Asociace krajů vyzývá vládu k urychlenému řešení energetické krize. Navrhuje kroky ke stabilizaci cen pro domácnosti, veřejný sektor i firmy

Novinky

26.8.2022

Asociace krajů vyzývá vládu k urychlenému řešení energetické krize. Navrhuje kroky ke stabilizaci cen pro domácnosti, veřejný sektor i firmy

Asociace krajů vyzývá vládu k urychlenému řešení energetické krize. Navrhuje kroky ke stabilizaci cen pro domácnosti, veřejný sektor i firmy Asociace krajů (AKČR) vyzývá vládu, aby urychleně řešila energetickou krizi. Navrhuje kroky, které pomohou vyřešit složitou situaci v nákupu energií pro domácnosti, veřejný sektor i firmy. V situaci, kdy volný trh pro nákupu energií prakticky zkolaboval, je podle AKČR nutné se bezmála válečné situaci na poli energií co nejrychleji přizpůsobit. Uvedl to předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba a předložil návrh zásadních kroků, které má vláda pro své občany, samosprávy a firmy přijmout. Domácnostem a firmám pomoci zastropováním cen plynu a elektřiny, samosprávám a státním správám pak prostřednictvím vládou určeného státního obchodníka s energiemi, jemuž by ji firmy musely prodat. Vláda by měla udělat maximum pro získání stoprocentního podílu ve výrobních kapacitách ČEZ, což by státu umožnilo řadu opatření provádět v čase a ekonomice výrazně efektivněji. V rámci Evropské unie pak předseda Kuba zdůraznil nutnost spolupráce mezi všemi členskými státy, aby nedošlo k rozpadu demokratického systému.


"Nárůst cen je tak skokový, že už se nedá mluvit o krizi, ale o kolapsu. Pokud některé komodity tak skokově zdraží, jedná se o kolaps trhu. Tahle situace vznikla proto, že jsme ve válce, a když jsme ve válce, nemůžeme rezignovat na to, že budeme bojovat. Rusko využívá plyn jako zbraň," řekl předseda Kuba s tím, že návrhy Asociace krajů ČR nejsou pro státní rozpočet nijak zásadně zatěžující.
Opatření, jež AKČR navrhla, by měla zabránit tomu, aby kolabovaly české firmy a aby vznikla velká nezaměstnanost. Stát by měl podle Kuby řešit situaci domácností, veřejného sektoru a firem. "Náš návrh pro řešení domácností je, že by vláda měla od tarifu, který byl zvolen, přejít od začátku roku k regulované ceně. Nikdo nebude platit víc, než by měla vláda definovat, kolik koncový zákazník zaplatí. Nemuseli bychom dotovat domácnosti, které mají ceny elektřiny pod tou regulovanou cenou, dotace by nesměrovala všude. Musí se to udělat u elektřiny i plynu. Dotovalo by se prvních 75 procent obvyklé spotřeby," řekl Kuba. "Dotace by nešla na rekreační objekty," dodal.
Jako řešení pro veřejný sektor navrhla AKČR, aby vláda určila státního obchodníka s energií. Měl by zákonem uloženo, že může energii nakoupit a že firmy mu musí prodat deset patnáct procent své produkce. Pomohlo by to podle Kuby školám, nemocnicím, domovům pro seniory, naopak podpora by nešla bazénům, či dalším zbytným věcem.
Další návrh je evropský. Kuba zmínil Španělsko a Portugalsko, které si definovaly nejvyšší přijatelnou cenu plynu a vše, co je nad ní, dotuje. Toto řešení by měla přijmout podle AKČR celá Evropa. "Je to systém, který je velmi funkční, a dopad na zákazníka je minimální," řekl Kuba, podle něhož ČR nemůže v řešení regulace cen energii na trhu postupovat samostatně. AKČR proto vyzývá Vládu ČR k iniciaci jednání na úrovni EU. Především s Vládou SRN a premiérem Scholzem.


Zařazenopá 26.08.2022 16:08:00
ZdrojAsociace krajů
Originálasociacekraju.cz/novinky/asociace-kraju-vyzyva-vladu-k-urychlenemu-reseni-energeticke-krize-navrhuje...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V