Komentář Ministerstva průmyslu a obchodu ČR k výsledkům průmyslu a stavebnictví za září 2023

Publikováno:
23.11.2023
Autor:
Odbor ekonomických analýz

„Domácí průmyslová produkce v září pokračovala, respektive umocnila klesajícá trend, který započal v červenci. Pokud jsme v minulých měsících psali, že pokles vykazuje většina odvětví, tak nyní je to bohužel již drtivá většina. Snížení výstupu vykázal i automobilový průmysl, který řadu měsíců svým růstem držel průmysl jako celek v kladných číslech, případně tlumil míru propadů. Pokles vykazují tržby, nové průmyslové zakázky i náš hlavní obchodní partner, Německo. Bohužel, pozitivní zprávy neindikují ani předstihové ukazatele,“ uvedl zástupce vrchního ředitele sekce hospodářství Ing. Eduard Muřický.

Spolu s čísly za průmysl zveřejnil Český statistický úřad údaje i za stavebnictví, k nimž zástupce vrchního ředitele sekce hospodářství Ing. Eduard Muřický uvedl: „Stavební produkce v září meziročně vzrostla, což byl jediný růstový měsíc ve třetím čtvrtletí a celkově třetí v tomto roce. Růst vykázalo inženýrské i pozemní stavitelství. Významný růst vykázala zahájená bytová výstavba, naopak počet dokončených bytů značně klesl. Předstihové ukazatele, které se dlouhodbě pohybují v záporných hodnotách, bohužel nenaznačují dlouhodobější pozitivní vývoj.“


Průmyslová produkce v září pokračovala, respektive umocnila klesajícá trend, když vykázala meziroční pokles o 5,0 %. K poklesu nejvíce přispěla výroba elektřiny a plynu, výroba strojů a zařízení a výroba ostatních nekovových minerálních výrobků.

Meziměsíčně objem produkce klesl o 1,8 %.

Zpracovatelský průmysl klesl o 3,8 %. Pokles vykázalo 18 odvětví z 22. Největší pokles zaznamenala výroba ostatních nekovových minerálních výrobků a výroba textilu. Dvouciferný pokles zaznamenalo 5 odvětví. Automobilový průmysl vykázal taktéž meziroční pokles (-1,3 %).

Hodnota nových průmyslových zakázek vykázala meziroční pokles o 5,2 %, což bylo způsobeno poklesem zakázek ze zahraničí (o 1,5 %) i z tuzemska (o 12,2 %).

Tržby vykázaly pokles o 4,1 %, když zahraniční klesly o 6,1 % a tržby z tuzemska o 1,4 %. Index cen průmyslových výrobců v září vzrostl meziročně o 0,8 % (nejnižší číslo za posledních 32 měsíců) a index cen dovozců klesl v srpnu (data za měsíc září nejsou prozatím dostupná) o 12,8 %, po kurzovém očištění o 10,7 %.

Data za měsíc září zkompletovala údaje za 3. čtvrtletí roku 2023. Průmyslová produkce ve 3. čtvrtletí meziročně klesla o 3,3 % (první pokles po šesti čtvrtletích). Pokles vykázaly jak tržby (o 3,2 %), tak i nové průmyslové zakázky (o 4,9 %).

Průmyslová výroba v Německu v srpnu meziročně klesla o 2,0 % (data za měsíc září nejsou prozatím dostupná). Nejnovější čísla i předstihové ukazatele predikují hospodářský výkon Německa pro rok 2023 jako mírný pokles.

Předstihový indikátor PMI v říjnu vykázal mírný růst na hodnotu 42 bodů (ze zářijové hodnoty 41,7). Tento mírný růst celkovou interpretaci indexu PMI nemění, a nadále tak převažují negativní očekávání. Z průzkumu plyne, že klesá výroba a jelikož se odkládají či ruší objednáveky, tak klesají i nové průmyslové zakázky. Utlumena je jak domácí, tak i zahraniční poptávka. Firmám klesly ceny energií i materiálů a toto snížení cen promítly i do svých cen výstupů. Vzrostla nezaměstnanost, což se projevovalo např. tím, že nebyly nahrazovány dobrovolné odchody.

Dle konjunkturálního průzkumu ČSÚ uvádí nejvíce firem jako největší bariéru svého růstu nedostatečnou poptávka a nedostatek zaměstnanců.

Spolu s čísly za průmysl zveřejnil Český statistický úřad údaje i za stavebnictví.

Stavební produkce v září meziročně vzrostla o 1,7 %, když produkce (dle CZ-CC) v pozemním stavitelství vzrostla o 2,2 % a v inženýrském stavitelství o 0,5 %.

Produkce (dle CZ-NACE) výstavby budov klesla o 3,3 %, inženýrského stavitelství naopak vzrostla o 0,5 % a specializované stavební činnosti o 5,0 %.

Počet zahájených bytů meziročně vzrostl o 24,6 % a počet dokončených bytů se naopak významně snížil (-25,9 %).

Stavební produkce za 3. čtvrtletí (dle CZ-CC) meziročně klesla (o 0,1 %), což bylo způsobeno zejména poklesem v inženýrském stavitelství, které vykázalo pokles o 0,9 %. Produkce pozemního stavitelství vykázala mírný růst o 0,2 %.

Stavební produkce za 3. čtvrtletí (dle CZ-NACE) meziročně klesla o 0,1 %, když výstavba budov klesla o 2,7 %, inženýrské stavitelství o0,9 % a specializované stavební činnosti naopak rostly o 1,6 %.

Saldo indexu důvěry ve stavebnictví v říjnu oproti září (-16,0) mírně kleslo, a sice na hodnotu -16,5. Tento mírný pokles celkovou interpretaci indexu důvěry ve stavebnictví nemění, a nadále tak převažují negativní očekávání. Neutrální zprávy jsou, že podíl podnikatelů hodnotících svou současnou poptávku po stavebních pracích jako nedostatečnou se v poslední době příliš nemění (zůstává vysoký) a dále, že podnikatelé očekávají v období příštích tří měsíců, že se nezmění stávající počet zaměstnanců. Pozitivní zprávou je, že podíl podnikatelů, kteří se domnívají, že v příštích třech měsících budou růst ceny stavebních prací, se snížil. Meziročně je důvěra podnikatelů ve stavebnictví nižší.

Z pohledu firem jsou největšími bariérami růstu ve stavebnictví nadále nedostatek zaměstnanců a nedostatečná poptávka.



Zařazenočt 23.11.2023 11:11:00
ZdrojMPO.cz - Průmysl
Originálmpo.cz/cz/prumysl/komentar-k-vyvoji-prumyslu/komentar-ministerstva-prumyslu-a-obchodu-cr-k-vysledkum...
AutorOdbor ekonomických analýz
guid278281
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V