Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  22.06.2021 07:20:21

ČNB nezvýší sazby jako první, po dnešním zasedání to budou Maďaři (Ranní zpráva z finančního trhu)

Již zítra podle nás ČNB rozhodne o prvním zvýšení úrokových sazeb v pocovidové době. Nebude však první centrální bankou, která se k tomuto kroku odhodlá. Prvenství ji na dnešním jednání vyfouknou maďarští kolegové. Klíčová sazba tamní centrální banky půjde podle nás dnes nahoru o 30 bb na 0,90 %. Z eurozóny se dočkáme dalšího zlepšení spotřebitelské důvěry, i když prostor se pomalu začíná vyčerpávat. Ze Spojených států nás dnes bude zajímat zejména vystoupení centrálních bankéřů.

Spotřebitelská důvěra v eurozóně se blíží svému stropu

Spotřebitelská důvěra v eurozóně zaznamená za červen další zvýšení, to již ale nebude tak markantní. Prostor se podle nás pomalu vyčerpává. Po zlepšení covidové situace a následném rozvolnění se důvěra spotřebitelů vrátila na předcovidové úrovně. Z historického pohledu se nachází jednu směrodatnou odchylku nad svým dlouhodobým průměrem. Během léta předpokládáme, že vlády postupně začnou redukovat peněžní podporu firmám i domácnostem a opouštět dluhová moratoria tam, kde byla zavedena. Očekáváme pro eurozónu ve druhé polovině roku zvýšení nezaměstnanosti, což důvěru spotřebitelů podporovat nebude. Ve Spojených státech se dnes dočkáme méně významných ukazatelů (Fed index z Richmondu, prodeje stávajících nemovitostí), pozornost tak bude po minulém týdnu zaměřena především na vystoupení členů Fedu (Mester, Daly). Nastolení diskuse o tom, kdy se začne extrémně uvolněná měnová politika vracet k normálu, bude podle nás v létě hlavním hybatelem finančních trhů.

Maďarská centrální banka (MNB) se ke zpřísnění měnové politiky odhodlá již dnes. V souladu s tržním očekáváním předpokládáme zvýšení klíčové úrokové sazby o 30 bb na 0,90 %. S aktuální mírou inflace převyšující 5 % se bude jednat o počátek trendu zvyšujících se sazeb. Do koce roku 2022 bude podle našich předpokladů sazba MNB výše o 165 bb. Z pohledu maďarské měny předpokládáme její posilování směrem k 325 HUF/EUR v polovině roku 2022.

Do dnešního obchodního dne vstupují investoři optimisticky. Po včerejším vzestupu amerických akciových indexů zamířily dnes ještě výše jejich asijské protějšky a v zeleném se pohybují i evropské a americké futures. Tato konstelace by pro dnešek měla nahrávat euru, respektive středoevropským měnám.

Koruna na úvod týdne opatrně mířila k 25,50 CZK/EUR

Počátek nového týdne pomalu dával zapomenout na šok, který minulou středu připravila finančním trhům americká centrální bankaTamní centrální bankéři připustili počátek diskuse nad tím, kdy a jak bude třeba začít vracet nastavení měnové politiky k normálu. Vzestup dolarových sazeb pomohl zeleným bankovkám. Včerejšek znamenal pomalé korigování předchozích dolarových zisků, euro se vůči dolaru vracelo směrem k 1,19 USD/EUR. Šéf Fedu J. Powell zopakoval, že inflace vystřelila, ale měla by se postupně vracet zpět k 2% cíli s tím, jak budou problémy na nabídkové straně ustupovat. Jeho kolega J. Williams z New Yorsku též potvrdil, že inflační vzestup nadále vnímá jako dočasný. Prezident dallaského Fedu R. Kaplan naopak preferuje začátek procesu omezování nákupu aktiv raději dříve než později. Že je debata na toto téma na místě, potvrdil i J. Bullard, který vede Fed v St. Louis.

Ruku v ruce se zotavováním eura byla včera podpora cítit i na středoevropských měnáchPřed dnešním zasedáním maďarské centrální banky, kde se zřejmě dočkáme zvýšení sazeb, si o více než půl procenta polepšil maďarský forint, polský zlotý zůstal v těsném závěsu. K zisku 0,50 % mu dopomohla i včera publikovaná data za květen v podobě vyšších cen průmyslových výrobců i lepší meziměsíční dynamiky průmyslové produkce.

Zisky české měny byly včera minimální, když se kurz na mezibankovním trhu držel mezi 25,52-59 CZK/EUR; v závěru seance se kurzu tlačil směrem k 25,50 CZK/EUR. Faktem je, že na posílení dolaru koruna ve druhé polovině minulého týdne nijak výrazně negativně nereagovala, tudíž ani včerejší korekce nebyla výrazná. I naše měna se těší na vyšší úrokové sazby, trh i analytici (včetně nás) v podstatě počítají s tím, že na zítřejším zasedání ČNB se pro vyšší sazby najde v bankovní radě potřebná většina.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá   8:17  Deflátor amerického HDP vzbuzuje rozruch ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:13  Inflace zůstává v USA hlavním problémem (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá   6:18  Zahraniční obchod Česka dlouhodobě roste ČSÚ (ČSÚ)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688