Návrh na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí

Na 49. schůzi Poslanecké sněmovny České republiky konané dne 26. května 2020 byl do prvního čtení zařazen vládní návrh zákona o zrušení zákonného opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „Zákonné opatření“) jako sněmovní tisk 866/0.

Pokud bude návrh zákona přijat, dojde po mnohaletých diskusích o efektivnosti zdanění úplatného převodu nemovitostí ke zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, jež v roce 2014 nahradila předchozí daň z převodu nemovitostí. Zrušení Zákonného opatření má účinky do budoucna a nevztahuje se na případy, kdy k převodu nemovitosti došlo v minulosti. Dle navrhovaných přechodných ustanovení budou dani z nabytí nemovitých věcí podrobeny už jen ty úplatné převody, u nichž lhůta pro podání daňového přiznání uplynula před 31. březnem 2020. Jakmile lhůta pro podání daňového přiznání uplyne po 31. března 2020, nevzniká daňová povinnost k dani z nabytí nemovitých věcí. To znamená, že daň z nabytí nemovitých věcí se již nebude vztahovat na nabytí nemovité věci v případech, kdy k provedení vkladu do katastru nemovitostí dojde/došlo od prosince 2019. Pokud poplatník daň z nabytí nemovitých věcí již zaplatil, ačkoliv konkrétní převod nemovitosti již dani z nabytí nemovitých věcí nepodléhá, může podat žádost o vrácení vratitelného přeplatku.

Dle vyjádření vlády v důsledku zrušení daně z nabytí nemovitých věcí již nebude nutné kompenzovat částku uhrazenou na dani z nabytí nemovitých věcí prostřednictvím tzv. odpočtů úroků ze stavebního spoření či hypotečního úvěru od základu daně z příjmů fyzických osob. Proto dochází k odstranění § 15 odst. 3 a odst. 4 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, v platném znění (dále jen „Zákon o dani z příjmů“). Záměrem navrhovaných změn je ponechat poplatníkům k dispozici částku původně určenou na úhradu daně z nabytí nemovitých věcí ihned, nikoli až v důsledku částečného navrácení pomocí odpočtů od základu daně z příjmů v horizontu několika desítek let. Navrhovaná změna se bude týkat poplatníků, kteří si úvěr na bydlení obstarají od 1. ledna 2022. Na bytové potřeby obstarané před tímto datem se použije dosavadní právní úprava, tj. bude i nadále umožněno uplatnit odpočet od základu daně podle stávajícího § 15 odst. 3 a 4 Zákona o daních z příjmů. To znamená, že u nemovitých věcí, u kterých došlo k provedení vkladu do katastru nemovitostí od prosince 2019 do prosince 2021, nebude povinnost hradit daň z nabytí nemovitých věcí a současně bude umožněno od základu daně z příjmů fyzických osob odečíst úroky z úvěrů poskytnutých pro bytovou potřebu. Cílem je zejména povzbudit trh s nemovitými věcmi negativně ovlivněný koronavirovou krizí a dále podpořit dostupnost vlastního bydlení.   

Současně v rámci navrhované novely bude prodloužen časový test pro osvobození příjmu z prodeje nemovitých věcí dle § 4 odst. 1 písm. b), tedy nemovitých věcí neurčených pro vlastní bydlení, ze stávajících pěti let na deset let, a to s účinností od 1.1.2021.

Poslanecká sněmovna dne 27. května 2020 v prvním čtení přijala návrh na zrušení daně z nabytí nemovitých věcích. Nyní je nutné, aby návrh zákona prošel dalším legislativním procesem. O jeho schválení či případných změnách Vás budeme informovat.

Zdeňka Svobodová


Zařazenoút 09.06.2020 00:06:00
ZdrojFučík.cz
Originálfucik.cz/publikace/navrh-na-zruseni-dane-z-nabyti-nemovitych-veci/


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V