společnost v Praze eviduje rostoucí zájem obyvatel o využívání služeb deseti sběrných dvorů hlavního města, které provozuje. Je v nich možné zdarma a bez starostí odložit vybrané druhy odpadu, které nepatří do klasických popelnic. Nově prodlužuje firma jejich sobotní otevírací dobu, s platností od května letošního roku.

Celkový objem odpadu na sběrných dvorech provozovaných Pražskými službami roste už několik let v řadě. Minulý rok ho sem lidé navezli dohromady 50 570 tun. S tím stoupá i návštěvnost, která se loni vyšplhala na něco málo přes 231 tisíc. „Naši pracovníci vždy pečlivě zaevidují druh odpadu a následně nasměrují občany ke správnému kontejneru. Často jde o materiály, které lze opětovně použít, takže je posíláme zpracovatelům k recyklaci. U některých komodit to ale bohužel není možné, proto je odvážíme do ZEVO Malešice k energetickému využití,“ vysvětluje mluvčí městské společnosti Alexandr Komarnický.

V sobotu o tři hodiny déle
Na vyšší návštěvnost sběrných dvorů reaguje firma ve spolupráci s hlavním městem delší otevírací dobou o sobotách, kdy sem budou moci občané vozit odpad od 8:30 do 18:00, stejně jako v pracovních dnech. V zimním čase pak od 8:30 do 17:00. Nový režim začne platit od května. „Upozorňujeme, že o nedělích a státních svátcích budou jejich brány nadále uzavřené. Změna je vstřícná k těm, kteří se chtějí v sobotu později odpoledne zbavit většího množství odpadu, starého nábytku, velkých elektrospotřebičů, pneumatik, stavební suti a tak podobně,“ doplňuje Komarnický.

Prodloužená otevírací doba se zatím týká deseti sběrných dvorů hlavního města, o které se starají Pražské služby. Jde o ty v ulicích Zakrytá, Klikatá, Puchmajerova, Proboštská, Pod Šancemi, Generála Šišky, Za Zastávkou, Jilemnická, Podnikatelská a Bečovská. U těch dalších, které pro hlavní město provozují jiné firmy, nebo organizace městských částí, se změna otevírací doby teprve připravuje. „Naším cílem je zajištění provozu dostatečně velké sítě sběrných dvoru° se srovnatelným standardem na celém území města. Sběrné dvory jsou pro odložení a následné zpracování komunálního odpadu stěžejní, kromě jiného jde o nástroj pro eliminaci výskytu černých skládek,“ říká náměstkyně primátora pro oblast životního prostředí Jana Komrsková.

Druhá šance pro odpad
Součástí šesti sběrných dvorů Pražských služeb jsou i re-use pointy, sem je možné odevzdávat nepotřebné věci, které by jinak skončily v popelnicích. „Re-use pointy tvoří nedílnou součást cirkulární ekonomiky. Umožňují dávat věcem druhou šanci. Potvrzují tak rčení, že co je pro jednoho odpad, může být pro druhého poklad,“ připomíná tiskový mluvčí společnosti Alexandr Komarnický a dodává: „Předměty přijaté do re-use pointu se objeví v aplikaci Nevyhazujto a na webu praho.nevyhazujto.cz, tam si je mohou občané rezervovat a poté vyzvednout. Na sběrném dvoře v ulici Generála Šišky testujeme od září 2023 fungování re-use pointu v upraveném režimu, přívětivějším pro občany. Sem stačí pro cokoli přijet bez předchozí nutnosti rezervace předmětu.“


Ve sběrných dvorech mohou občané předávat následující druhy odpadu:
objemný odpad (nábytek, podlahové krytiny, zařízení domácnosti atd.), dřevo, biologicky rozložitelný odpad rostlinného původu, kov, papír, sklo, plast, nápojové kartony a dále potom vytříděný stavební odpad, pneumatiky, jedlé oleje a tuky v umělohmotných obalech, vybrané nebezpečné odpady (jako baterie, léčiva, akumulátory, barvy, rozpouštědla atd.), elektrozařízení (jako lednice, pračky, televize, rádia, sporáky, počítače, mikrovlnné trouby, zářivky, úsporné žárovky, výbojky atd.)

Ve sběrných dvorech není možné odevzdávat:
asfalt, asfaltovou lepenku, eternit apod., zkažené potraviny, infekční zdravotnický materiál, cytostatika nebo například uhynulá zvířata

Do re-use pointů mohou občané nosit:
zachovalý a funkční nábytek, knihy, obrazy, sošky, porcelán, nádobí, dětské hračky, kola, koloběžky a tak podobně

Do re-use pointů není možné nosit:
oblečení, obuv, elektroniku, textilní nábytek, plyšové hračky pro děti, hračky pro zvířata atp.

Obecné informace ke sběrným dvorům a re-use pointům:
https://www.psas.cz/sberne-dvory

Alexandr Komarnický
Tiskový mluvčí
+420 704 657 973
alexandr.komarnicky@psas.cz


Dostávejte aktuality na váš e-mail.
Každý den zasíláme všechny novinky z webu v jedné přehledné zprávě.
Sběrné dvory Pražských služeb jsou trendy, loni přijaly 50 tisíc tun odpadu






Zařazenopo 29.04.2024 13:04:00
ZdrojPraha 8
Originálpraha8.cz/Sberne-dvory-Prazskych-sluzeb-jsou-trendy-loni-prijaly-50-tisic-tun-odpadu.html
Přílohy

Související témata

PX 50 | 50 sirotků ze Sýrie | Služba
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V