Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  25.09.2019 17:59:33

Dva hlasy pro vyšší sazby ČNB (Tematické analýzy)

Česká národní banka na dnešním zasedání ponechala hlavní úrokovou sazbu beze změny. Nic jiného se nečekalo. Překvapivě ovšem dva členové ze sedmičlenné rady hlasovali pro zvýšení sazeb. Debata o tom, zda ponechat sazby beze změny nebo je zvýšit se vrátí v listopadu, kdy ČNB bude mít novou prognózu. Stále se kloníme k tomu, že ČNB ponechá hlavní úrokovou sazbu beze změny delší období.

Česká národní banka ponechala v souladu s očekáváním finančního trhu klíčovou úrokovou sazbu bez změny. Hlavním překvapením ovšem byl fakt, že dva členové ČNB hlasovali pro zvýšení o 25 bp, zbývající členové hlasovali pro stabilitu sazeb.

ČNB neměla tentokrát k dispozici novou prognózu a hodnotila tak pouze nově příchozí data ve světle stávající prognózy ze začátku srpna. Z tohoto pohledu tisková konference ničím nepřekvapila. Guvernér Rusnok zmínil především rychlejší inflaci (v současnosti 30 bp nad prognózou a 90 bp nad cílem ČNB) a slabší korunu (ve třetím čtvrtletí o 30 haléřů neboli 1.2% oproti předpokladu ČNB). Důležité je, že ČNB spatřuje výrazná rizika prognózy a to oběma směry. Mírně však převažují v očích ČNB pro-inflační rizika, přičemž vyzdvihla slabší kurz. Za hlavní rizika ve směru nižší inflace a růstu ekonomiky ČNB dle očekávání spatřuje vnější prostředí při přetrvávajících nejistotách ohledně brexitu a obchodních válek.

Guvernér Rusnok uvedl, že očekává návrat debaty ohledně zvýšení či stability úrokových sazeb v listopadu, kdy ČNB bude mít novou prognózu. Domníváme se, že v listopadu bude inflační prognóza ČNB ve srovnání se současnou výš, přičemž koruna zůstane slabší. To by hovořilo ve prospěch zvýšení úrokových sazeb. Na druhou stranu čekáme, že budou přicházet další signály slábnutí zahraniční ekonomiky a známky chladnutí domácí ekonomiky zejména ve výrobním sektoru. Ve srovnání s ČNB čekáme slabší korunu, nicméně kurz je přirozeně značně nejistou součástí prognózy.

Je velmi pravděpodobné, že debata o úrokových sazbách v ČNB bude i na příštím zasedání mít podobu stabilita versus zvýšení.  Nicméně se domníváme, že členové ČNB ponechají úrokové sazby beze změny na stávající úrovni. Dnešní zasedání i předchozí komunikace některých členů finančnímu trhu připomněla, že předchozí spekulace na snížení úrokových sazeb byly příliš agresivní. Po dnešní tiskové konferenci tak vzrostly sazby na peněžním trhu a koruna posílila vůči euru o téměř 10 haléřů.                 

Stabilita úrokových sazeb je nejpravděpodobnější scénář

Souhlasíme s tím, že domácí ekonomika, která pravděpodobně stále roste s mírně pozitivní mezerou výstupu a s inflací blízko horní hranice tolerančního pásma ČNB, by ospravedlnila další utažení měnových podmínek. Domácí poptávka zůstává silná, přičemž spotřeba domácností, která je hlavním tahounem ekonomiky bude zřejmě zpomalovat jen pomalu. Stejně tak je pravděpodobné, že mzdový růst bude brzdit velmi zvolna. Na druhou stranu vnější podmínky představují výrazné riziko pro budoucí růst. A jelikož očekáváme další slábnutí globální ekonomiky, věříme, že slabší zahraniční poptávka postupně povede ke zpomalení české ekonomiky. Nicméně inflace zůstane na vyšších úrovních a nad cílem ČNB, k čemuž v příštím roce významně přispěje zvýšení spotřebních daní.

Celkově tak čekáme stabilitu hlavní úrokové sazby na úrovni 2,0 % do konce roku a současně prognózujeme, že ČNB tuto sazbu nezmění ani v průběhu roku 2020. Příští týden bude důležité v záznamu ze zasedání sledovat, kdo hlasoval ve prospěch vyšších sazeb. My sázíme na Vojtěcha Bendu a Aleše Michla.

Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.



Přečtěte si také:

14.10.2021Hlasy z ČNB pro i proti růstu sazeb Research (Česká spořitelna)
17.03.2020ČNB překvapivě snižuje své úrokové sazby (Tematické analýzy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688