mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  17.04.2024 08:53:00

Šanghaj zavedla 20 opatření ke snížení zátěže pro podniky


Městská vláda Šanghaje nedávno vydala řadu nových opatření ke snížení zátěže podniků, s cílem podpořit rozvoj především malých a středních firem.

Vládní opatření jsou uplatňována pro všechny firmy v Šanghaji a mohou je tedy využít také místní pobočky a podniky českých firem. Opatření týkajících se např. odpočtů daní, či snižování mzdových nákladů nemusí být uplatňována automaticky a je tedy dobré aktivně sledovat aktuální pravidla. Firmy mohou díky opatřením např. snížit některé náklady, či optimalizovat financování provozu.

Jedná se celkem o 20 opatření, včetně snížení daní a poplatků, nákladů na práci, energie a financování, s cílem odlehčit podnikům, aby byla zajištěna stabilita očekávání pro plánování, hospodářský růst a zaměstnanost v souladu s makropolitikou města. Hlavní opatření jsou následující:

 

V oblasti daní a poplatků:

- Snížení kreditu DPH pro pokročilé výrobní podniky;

- Dodatečný odpočet výdajů na výzkum a vývoj a DPH kredit pro podniky působící v oblasti integrovaných obvodů a průmyslových masterbatch;

- Zvýšený odpočet daně z příjmu pro kvalifikované podniky působící v oblasti integrovaných obvodů a průmyslových masterbatch a další kvalifikované podniky;

- Postupné snižování administrativních poplatků, jako jsou poplatky za kontrolu a testování speciálního vybavení, vnitrostátní poplatky za registraci léků a domácí poplatky za registraci produktů zdravotnických prostředků třídy II;

Město bude zároveň pokračovat v implementaci národních opatření - snižování šesti místních daní (daň ze zdrojů, městskou údržbu a daň ze stavby, daně ze staveb, daně za využívání městské půdy, daň z kolkovného s výjimkou transakcí s akciemi, daň z obsazení obdělávané půdy) a dvou poplatků (dodatečné poplatky vzdělávacích fondů a místních vzdělávacích fondů) na polovinu, poskytování úlev na dani z nemovitosti pro malé a střední podniky v souladu s průmyslovým rozvojem města a dočasné snižování některých správních. Příslušnými subjekty jsou drobní poplatníci DPH (daně z přidané hodnoty), všechny malé podniky s nízkým ziskem a domácnosti OSVČ.

V oblasti nákladů na financování:

- Navýšení vydávání inkluzivních mikropůjček a využití komunálního garančního fondu financování pro malé, střední a mikro podniky.

- Navýšení ručených půjček pro podnikatelské organizace a pro klíčová průmyslová odvětví, jež jsou v souladu se směrem průmyslového rozvoje města, maximální výše ručených půjček nebude vyšší než 5 milionů CNY.

V oblasti snižování mzdových nákladů:

Podnikům, které si udrží stabilní zaměstnanost a splní podmínky, bude vráceno skutečné pojistné na pojištění v nezaměstnanosti zaplacené firmou a jejími zaměstnanci v roce 2023, z toho 30 % bude vráceno velkým podnikům, a 60 % bude vráceno malým, středním a mikro podnikům.

V oblasti snižování cen energií

Dojde ke snížení nákladů na elektřinu, zemní plyn a vodu a zajištění dobře regulované přepravy energií v průmyslových parcích.

 

 

Lukáš Svatek, ekonomický diplomat GK Šanghaj


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688