Český HDP nepotěšil, ale jeví známky oživení

Přečtěte si zpřesněný odhad výkonu české ekonomiky za rok 2023. Česká ekonomika i nadále zaostává za svým před-pandemickým výkonem.

Český HDP nepotěšil, ale jeví známky oživení

01. 03. 2024 Autor: Vít Hradil

Máme zpřesněný odhad výkonu české ekonomiky

V posledním čtvrtletí loňského roku potvrdil dříve udávaný výsledek, tedy mezičtvrtletní růst o 0,2 %, který odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Za celý rok 2023 tak tuzemský hrubý domácí produkt klesl o 0,4 %. Česká ekonomika tak i nadále zaostává za svým před-pandemickým výkonem, když HDP zůstává o 1,4 % nižší než v posledním kvartále roku 2019.

Změny HDP v jednotlivých sektorech

  • Z pohledu jednotlivých sektorů mezičtvrtletně největší růst hrubé přidané hodnoty hlásí zpracovatelský průmysl (3,0 %), přičemž průmysl celkově narostl o 1,7 %, činnosti v oblasti nemovitostí (1,9 %) a profesní, vědecké, technické a administrativní činnosti (0,9 %).
  • Naopak nedařilo se ve stavebnictví (-2,5 %), ostatních činnostech (-2,0 %) zemědělství či informačních a komunikačních činnostech (shodně +0,2 %).
  • Meziročně se dařilo v informačních a komunikačních činnostech (4,0 %), zemědělství (3,4 %) a činnostech v oblasti nemovitostí (1,6 %).
  • Pokles naopak hlásí peněžnictví a pojišťovnictví (-1,8 %), obchod, pohostinství a doprava (-1,8 %) či stavebnictví (-0,4 %).

Za celý rok 2023 hrubá přidaná hodnota narostla nejvíce v informačních a komunikačních činnostech (6,2 %), činnostech v oblasti nemovitostí (1,1 %), veřejné správě a obraně, vzdělávání, zdravotní a sociální péči (1,1 %) a v ostatních činnostech (1,1 %). Poklesla naopak v peněžnictví a pojišťovnictví (-2,0 %), obchodu, pohostinství a dopravě (-1,8 %) či ve stavebnictví (-1,2 %).

Z výdajového hlediska snižovala HDP v roce 2023 nejvíce změna stavu zásob (příspěvek -3,1 procentního bodu) a spotřeba domácností (-1,2 p. b.), pomáhala naopak zahraniční poptávka (2,2 p. b.), tvorba hrubého fixního kapitálu (1,1 p. b.) či spotřeba vládních institucí (0,6 p. b.).

Česká ekonomika nezakončila loňský rok v právě hvězdné kondici

Ovšem vykazovala již známky opatrného oživování. Hlavním důvodem, proč i nadále zaostává za před-pandemickou úrovní, zůstává slabá spotřeba domácností, které k tehdejšímu objemu schází dramatických 8,3 procenta. Projevil se ovšem již i útlum výrobní aktivity, který dokumentuje výrazný pokles stavu zásob.

Právě spotřeba domácností ovšem již zřejmě dosáhla svého dna a v nadcházejícím období by měla převzít roli tahouna ekonomiky. Nadějně v tomto ohledu vypadá již pozorované mezičtvrtletní zvýšení o 0,5 procenta, které bylo podle nás první vlaštovkou obnovené ochoty domácností utrácet.

Vzhledem k uklidňování spotřebitelské inflace, nadále mizivé nezaměstnanosti, předpokládanému růstu reálných příjmů a zlepšujícímu se ekonomickému sentimentu očekáváme, že spotřeba domácností poroste v průběhu celého roku 2024. Naopak v útlumu zůstane minimálně po celé první pololetí výrobní sektor. V souhrnu by ovšem měly převážit pozitivní faktory a očekáváme růst ekonomiky kolem 1 procenta. Návrat na před-pandemickou úroveň by tak mohl nastat ve třetím či čtvrtém kvartále.

Zobrazit celý disclaimer

Odebírejte makroekonomické novinky od Víta Hradila

Neplatný formát emailu

Přihlášením k newsletteru budeme zpracovávat Vaše osobní údaje. Více informací o způsobu zpracování osobních údajů najdete zde.


Zařazenopá 01.03.2024 00:03:00
Zdrojcyrrus.cz Blog
Originálcyrrus.cz/blog/vit-hradil/hdp-unor
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V