Komentář Ministerstva průmyslu a obchodu ČR k výsledkům průmyslu a stavebnictví za srpen 2023

Publikováno:
13.10.2023
Autor:
Odbor ekonomických analýz

„Domácí průmyslová produkce se v srpnu vyvíjela obdobně jako v minulém měsíci a bohužel potvrdila změnu růstového trendu, který trval čtrnáct měsíců. Nadále platí, že pokles vykazuje většina odvětví a vzhledem k tomu, že automobilový průmysl již neroste meziročně o desítky procent, jako v předešlých měsících, tak pokles vykázal i průmysl jako celek. Propad vykazují jak nové průmyslové zakázky, tak náš hlavní obchodní partner, Německo. Bohužel, pozitivní zprávy neindikují ani předstihové ukazatele,“ uvedl zástupce vrchního ředitele sekce hospodářství Ing. Eduard Muřický.


Průmyslová produkce v srpnu se vyvíjela obdobně jako v minulém měsíci, tzn. potvrdila přerušení růstového trendu, když vykázala meziroční pokles o 1,7 %. K poklesu nejvíce přispěly výroba elektřiny a plynu, kde se projevila zejména vyšší loňská srovnávací základna a dále výroba ostatních nekovových minerálních výrobků, zejména výroba stavebních hmot.

Meziměsíčně objem produkce vzrostl o 0,2 %.

Zpracovatelský průmysl klesl o 0,5 %. Pokles vykázalo 14 odvětví z 22. Největší pokles zaznamenala výroba ostatních nekovových minerálních výrobků a výroba základních kovů, hutního zpracování; slévárenství. Dvouciferný pokles zaznamenalo 5 odvětví. Automobilový průmysl naopak vykázal 5,8% meziroční růst.

Hodnota nových průmyslových zakázek vykázala meziroční pokles o 4,2 %, což bylo způsobeno poklesem zakázek ze zahraničí (o 3,4 %) i z tuzemska (o 5,5 %).

Tržby vykázaly pokles, a to o 3,1 %, když zahraniční tržby klesly o 4,5 % a tržby z tuzemska o 1,6 %. Index cen průmyslových výrobců v srpnu vzrostl meziročně o 1,8 % (druhé nejnižší číslo za posledních 30 měsíců) a index cen dovozců klesl v červenci (data za měsíc srpen nejsou prozatím dostupná) o 11,6 %, po kurzovém očištění o 8,9 %.

Průmyslová výroba v Německu v srpnu meziročně klesla o 2,0 %. Nejnovější čísla i předstihové ukazatele predikují hospodářský výkon Německa pro rok 2023 jako mírný pokles.

Předstihový indikátor PMI v září vykázal pokles ze srpnových 42,9 bodu na 41,7. Za tímto poklesem stojí zejména pokles výroby, nových domácích zakázek i zaměstnanosti. Náročné ekonomické podmínky na klíčových exportních trzích způsobily pokles i zahraničních zakázek. Pokles výdajů odběratelů mj. způsobuje i více případů rušení zakázek. Poptávka byla negativně ovlivněna snižováním kupní síly zákazníků. Utlumená poptávka po zboží i vstupech přispěla k dalšímu snížení nákladů i cen výstupů. České firmy promítaly zredukované ceny do zákaznických cen.

Dle konjunkturálního průzkumu ČSÚ uvádí nejvíce firem jako největší bariéru svého růstu nedostatečnou poptávka a nedostatek zaměstnanců.

Spolu s čísly za průmysl zveřejnil Český statistický úřad údaje i za stavebnictví, k nimž zástupce vrchního ředitele sekce hospodářství Ing. Eduard Muřický uvedl: „Stavební produkce v srpnu meziročně klesla, a tak vykázala šestý pokles v tomto roce. Pokles vykázalo inženýrské stavitelství, naopak pozemní mírně rostlo. Významné poklesy zaznamenala bytová výstavba a i předstihové ukazatele nenaznačují brzký pozitivní vývoj.“

Stavební produkce v srpnu meziročně klesla o 0,2 %, když produkce (dle CZ-CC) v pozemním stavitelství vzrostla o 0,6 % a inženýrské stavitelství vykázalo pokles o 2,0 %.

Produkce (dle CZ-NACE) výstavby budov klesla o 4,0 %, inženýrského stavitelství o 2,0 % a specializované stavební činnosti naopak vykázaly růst o 2,9 %.

Počet zahájených bytů meziročně klesl o 23,1 % a počet dokončených bytů se vyvíjel obdobně (-21,8 %).

Saldo indexu důvěry ve stavebnictví v září oproti srpnu (-16,5) mírně vzrostlo na hodnotu -16,0. Tento mírný růst celkovou interpretaci indexu důvěry ve stavebnictví nemění, a nadále tak převažují negativní očekávání. Pozitivní zprávou je (ta patrně bude stát i za mírným zlepšení indexu důvěry ve stavebnictví), že se snížil podíl podnikatelů, kteří očekávají pokles zaměstnanosti ve stavebnictví. Současnou poptávku vnímají podnikatelé stejně jako minulý měsíc (tzn. vysoký podíl podnikatelů ji vnímání jako nedostatečnou). Naopak zhoršení nastalo ve vnímání budoucí poptávky.

Z pohledu firem jsou největšími bariérami růstu ve stavebnictví nadále nedostatek zaměstnanců a nedostatečná poptávka.



Zařazenopá 13.10.2023 09:10:00
ZdrojMPO.cz - Průmysl
Originálmpo.cz/cz/prumysl/komentar-k-vyvoji-prumyslu/komentar-ministerstva-prumyslu-a-obchodu-cr-k-vysledkum...
AutorOdbor ekonomických analýz
guid277328
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V