Další opatření k řešení energetické krize: Rada se dohodla na společném nákupu zemního plynu a na mechanismu solidarity

Infografika – Gas market measures to secure and share supply in the EU

What new measures enhance solidarity among EU countries and limit gas prices in the face of the energy crisis. Zobrazit celou infografiku

Ministři energetiky zemí EU dnes dosáhli politické dohody ohledně návrhu nařízení Rady o dalších dočasných mimořádných opatřeních s cílem omezit vysoké ceny energie a zvýšit bezpečnost dodávek. Nová opatření posílí solidaritu v případě skutečného stavu nouze a nedostatku dodávek plynu, zajistí lepší koordinaci společného nákupu plynu, omezí volatilitu cen plynu a elektřiny a stanoví spolehlivé referenční hodnoty pro ceny plynu.

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu České republiky

EU se již podařilo naplnit zásobníky plynu, aby zabezpečila dodávky pro tuto zimu. Dnes jsme učinili důležitý krok k zajištění dodávek i pro zimu příští. Přijatá mimořádná opatření nám pomohou využít kolektivní sílu a výhody našeho společného trhu a společně zabezpečit dostatečné dodávky plynu pro příští rok. Tento soubor opatření vysílá trhu správné signály a posiluje naše mechanismy solidarity v případě skutečného stavu nouze.

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu České republiky

Společný nákup

Nová pravidla umožní členským státům a energetickým podnikům, aby společně nakupovaly plyn na světových trzích. Sdružováním poptávky na úrovni EU se zajistí, aby země EU měly při nákupu plynu na světových trzích lepší vyjednávací pozici a aby spolu členské státy v rámci tohoto procesu vzájemně nesoupeřily nabízením vyšší ceny.

V praxi se členské státy dohodly, že plynárenské podniky a společnosti, které odebírají plyn, v EU a v zemích Energetického společenství* předloží informace o svých potřebách v oblasti dovozu plynu. EU najme poskytovatele služeb, aby vypočítával agregovanou poptávku a vyhledával na světových trzích nabídky, které by uspokojily celkovou poptávku. Členské státy budou od domácích podniků vyžadovat, aby poskytovatele služeb využily k agregaci poptávky pro objemy plynu, které odpovídají 15 % rozsahu jejich příslušných povinností v oblasti uskladňování plynu pro rok 2023 (celkem pro EU přibližně 13,5 miliardy metrů krychlových). Nad rámec uvedených 15 % bude agregace dobrovolná, ale bude založena na stejném mechanismu.

Ve druhé fázi se plynárenské podniky a společnosti, které odebírají plyn, mohou rozhodnout, že budou nakupovat plyn prostřednictvím platformy, a to buď jednotlivě, nebo v konsorciu s dalšími společnostmi, od producentů nebo dodavatelů zemního plynu, kteří uspokojili agregovanou poptávku.

Nařízení obsahuje rovněž ustanovení, která mají zvýšit transparentnost zamýšlených a uzavřených nabídkových řízení a nákupů dodávek plynu, přičemž společnosti mají povinnost, aby v případě, že hodlají nakoupit více než 5 TWh/rok (o něco více než 500 milionů metrů krychlových), předem o této skutečnosti informovaly Komisi a členské státy.

Členské státy zajistily, aby bylo výslovně stanoveno, že plyn pocházející z Ruska bude ze společného nákupu vyloučen.

Vyjasnily pravidla týkající se organizace společného nákupu, výběru poskytovatele služeb a účasti na společném nákupu. Zejména objasnily, že úkoly poskytovatele služeb zahrnují ustanovení o proporcionalitě, které má zajistit rovné zacházení s většími a malými společnostmi. Upřesnily rovněž, jak bude nedostatečně využívaná kapacita v rámci infrastruktury využívána efektivněji.

Členské státy rovněž podrobněji formulovaly opatření v oblasti transparentnosti, která mají zajistit ochranu důvěrných obchodních informací.

Nová referenční hodnota pro ceny plynu

Podle nařízení má Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) vypracovat novou doplňkovou referenční cenu, která zajistí stabilní a předvídatelné stanovování cen pro transakce s LNG. Nová referenční hodnota bude k dispozici do 31. března 2023. Důvodem k jejímu vypracování je skutečnost, že mnoho smluv o dodávkách plynu v Evropě je indexováno podle hlavní evropské burzy zemního plynu TTF (Title Transfer Facility), což je virtuální platforma pro obchodování s plynem, která se v EU v široké míře používá pro transakce s plynem. TTF slouží jako hlavní reference pro stanovení ceny plynu ve velkoobchodních smlouvách, která pak určuje ceny na maloobchodních trzích. TTF však již přesně neodráží cenu transakcí s LNG v EU.

Nařízením bude rovněž zaveden cenový limit pro transakce, které jsou v rámci TTF prováděny během téhož dne. Tento mechanismus pro řízení vnitrodenní volatility zabrání nadměrnému pohybu cen během obchodního dne. Tím se zamezí tomu, aby ceny derivátů prudce rostly a klesaly nad rámec horní a dolní hranice koridoru pro omezení prudkého nárůstu cen na vnitrodenním trhu. Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA) bude pověřen tím, aby pomohl s prováděním mechanismů pro přerušení obchodování v případě vnitrodenního obchodování s deriváty.

V tomto ohledu členské státy jasně uvedly, že mechanismus pro řízení vnitrodenní volatility bude zaveden pro všechny energetické komoditní deriváty.

Mechanismus korekce trhu

Návrh nařízení původně obsahoval obecný rámec pro zavedení případného dočasného „mechanismu korekce trhu“ s cílem omezit ceny plynu v rámci TTF. Komise následně dne 22. listopadu 2022 předložila paralelní návrh (rovněž založený na článku 122 Smlouvy), v němž jsou uvedeny konkrétní podrobnosti tohoto mechanismu. Rada z tohoto nařízení proto vypustila stanovení týkající se uvedeného mechanismu, aby bylo možné danou otázku vyřešit samostatně a koherentně. Rada nyní bude návrh z hlediska mechanismu korekce trhu analyzovat a bude usilovat o co nejrychlejší dosažení politické dohody.

Další solidární opatření

Nařízením se zavádějí další solidární opatření v případě skutečného nedostatku dodávek plynu, která doplňují stávající pravidla. Nová pravidla umožňují členským státům, aby snížily spotřebu plynu u chráněných zákazníků, která není nezbytně nutná (např. venkovní vytápění nebo vytápění bazénů u obytných budov), tak aby bylo možné dodávat plyn pro potřeby základních služeb a průmyslových odvětví. Základní spotřeba u chráněných zákazníků (například vytápění vnitřních prostor v domácnostech, školách a nemocnicích) bude zajištěna za všech okolností. Členské státy budou mít možnost stanovit, co má být považováno za spotřebu plynu, která není nezbytně nutná.

Novými pravidly se rovněž rozšiřují opatření, která členským státům umožňují požádat jiné členské státy o solidární pomoc, i na případy, kdy nejsou schopny zabezpečit kritické objemy plynu potřebné pro jejich elektrizační soustavu. Členské státy vyjasnily výjimky z těchto pravidel, jako jsou například základní objemy dodávek plynu pro zákazníky chráněné v rámci solidarity (domácnosti, některé sociální služby), dodávky plynu pro výrobu elektřiny potřebné k produkci a přepravě plynu, některé druhy kritické infrastruktury a zařízení se zásadním významem pro fungování vojenských služeb a služeb v oblasti národní bezpečnosti a humanitární pomoci.

Nařízením se rovněž rozšiřují solidární opatření i na členské státy se zařízeními LNG.

V nařízení se stanoví řada standardních pravidel pro sdílení plynu v případě skutečného stavu nouze. Standardní pravidla budou uplatňována pouze v případě, že členské státy neuzavřely dvoustranné dohody, v nichž se stanoví postupy týkající se poskytování solidární pomoci, jak to vyžaduje nařízení o bezpečnosti dodávek. Dosud bylo uzavřeno pouze 6 ze 40 dohod o solidaritě.

Pokud jde o cenu plynu dodaného v rámci solidarity, členské státy se dohodly, že ty členské státy, které solidární pomoci využívají, pokryjí tržní cenu plynu, jakož i náklady na soudní nebo rozhodčí řízení a další nepřímé náklady, včetně náhrady finančních nebo jiných škod vzniklých v důsledku snížení odběru u zákazníků, a to za předpokladu, že tyto nepřímé náklady nepřesáhnou 100 % ceny plynu. Pokud tento limit překročí, mohou členské státy požádat Komisi, aby rozhodla, zda je považováno za vhodné poskytnout vyšší kompenzaci.

Souvislosti a další kroky

Nařízení bude co nejdříve formálně přijato Radou.

Komise předložila tento návrh dne 18. října podle článku 122 určeného pro mimořádné situace. Návrh navazuje na závěry Evropské rady ze dne 20. a 21. října.

  • Návrh nařízení o posílení solidarity prostřednictvím lepší koordinace nákupu plynu, přeshraničních výměn plynu a spolehlivých referenčních cen

    Tento zdroj je v současné době k dispozici pouze v těchto jazycích:

    EN
  • Návrhy Komise zaměřené na boj proti vysokým cenám energie a zajištění bezpečnosti dodávek (tisková zpráva, 18. října 2022)
  • Závěry Evropské rady, 20. a 21. října 2022
  • Ceny energií a bezpečnost dodávek (souvislosti)
  • Reakce EU na invazi Ruska na Ukrajinu (souvislosti)
Navštivte stránky věnované zasedání

Kontakt pro tisk

Johanna Store
Press officer
+32 478 83 26 62
+32 2 281 84 55
@JohannaStore

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

Oblasti činnosti:
  • Energetika
  • Válka vedená Ruskem na Ukrajině

Zařazenočt 24.11.2022 18:11:00
ZdrojRada EU
Originálconsilium.europa.eu/cs/press/press-releases/2022/11/24/further-measures-to-tackle-the-energy-crisis-...
KategorieEnergetika


Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V