Aby se ti homeoffice nevyplatil. V USA prudce rostou mzdy těch zaměstnanců, kteří nevyužívají práci z domova

Ve Spojených státech se prudce zvyšují mzdy zaměstnancům, kteří už nevyužívají práci z domova jako za pandemie covidu-19, ale znovu pracují celý týden z kanceláře. Uvádí to organizace ZipRecruiter, podle níž roční mzda těchto lidí do března v průměru dosáhla 82.037 dolarů (1,9 milionu Kč), což je meziroční nárůst o více než 33 procent.

I když některé firmy pořád nabízejí hybridní model práce, tedy část týdne z domova a část z kanceláře zaměstnavatele, stále více šéfů požaduje, aby se zaměstnanci vrátili k práci z kanceláře po celý týden. Výrobce letadel Boeing, zasilatelská společnost UPS a také například investiční banka JPMorgan Chase & Co patří k těm firmám, které si vynutily návrat zaměstnanců do práce a home office už jim neumožňují.

Pro některé firmy je ale návrat zaměstnanců do kanceláří spojen s vysokou cenou. To platí zejména ve Spojených státech, kde je posun k pracovní flexibilitě velmi významný. Do letošního ledna platilo, že kolem 29 procent všech proplacených pracovních dnů bylo odpracováno z domova. "Zaměstnavatelé, kteří nemohou konkurovat flexibilitou, budou muset razantněji konkurovat ve mzdách,“ říká podle BBC hlavní ekonomka společnosti ZipRecruiter Julia Pollaková.

Výsledkem je, že mzdy zaměstnanců, kteří v USA celý týden pracují opět z kanceláře, se výrazně zvyšují. Ve srovnání s hybridním modelem, kde roční výdělek dosáhl v průměru 59.992 dolarů (1,4 milionu Kč) a proti práci pouze na dálku s ročním výdělkem v průměru 75.327 dolarů (1,75 milionu Kč), zaměstnanci se k vyššímu příjmu zřejmě nejsnáze dostanou tak, že budou pracovat jen z kanceláře jako před pandemií.

Částečně jde o kompenzaci za ztrátu flexibility, kterou pracovníci v posledních letech upřednostňovali. V zásadě platí, že čím větší je tlak na to, aby se zaměstnanci vzdali práce na home office, tím více peněz musejí zaměstnavatelé nabídnout. Záznamy společnosti ZipRecruiter ukazují, že ti pracovníci, kteří v USA do konce loňského roku přešli z práce pouze na dálku na práci pouze z kanceláře se dočkali zvýšení mzdy o 29,2 procenta. To je téměř dvojnásobný nárůst v porovnání s těmi, kteří naopak opustili kancelář a začali pracovat pouze na dálku.

"Závěr je takový, že lidé požadují výraznější zvýšení mezd, když budou pracovat jen z kanceláře," uvedla Pollaková. "Zaměstnavatel, který nabízí flexibilitu, může vyjednat celkový kompenzační balíček s nepeněžními pobídkami, zatímco zaměstnavatel, který chce týmy pracovníků v kanceláři pět dnů v týdnu, může nabídnout pouze finanční podmínky – za čas strávený v kanceláři se připisuje dolarová hodnota," dodává Pollaková.


Zařazenoút 26.03.2024 12:03:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5830403/aby-se-ti-homeoffice-nevyplatil-v-usa-prudce-rostou-mzdy-tech-zamest...
KategorieEkonomika
AutorČTK
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V