VPP a spojení pořádku i zaměstnanosti

Jablonecký magistrát chce systémově propojit čisté město i zaměstnanost osob, které čelí sociálnímu vyloučení, či jím jsou velmi ohrožení. Zvolilo formu pracovních čet. Cílem je zapojit dlouhodobě nezaměstnané osoby s velmi nízkou kvalifikací do pravidelné, smysluplné a pro občany užitečné práce. V současné době se tak na úklidu města podílí 31 lidí.

„Také v Jablonci nad Nisou se, bohužel, dlouhodobě potýkáme s nepořádkem, černými skládkami a hromaděním odpadu. A rozsah podpory státu k zaměstnávání dlouhodobě nezaměstnaných osob na veřejně prospěšné práce, které v minulosti zajišťovaly velkou část úklidu ve městě, klesá. V minulosti město zaměstnávalo i více jako stovku dlouhodobě nezaměstnaných s podporou úřadu práce, nyní je na těchto pozicích pouhých osm osob,“ říká vedoucí kanceláře tajemníka Martina Vacková.

Mění se sociální složení obyvatel Jablonce, roste počet sociálně slabých osob a vícečetných rodin žijících pouze z podpory státu, zvětšuje se skupina lidí ohrožených různými závislostmi. S tím souvisí i radikální nálada společnosti. Jedno z možných řešení vidí magistrát ve spojení úklidu města a zaměstnání lidí s nízkou kvalifikací. Proto vznikla pracovní četa, jejímž základem je 16 zaměstnanců s plným úvazkem. Jejich počet doplňují pracovníci veřejně prospěšných prací či veřejné služby s podporou úřadu práce a ti, kdo město uklízí na základě dohody o pracovní činnosti. Do systému jsou navíc zapojení také dobrovolníci z řad ukrajinských uprchlíků. „V souhrnu se jedná o využití různých forem podpory zaměstnanosti ve městě u osob těžce umístitelných na volném trhu práce s ohledem na jejich nízkou kvalifikaci. V současné době se tak na úklidu města podílí 31 pracovníků, které ve městě dobře poznáte díky žlutým pracovním vestám s logem města,“ dodává Vacková.

A jaké jsou pravidelné úkoly pracovních čet? „Ruční sběr nepořádku v celém městě, a to zvláště v lokalitách či na místech, kde se odpad často hromadí. Takovými kritickými místy jsou např. stání na separovaný odpad nebo autobusové nádraží,“ jmenuje vedoucí kanceláře tajemníka. V zimě četa ručně uklízí sníh u škol, domů zvláštního určení nebo nemocnice, na autobusových zastávkách a přechodech. V létě odstraňuje plevel z chodníků a seká menší travnaté plochy v centru. Od ledna 2024 se četa nově podílí na správě jabloneckých hřbitovů, to znamená že se stará o úklid, drobné opravy a ošetření zeleně.

Úklidové četa také velmi operativně plní úkoly, které vychází z aktuálních potřeb magistrátu. „Vyklízecí práce, příprava před a po akcích, stěhování, úklid po bezdomovcích, manuální výpomoc v městských organizacích, ale i řeší požadavky občanů vyplývající z aplikace Lepší Jablonec, ale i z dalších městských komunikačních kanálů,“ tvrdí Vacková.

Využívání veřejně prospěšných prací k úklidu města má v Jablonci nad Nisou dlouhou tradici a samo o sobě není příliš unikátní. „Co je ovšem v našem městě poměrně ojedinělé, je systematické uchopení celého systému. Nejenže tým dokáže velmi rychle reagovat a odstraňovat problémy v čistotě města, což je v zájmu všech obyvatel, ale vytvořením smysluplné činnosti využívá vykonanou práci jako základ pro respektované zapojení doposud nezaměstnaných lidí do života místní komunity,“ shrnuje význam jablonecké pracovní čety tajemník magistrátu Marek Řeháček. (red)


Zařazenočt 28.03.2024 16:03:00
ZdrojJablonec nad Nisou
Originálmestojablonec.cz/redakce/index.php?lanG=cs&slozka=42700&clanek=42823

Související témata

Čistý zisk | Zákon o zaměstnanosti
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V