Průmysl za sebou táhne slabé služby. Ty bezmocně čekají na vakcínu

Průmysl za sebou táhne slabé služby. Ty bezmocně čekají na vakcínu

David Jansa
08:58 4. března 2021

Klíčové body

  • Kompozitní PMI indikátor v eurozóně za únor vykázal menší pesimismus, než očekávaly tržní odhady.
  • Národní banka Polska ponechala hlavní úrokovou sazbu na 0,1 %.
  • Kurz zlotého se pohybuje na hodnotách, které NBP vyhovují.
Zdroj: Depositphotos

Aktuální týden se nesl ve znamení indexů aktivity v průmyslu a službách. V eurozóně se v únoru celkový sentiment měřený kompozitním indexem PMI mírně zlepšil, určitý pesimismus ekonomických subjektů ale stále zůstává. Německo je jedinou zemí, kde se indikátor stabilně pohybuje nad 50bodovu hranicí již od loňského léta.

V průběhu dopoledne jsme mohli sledovat, jak se v únoru vyvíjely kompozitní PMI indikátory napříč evropskými zeměmi. Ve většině z významných evropských ekonomik došlo k lepším výsledkům, než které očekávaly tržní odhady. Všechny z nich až na jednu výjimku ale zůstaly pod 50bodovou hranicí, jež značí, zda jsou tamní subjekty optimistické či pesimistické ohledně budoucího vývoje ekonomiky.

V případě Německa jsme se dočkali přesného opaku, když výsledné hodnoty zůstaly nad padesátibodovou hranicí, ale tržní konsenzus očekával mírně větší optimismus. Pro každou zemi zvlášť, tudíž i pro eurozónu jako celek, pak nadále platí, že ekonomiky táhne z koronavirem způsobené bídy hlavně průmysl a služby za ním výrazně zaostávají, což je důsledkem restriktivních opatření proti šíření nákazy. Nejoptimističtější, respektive nejméně pesimistická, situace v sektoru služeb je ve Velké Británii, což je způsobeno úspěšným průběhem vakcinace tamních občanů.

Celkově se v první polovině týdne nálada na trzích zlepšila s tím, jak odezněla vlna výprodejů amerických dlouhodobých obligací (i když dnes ráno vidíme možná první základy obratu k předchozímu scénáři). Měny regionu vykazovaly podobnou trajektorii, když zlotý, forint i koruna zaznamenaly skokové posílení se zahájením evropské obchodní seance. V průběhu dne pak všechny tři měny konsolidovaly a koruna s forintem obchodování vůči euru zakončily s mírnými zisky. Zlotý po odpoledním výprodeji ranní zisky neudržel.

V Polsku jsme odpoledne sledovali rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb. Ta hlavní zůstala dle očekávání beze změny na úrovni 0,1 %, což byla pro zlotý ta lepší zpráva, jelikož guvernér polské centrální banky se počátkem roku nechal slyšet, že by mohlo dojít i ke snížení sazeb. V reakci na toto vyjádření skokově poklesly tržní úrokové sazby o 7 bazických bodů. Tento pokles je již minulostí a trhy jsou ohledně polských sazeb optimistické, když v průběhu ledna a února pomalu rostly. Dnes se FRA 3×6 sazba pohybuje výše než před novoročním vyjádřením guvernéra NBP Galpinskiho.

Co se týče kurzu zlotého, ekonomický výhled hlásá dobré zprávy na inflační frontě, což společně se stabilitou úrokových sazeb znamená mírně pozitivnější vyhlídky pro polskou měnu. Ta se od intervencí proti jejímu posílení, které přišly ve dvou fázích okolo Vánoc, relativně stabilizovala a s menšími výkyvy osciluje okolo hranice 4,50 EURPLN, což je hodnota, která z pohledu nastavení měnové politiky polské centrální bance vyhovuje.

Aktuální výhled tedy hovoří lehce ve prospěch posílení zlotého, nicméně v případě výrazného posunu pod hranici 4,50 zlotých za jedno euro je třeba mít na paměti, že bychom mohli být svědky dalšího zásahu z řad centrálních bankéřů. V případě zhoršení ekonomického výhledu a tržního sentimentu, který je stejně jako pro ostatní rizikové měny hlavním hybatelem, by pak mohl zlotý zamířit směrem k 4,60 EURPLN, což by měl být jakýsi cenový strop.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,2054 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 91,00 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,2002 do 1,2095 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 26,17 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 26,07 až 26,21 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 21,58 až 21,80 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. odpovědnost.

Trhy Měny Trhy Přehled

Zařazenočt 04.03.2021 08:03:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/prumysl-za-sebou-tahne-slaby-sektor-sluzeb-ten-bezmocne-ceka-na-vakcinu/
KategorieDevizové trhy

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.