Daň z nemovitých věcí se blíží, moravskoslezský finanční úřad informuje

Daň z nemovitých věcí se blíží, moravskoslezský finanční úřad informuje

MS KRAJ - Středa 31. ledna je posledním dnem lhůty pro podání přiznání k dani z nemovitých věcí na rok 2024. Finanční úřad proto od 22. ledna do 2. února rozšiřuje úřední hodiny.

K zodpovězení dotazů mohou občané využít infolinku 596 651 177, na které odpovídají specialisté na daň z nemovitých věcí. Infolinka je v provozu od pondělí do čtvrtka od 08:00 do 17:00 hodin a v pátek od 08:00 do 14:00 hodin.

Povinnost podat přiznání se týká především nových vlastníků pozemků, zdanitelných staveb, bytových a nebytových jednotek (včetně majitelů bytových jednotek převedených v roce 2023 z družstevního do osobního vlastnictví). Do daňového přiznání se uvádí všechny pozemky a zdanitelné stavby (budovy nebo vybrané inženýrské stavby), bytové a nebytové jednotky, které se nachází na území Moravskoslezského kraje. Rozhodný je stav vlastnictví nemovité věci k 1. 1. 2024.

Pozornost by měli věnovat také vlastníci nemovitostí, kteří v roce 2023 všechny nemovitosti nebo část svých nemovitostí umístěných v Moravskoslezském kraji prodali, darovali nebo je jiným způsobem převedli na nové vlastníky. Také bývalým vlastníkům nemovitých věcí totiž zákon ukládá povinnost komunikovat s finančním úřadem, a to buď formou podání daňového přiznání (pokud jsou ke dni 1. 1. 2024 vlastníky nemovitých věcí v obvodu územní působnosti Finančního úřadu pro Moravskoslezský kraj) nebo formou písemného oznámení, že v roce 2023 přestali být vlastníky nemovitých věcí a nadále již k 1. 1. 2024 nejsou vlastníky žádné nemovité věci ani poplatníky daně za nemovité věci v obvodu územní působnosti FÚ pro Moravskoslezský kraj. Nejčastější důvody pro podání přiznání a další podrobné informace k novele naleznete na webu FS zde

Finanční úřad doporučuje využít k vyplnění i k podání daňového přiznání elektronickou aplikaci Elektronická podání pro Finanční správu nebo aplikaci Online finanční úřad na adrese www.mojedane.cz, kde lze tiskopis Přiznání k dani z nemovitých věcí na rok 2024 vyplnit automatizovaně s nápovědami, kontrolami, automatickými součty a současně toto podání odeslat nebo vytisknout. Využít lze rovněž službu předvyplnění přiznání. Všechny tiskopisy a informace lze získat bez osobní návštěvy úřadů na www.financnisprava.cz

Placení daně z nemovitých věcí

Lhůta pro zaplacení daně z nemovitých věcí (případně zálohy na tuto daň) končí 31. května 2024. Finanční správa bude poplatníky informovat o výši jejich daňové povinnosti jako tradičně formou složenky, kterou obdrží do poštovních schránek nebo formou hromadných předpisných seznamů, které budou v květnu k nahlédnutí na územních pracovištích finančního úřadu. Majitelé datových schránek dostanou namísto složenky informace pro placení daně z nemovitých věcí do svých datových schránek. Obdobně je tomu i v případě uživatelů DIS+, kteří najdou informace pro placení daně v DIS+ v sekci NASTAVENÍ A INFORMACE O SUBJEKTU › Daň z nemovitých věcí a nebude jim již zasílána složenka. Poplatníkům, kteří jsou přihlášeni k zasílání informace pro placení daně z nemovitých věcí na e-mail, budou informace pro placení daně z nemovitých věcí doručeny na e-mail a poplatníkům, kteří platí daň prostřednictvím SIPO, bude provedena úhrada daně tímto způsobem.

Jak si placení usnadnit, sobě ušetřit čas a státu poštovní poplatky?

  • Úplně nejpohodlnější a bez každoročních starostí je placení daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO. Stačí se nejpozději do 31. ledna přihlásit na finančním úřadě. Více v sekci Daň z nemovitých věcí > SIPO na webových stránkách Finanční správy.
  • Kdo nemá SIPO ani datovou schránku, může dostávat údaje pro placení daně z nemovitých věcí na e-mail. Stačí si zažádat nejpozději do 15. března na finančním úřadě. Více v sekci Daň z nemovitých věcí >Zasílání údajů pro placení daně e-mailem na webových stránkách Finanční správy.

Petra Homolová, tisková mluvčí finančního úřadu



Zařazenopá 19.01.2024 09:01:11
Vydáno
ZdrojMěsto Bohumín
Originálmesto-bohumin.cz/cz/zpravodajstvi/clanky/29202-dan-z-nemovitych-veci-se-blizi-moravskoslezsky-financ...


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V