Nadace Kooperativy podpořila terapeutické služby v nízkoprahových zařízeních

V České republice je dlouhodobý nedostatek odborných pracovníků v oblasti duševního zdraví dětí a jeho prevence. Nadace pojišťovny Kooperativa proto ve spolupráci s Českou asociací streetwork podpořila prostřednictvím grantového řízení psychoterapeutické služby pro klienty 21 nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež na různých místech republiky. Sociální pracovníci v těchto zařízeních totiž poskytují služby dětem a mladistvým, u kterých je někdy potřeba další psychoterapeutické podpory.

Na řadu dětí a dospívajících v posledních měsících dopadá složitá socioekonomické situace v rodinách. Mnozí z nich se dodnes těžko vyrovnávají s dlouhodobým přerušením sociálních vazeb během pandemie koronaviru. Nedostatek psychiatrů a psychologů pro děti a mladistvé v České republice tyto psychické potíže ještě prohlubuje a prodlužuje.

„Jsme proto velmi rádi, že se Nadace Kooperativy rozhodla reagovat na zhoršující se situaci a že pro oblast své podpory vybrali právě klienty a klientky nízkoprahových zařízení,“ vyslovuje své poděkování nadaci Martina Zikmundová, ředitelka České asociace streetwork. „Prevence a podpora duševního zdraví je tématem našeho zájmu dlouhodobě. Vnímáme kritický nedostatek odborné pomoci pro děti. Vypsáním grantu chceme pomoci těm, pro které jsou často služby terapeutů nedostupné,“ vysvětluje Milan Medek, ředitel Nadace Kooperativy.

Finanční příspěvky z grantového řízení, které směřují do celkem 21 nízkoprahových zařízení po celé republice, umožní zajistit mladým klientům v dostatečné míře odbornou psychoterapeutickou péči. Zařízení mohou pro tuto oblast zajistit interního terapeuta nebo pro pravidelnou spolupráci využívat externisty. „Zkušenost řady nízkoprahových zařízení ukazuje, že v jejich regionech sice působí psychoterapeuti, mnoha z nich však zdravotní pojišťovny neproplácí jejich úkony. Prostředky z grantu nyní umožní nízkoprahovým klubům využívat pro své klienty i podporu od těch terapeutů a psychologů, kteří smlouvy se zdravotními pojišťovnami nemají,“ vysvětluje Martina Zikmundová. Musí však vždy jít o psychoterapeuty, kteří mají ukončený dlouhodobý sebezkušenostní psychoterapeutický výcvik, a zkušenost z práce s dětmi.

Uspěly kluby z Prahy, Příbrami, Karviné a dalších městJed

ním z podpořených klubů bylo NZDM Pacifik provozované na Praze 14 Komunitním centrem Motýlek. To díky prostředkům z grantu rozšířilo svůj tým o dětského psychologa. "V posledních letech pozorujeme velký nárůst psychických problémů u sociálně znevýhodněných dětí a dospívajících, které nemají bezpečné a podpůrné rodinné zázemí. Potřeby, které tyto děti mají, bohužel již přesahují možnosti psychosociální podpory, kterou jim poskytují sociální pracovníci našeho nízkoprahového klubu," uvedli v žádosti o podporu zástupci centra.

Mezi dalšími nízkoprahovými kluby, které uspěly s žádostí o podporu terapeutických služeb byly například kluby organizace PREVENT 99 provozované v Blatné a Vodňanech, karvinský klub Online provozovaný Slezskou diakonií, jihomoravské kluby Diecézní charity Brno z Jihlavy, Tišnova a Znojma nebo NZDM Bedna Příbram a NZDM Pixla Plzeň provozované organizací Ponton, z.s. Jako častá témata, která se svými klienty řeší kluby uváděly úzkosti, stres, deprese, sebepoškozování, nárůst agresivního chování mezi dospívajícími, nestabilní rodinné prostředí, násilí ze strany rodičů i mezi nimi nebo různé druhy závislostí.

Oblast podpory duševního zdraví dětí a mladistvých bude jedním z témat, kterým se budou nízkoprahové kluby věnovat při svých programech v rámci Týdne nízkoprahových klubů 2023. Ten se letos bude konat ve dnech 18.-22. září a kluby po celé republice se během něj otevřou veřejnosti, představí svou činnost, práci streetworkerů i to, jakým způsobem podporují mladé dospívající při řešení jejich aktuálních problémů.

Současná situace

Dle organizace Nevypusť Duši se odhaduje, že až 60 % mladistvých s depresivní poruchou a až 80 % mladistvých s úzkostnou poruchou se nedostane včasné pomoci. Mladí lidé často řeší své problémy sebepoškozováním nebo sebevraždou. Ve věku 15-19 let je v ČR hospitalizováno pro úmyslné sebepoškození nejvíce lidí ze všech věkových skupin. Sebevražda je druhou nejčastější příčinou úmrtí mezi mladými lidmi. Čekací lhůty na odbornou pomoc jsou 4–6 měsíců a na celou Českou republiku je pouze 90 dětských klinických psychologů.

Více informací:

Martina Zikmundová, Česká asociace streetwork
tel.: 774 913 777
mail: zikmundova@streetwork.cz

Kateřina Uhlíková, Nadace pojišťovny Kooperativa
tel: 724 244 122
mail: kuhlikova@koop.cz


Zařazenopo 18.09.2023 13:09:00
ZdrojO Pojištění.cz
Originálopojisteni.cz/spektrum/tiskove-zpravy/nadace-kooperativy-podporila-terapeuticke-sluzby-v-nizkoprahov...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V