Muži v mateřských a základních školách: Jan Vávra

7
Praha, 29. dubna 2024 - MŠMT připravilo k výročí narození Jana Amose Komenského seriál medailonků mužů-učitelů zaměstnaných převážně v mateřských školách a na prvním stupni základních škol. Přesto, že toto povolání patřilo v minulosti právě hlavně mužům, v současnosti je paradoxně v učitelských sborech převaha žen. Co tedy láká muže vzdělávat malé děti v mateřských a základních školách? Odpovědi Vám přineseme jednou měsíčně prostřednictvím zajímavých příběhů. Dalším z mužů ve školství je současný třídní učitel 5. třídy ZŠ Šeberov Jan Vávra.
Jan Vávra se chtěl stát učitelem už jako malý, práce s dětmi ho vždy bavila. I proto je už ve svých patnácti letech začal trénovat na inline bruslích a o rok později nastoupil jako trenér v hokejovém klubu. Nakonec si učitelskou dráhu vybral a v současnosti je třídním učitelem 5. třídy pražské ZŠ Šeberov.
1. Jak jste si vybral práci, kterou děláte? Chtěl jste k práci s dětmi odjakživa?

Přemýšlel jsem i o jiných zaměstnáních, jako je práce v rodinné firmě, nebo o nějaké pozici bližší sportu, kterému se věnuji celý život. Práce s dětmi mě ale vždycky bavila, a nakonec jsem si vybral práci učitele na prvním stupni a určitě toho nelituji.

2. Co Vás na této práci baví a co je na ní nejnáročnější?

Pro mě je určitě nejnáročnější spojení s ostatními povinnostmi. Dokončuji vysokou školu, stále působím jako trenér deváté třídy v hokejovém klubu a hraji za hokejový tým Karlovy Univerzity. Je pro mě tedy dost náročné tyto věci poskládat dohromady tak, abych vše stíhal, a přesto dělal naplno. Čas trávený s dětmi se mi rozhodně vrací v podobě naplnění smysluplnosti toho, co dělám. Není to vždy jednoduché, ale snažím se, aby to ve škole bavilo děti i mě. Se svými žáky proto často mluvím o tom, které aktivity je baví a ty se pak snažím více zapojovat do výuky. Nejvíce mě tedy baví určitě to, když vidím, že se děti učí a je to pro ně zároveň zábava.

5

Kromě učení dokončuji Jan Vávra v současnosti také vysokou školu, působí jako trenér deváté třídy v hokejovém klubu a hraje za hokejový tým Karlovy Univerzity.

3. Čím to podle Vás je, že v předškolním vzdělávání a na 1. stupni základních škol učí tak málo mužů?

Myslím si, že si málokterý kluk v devatenácti letech řekne, že chce jít na školu, kde bude hrát na klavír, tančit rytmickou gymnastiku a malovat. Mám pocit, že je celkově obor učitelství pro 1. stupeň nakloněný spíše dívkám, a to by mohlo být jedním z důvodů, proč jej studuje mužů méně. Hodně mých kamarádů se diví, že dělám takovou práci. Často od nich slyším: “První stupeň? To jako učíš všechno? Tak na to bych neměl nervy.” Podle mě, aby šel chlap studovat učitelství prvního stupně, musí být pevně rozhodnutý, že chce studium dokončit a v budoucnu opravdu učit. Kdybych v tom sám neměl jasno, asi bych po hodině zpěvu nebo tančení ze školy odešel.

4. Berou děti jinak učitele muže než učitelku ženu? Vnímáte nějaký rozdíl ve svém přístupu k dětem, než jaký mají Vaše kolegyně?

Ano a myslím si, že je to také kvůli tomu, že to pro děti není běžné. Když jsem nastoupil do školy, dostal jsem čtvrťáky, kteří měli od první třídy samé paní učitelky a už od chvíle, kdy jsem se k nim přišel podívat, bylo hodně cítit, že jejich vnímání bylo úplně jiné. Mám pocit, že muži (tedy já to tak mám), řeší věci z nadhledu a nedělají si ze všeho hlavu. Rozdíl ve svém přístupu k dětem vnímám. Nejsem si ale jistý, jestli je to tím, že jsem muž, nebo tím, z jakého pocházím prostředí. Na základní škole jsem chodil do třídy plné chlapců, hokejistů. Po nástupu na gymnázium se to sice změnilo, ale měl jsem každý den hokejové tréninky a trávil veškerý svůj volný čas s kamarády, kluky. Bylo pro mě normální, že někdo něco provede, pohádá se, šťouchne do sebe. Proto mám asi pro nějaké klukoviny větší pochopení než by mohly mít některé kolegyně.

1

Jan je u dětí velmi oblíbený. Nejvíce ho baví, když vidí, že se děti učí a je to pro ně zároveň i zábava.

V naší třídě máme 16 chlapců, kteří spolu musí trávit každý den celé dopoledne a přijde mi úplně normální, že občas vyvstane nějaký problém. Snažím se o tom s nimi komunikovat a vždy problém v klidu vyřešit. To samé i s děvčaty, když spolu vedou sváry. Vezmu si je stranou a v klidu si o problému promluvíme. Někdy si dělám legraci, že to jdeme vyřešit jako "chlapi": bez poznámek, bez větších emocí a trestů. Pokud si nedělají nic zákeřného, vše řešíme v klidu.

4

Jan přemýšlel i o jiných zaměstnáních, jako je práce v rodinné firmě, nebo o nějaké pozici bližší sportu, nakonec se přece jen rozhodl pro práci učitele na prvním stupni a nelituje toho.

5. Myslíte si, že by muži mezi učiteli malých dětí měli být zastoupeni častěji? A co by podle Vás pomohlo, aby ve školkách a na základních školách učil vyrovnanější počet žen a mužů?

Myslím si, že by to určitě pomohlo. Ve škole teď vidím, jak na děti působí i ostatní moji kolegové (u nás ve škole jsme na prvním stupni tři muži) a bylo by určitě super, kdyby nás ve školách bylo víc. Nebudu lhát - i pro mě jako učitele by bylo fajn mít ve škole více mužů. Pomohlo by tomu určitě pro muže příznivěji nastavené studium a bezpochyby i lepší podmínky pro učitele. Když se podíváme do vyspělých zemí, jsou tam učitelé vnímání úplně jinak než u nás a jsou za svou práci také velmi slušně ohodnoceni. U nás je to o tom, že člověk musí vystudovat 5 let vysoké školy a dostane podobný plat jako prodavač v obchodě. Učit může podle mého názoru jen ten, kdo má práci s dětmi opravdu rád a dělá takovou práci z vlastního přesvědčení, protože pro peníze se určitě dělat nedá.

Foto: Archiv J. Vávry

Strategie rovnosti žen a mužů na léta 2021 – 2030: https://www.vlada.cz/cz/ppov/rovne-prilezitosti-zen-a-muzu/aktuality/vlada-dnes-schvalila-strategii-rovnosti-zen-a-muzu-na-leta-2021---2030-187164/
Téma rovnosti žen a mužů na webu MŠMT: https://www.msmt.cz/ministerstvo/genderova-rovnost

Zařazenopo 29.04.2024 17:04:00
ZdrojMŠMT
Originálmsmt.cz/ministerstvo/novinar/muzi-v-materskych-a-zakladnich-skolach-jan-vavra
Přílohy
11403.jpg (3.435546875kB)


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V