Česká inflace na cíli. Americká zažehla velké obavy

Česká inflace na cíli. Americká zažehla velké obavy

Antonín Hudec
07:32 11. dubna 2024

Klíčové body

  • Česká inflace zůstala v březnu na meziroční úrovni 2 %. Trhy očekávaly 1,9 %, koruna v reakci mírně posílila.
  • Americká inflace v březnu meziročně vzrostla z 3,2 % na 3,5 %. Dolar posílil o více než 1 %.
  • Fed bude držet sazby stabilní po delší dobu. Nyní trhy zaceňují první snížení úrokových sazeb až v září.
Zdroj: Depositphotos

Vysoká inflace byla ještě v nedávné době globálním problémem. V roce 2024 by nám už výrazný růst cenové hladiny neměl hrozit. Ale je tomu skutečně tak? Včera byla zveřejněna inflace jak v České republice, tak ve Spojených státech. V obou případech byla meziroční míra o desetinu procentního bodu vyšší oproti tržnímu očekávání. Přesto je situace naprosto rozdílná. U nás zůstává inflace na inflačním cíli a i s mírným růstem do budoucna se počítá. ČNB zůstává opatrná, ale zatím jde vše podle plánu. Naopak v Americe už druhým měsícem inflace opět roste, a začínají tak vznikat obavy ohledně vzedmutí další inflační vlny. Inflace je už skoro rok pod 4% hranicí, ale je zakořeněna nad inflačním cílem. Navzdory restriktivním monetárním podmínkám se další dezinflace nedostavuje.

Tuzemská inflace klesla v březnu meziměsíčně z 0,3 % na 0,1 % podle očekávání. V meziročním srovnání zůstala na úrovni 2 %, přestože tržní konsensus počítal s mírným poklesem o desetinu procentního bodu. V minulém měsíci nejvíce protiinflačně působily potraviny (meziroční pokles cen o 6,6 %, meziměsíčně o 0,8 %), které celkovou meziměsíční inflaci snížily o 13 bazických bodů. Naopak nejvíce proinflačně působilo zdražení tabáku (meziročně o 5,9 %, meziměsíčně o 2,1 %), které navýšilo meziměsíční inflaci o 10 bazických bodů. A nejvíce zdražil provoz osobních dopravních prostředků (meziročně o 7,5 %, meziměsíčně o 3,2 %), který meziměsíční inflaci zvýšil o 17 bazických bodů. Nejvyšší růst cen v poslední položce je způsoben zejména zdražením dálničních známek. Přestože ve spotřebním koši známky zaujímají pouze 0,21 % z celku, skokové zdražení o 53,3 % se v celkové inflaci projevilo zhruba 11 bazickými body.

Česká koruna se zhruba před třemi týdny vrátila ze svých silnějších pozic zpět do konsolidačního kanálu, které tvoří rozpětí 25,25 až 25,40 EURCZK. V úterním obchodování středový kurz sice prorazil hranici rezistence, ale z úrovní 25,43 za euro jsme se dostali zpět na silnější korunové úrovně kolem úrovně 25,35 EURCZK po včerejším zveřejnění české inflace. Koruna posílila kvůli výše zmíněné vyšší inflaci oproti očekávání. Odpolední zveřejnění amerických čísel pak poslalo korunu na slabší úrovně zpět ke 25,40 EURCZK.

Od České národní banky očekáváme v květnu opatrnost. Výrazná dezinflace sice stlačila tempo růstu cen k 2% cíli už v únoru, nadále však platí, že se meziroční inflace v průběhu roku může pohybovat mezi 2 a 3 %. Březnová meziroční jádrová inflace se na úrovni 2,7 % stále drží výše, než bychom si přáli. Po výrazné dezinflaci začátkem tohoto roku se ČNB možná až příliš rychle posunula z velmi jestřábího k trochu méně jestřábímu postoji. Například hlasování viceguvernéra Fraita pro pokles sazeb o 75 bazických bodů již v únoru vyslalo signál, že na březnovém zasedání varianta uvolnění měnových podmínek o tři čtvrtiny procentního bodu mohla s nějakou pravděpodobností nastat. Nakonec ale sazby klesly o „pouhých“ 50 bodů. ČNB se v posledních týdnech snaží naznačit, že opravdu zůstává jestřábí. Přesto se v současnosti může zdát, že trhy očekávají v průběhu roku výraznější objem snížení sazeb oproti tomu, co nám banka ve výsledku doručí. Svou roli zde hraje i česká koruna, která je relativně slabá i oproti poslední prognóze ČNB. Nebude tedy překvapivé, kdyby se banka snažila korunu posílit svojí rétorikou či úpravou monetární politiky (např. mírnějším snížením sazeb oproti očekávání).

Za zmínění stojí také včerejší zveřejnění makroekonomické prognózy ministerstva financí. Ministerstvo přehodnotilo tuzemský růst HDP pro letošní rok z 1,2 % na 1,4 %. V Evropské unii byl však letošní růst přehodnocen z 0,7 % na 0,5 %. Díky příznivým inflačním číslu byla míra inflace spotřebitelských cen pro letošní rok zrevidována z 3,1 % na 2,7 %. V roce 2025 by pak měla činit 2,4 %. A výrazně byl přeceněn i kurz koruny vůči euru. Z předchozích 24,40 EURCZK nyní ministerstvo počítá s průměrným kurzem 25,10 EURCZK pro letošní rok.

Z globálního hlediska bylo včera nejdůležitější zveřejnění americké inflace. Ta v březnu v meziročním srovnání vzrostla z 3,2 % na 3,5 %. Dle tržního konsensu měla vzrůst pouze na 3,4 %. Jádrová inflace zůstala na 3,8 %, očekávané snížení na 3,7 % se nekonalo. Perzistentní americká inflace je nadále přetrvávajícím problémem. Březen je desátým měsícem v řadě, kdy se inflace pohybuje v rozmezí 3-4 %. A i přes restriktivní měnové podmínky se ji nedaří stlačit ke kýženým 2 %. V březnu nejvíce zdražovaly energie (meziměsíčně o 1,1 %) a dopravní služby (meziměsíčně o 1,5 %). Naopak nejvíce spadla cena ojetých vozů (meziměsíčně o 1,1 %). Ty však ve spotřebním koši zaujímají jen malou část.

Inflační čísla znovu ukazují, že trh začátkem roku zaceňoval příliš brzké a hluboké snížení amerických sazeb. První měnové uvolnění se v posledních měsících stále posouvalo na pozdější termín a včerejšek nebyl výjimkou. Ještě před zveřejněním čísel se první uvolnění v objemu 25 bazický bodů očekávalo nejpravděpodobněji v červnu. Nyní trhy zaceňují září jako nejpravděpodobnější variantu. Zároveň se snížil zaceněný objem poklesu sazeb v letošním roce na necelých 50 bazických bodů.

Dolar po zveřejnění inflace posílil. Stačilo mu jen deset minut, aby vůči euru nabral zisky o více než 0,75 %, když otestoval hranici 1,0780 EURUSD. V odpoledních hodinách se pak dostal až pod 1,0750 za euro. V porovnání s japonským jenem byla překonána hranice 152,50 USDJPY, což znamená, že je jen vůči dolaru zase nejslabší od roku 1990. A vůči české koruně zelené bankovky zpevnily nad 23,65 USDCZK a dostaly se na úroveň ze začátku měsíce. Silnější dolar obecně oslabil měny regionu. Samozřejmě rostly i americké výnosy. Desetiletý se dostal přes 4,5 % poprvé od listopadu. Krve jsme se dočkali na akciových trzích. Index S&P500 včera otevřel zhruba 70 bodů pod úterní zavírací cenou, přestože býčí naladění trhů začalo tuto ztrátu hned umazávat.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 1,0745 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 105,14 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0691 do 1,0825 EURUSD.

Koruna se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 25,43 EURCZK, vůči dolaru pak za středový kurz 23,67 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,32 až 25,51 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 23,52 do 23,78 USDCZK.

Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. žádnou zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, ECB, Fed, ČNB, CME, TradingView

Trhy Měny Trhy Přehled

Zařazenočt 11.04.2024 07:04:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/ceska-inflace-na-cili-americka-zazehla-velke-obavy/
KategorieDevizové trhy, Trhy Měny, Trhy Přehled
AutorAntonín Hudec
guidhttps://roklen24.cz/?p=157030

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V